Uzun Pil Ömrü için Telefonumu Ne Zaman Şarj Etmeliyim?

Cep telefonlarını ilk çıktığı yıllardan beri kullanan “tecrübeli” kullanıcılardansanız, telefonunuzu ne zaman şarj etmeniz gerektiği ile ilgili mutlaka bir fikriniz vardır. Mesela benim aklımda kalan bilgi; “pil ömrünü uzatmak için; çoğunlukla şarj çok azalana, hatta sıfırlanana kadar şarj etmemek ve şarj edeceğim zaman da tamamen doldurmak”. Bir çok kişinin de benzer inanışta olduğunu sanıyorum.

Peki bu bilginin kaynağı ne? Aslında doğru kabul ettiğimiz bir çok bilgide olduğu gibi, kaynağının neresi olduğunu ve ne kadar doğru olduğunu hatırlamadığımı itiraf etmeliyim. Bugün Twitter’da (Pardon X’de) gördüğüm bir Tweet üzerine aslında (artık) bu bilginin doğru olmadığını fark ettim.

Bizim bu sıfırlama hikayesi, aslında NIMH piller için geçerli bir durummuş. O pillerin tamamen boşaltılıp doldurulmaları, pil hafızasının sıfırlanmasına yarıyormuş. Ancak Lityum iyon pillerde durum tam tersiymiş.

Tüm piller gibi telefon pilleri de zamanla bozuluyor. Bir ortalama olarak; üç ila beş yıl veya 500 ila 1.000 şarj döngüsü arasında bir ömre sahip olmaları gereken pillerin, ne yaparsak yapalım birkaç yıl sonra yepyeni bir pil kadar dayanmaya devam etmeleri mümkün değil.

Li-ion pillerin ömrünü tüketen 3 durum var: Şarj döngüsü sayısı, zaman ve sıcaklık.

Altın kural şu: Pili mümkün olduğunca %30 ile %90 arasında dolu tutmalısınız. %50’nin altına düştüğünde şarj etmek, ama %100’e ulaşmadan şarjdan çekmek doğru bir yaklaşım. %80-100 arasında doldurmak, lityum iyon pillerin daha hızlı yaşlanmasına neden oluyor. iPhone’da telefonunuzun istediğiniz yüzdeye kadar şarj olduktan sonra durmasını sağlayabilen uygulamalar var.

Hızlı şarj özelliği birçok yeni telefon tarafından destekleniyor. Uygun şarj aletleri kullanıldığında, pile ek zarar getirmeyeceği düşünülse de, sıklıkla pilin aşırı ısındığını fark etmişsinizdir. Bu durumun da, yukarıda belirttiğimiz gibi, potansiyel olarak pil ömrünü azaltabileceğini unutmamak gerekiyor.

Özetle; pil ömrünü uzatmak için sık ve kısa şarjlar; tam şarjdan daha iyi...

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...