Dinlenme Günlerinizi Dinlenerek Geçirin

Antrenman günlerinde egzersiz programınız oldukça basittir: Sadece egzersizinizi yaparsınız. Ama “dinlenme günleri” geldiğinde, kendinizi tıpkı kaybolmuş bir ördek yavrusu gibi hissedersiniz.

“Dinlenme” Genellikle Yanlış Bir Anlama

Dinlenme günlerinin antrenman programlarına kasten dahil edilmesinin bir sebebi var. Aslında, dinlenme gelişiminiz için gerekli. Egzersiz yaptığınız zaman, özellikle maraton ya da yüksek ağırlıklı kaldırma gibi ağır şeyler yaptığınızda kas liflerinize zarar veriyorsunuz, ki bazen ciddi ağrılara yol açabiliyor. Aslında kaslarınızın geliştiği dönem, tam da kas liflerinizin iyileştiği döneme denk geliyor.

Amerikan Egzersiz Konseyi (ACE), dinlenme gününü kişinin vücudunu zorlamadığı, yani antrenmansız gün olarak tanımlıyor. Antrenmansız gün doğru olabilir ama öbür tarafta “zorlamamak”ın anlamı yoruma açıktır.

Bazı insanlar bunu ziyafet gününe veya hiç bir şey yapmadan geçirmeye izin olarak yorumlar; eğer yeterince çalıştıysanız sizi bunun için desteklerim. Geçmişte dinlenme günlerinde, tam tersi ağır aktiviteler yapan kişilerle çalıştım. Böyle Dinlenme Günleri oldukça ağır geçer ve vücudu yıpratır.

İyice Dinlenmeyi Reddetmek, Uzun Vadede Zarar Verir

“Acı yoksa, kazanç da yok.”, “Acı bedenden atılan zayıflıktır” gibi söylemleri duymuşsunuzdur. Acıyı yücelttiğinde ya da ağrıyan bedeni  formun parçası olarak gördüğünüzde; antrenman kaçırdığınız ve bir hayat sahibi olduğunuz için kendinizi çok zor affetmeye başlarsınız.

İşin kötüsü, her gün aynı kapasitede ağır şekilde antrenman yaparsanız vücudunuzu yıpratırsınız.

İdeal form döngünüz şu şekilde olmalı: Antrenman, yenilenme, fayda, tekrar. Yenilenme kısmı bu döngünün devamını sağlamak için gereklidir ve uzun sürede bu sonuçları görebilmemizi sağlar. Fakat hayatınızın sadece antrenmandan ibaret olmadığını unutmayın. Bir hayatınız, işiniz, aileniz ve daha bir çok stresli şeyiniz var. Bunların hepsi yenilenme dönemini etkileyecektir.

Ayrıca, formun yüzde ellisinin fiziksel, yüzde ellisinin mental olduğunu göz ardı etmeyelim. Farkındayım, antrenmanları nasıl zorlaştırırım, bunun üstesinden gelmek için ne yaparım, “doğru miktarda” tekrar ve set sayısı, sonrasında ne yiyeceğimi ya da çorapların üzerindeki çizgilerin şortlarıma olan uyumu hakkında düşünmek için çokça zaman harcadım. Şundan çok eminim ki, arada bir dinlenmeyi hak ediyorum.

Tüm bu stresli şeyler sadece antrenman performansınızı değil, hayatınızdaki diğer alanları da dalgalandırır. Az miktarda ekstra yorucu aktivite sorun olmayabilir. Fakat zamanla gerçekten dinlenmeye ihtiyaç duyacaksınız; yıpranıp, tükendiğiniz zaman iş işten geçmiş olacak. Sonuç olarak, motivasyonunuz ve enerji seviyeniz büyük darbe alacak; sönük kalacaksınız, sakatlıklara meyilli olacak ve daha kötüsü antrenmanı angarya bir iş olarak göreceksiniz.

Çoğu zaman, fazla egzersiz yapmak yarardan çok zarar verir. Fit ve sağlıklı olmak için dinlenme ve egzersiz arasında denge kurulmalıdır ki; sonuç alınabilsin ve yarar görülebilsin. Dolayısıyla, vücudunuza dikkat et. Sonuçta spor yapmanızın sebebi bu.

Kaynak: Lifehacker

Resul Çevik

Malıçlı bir mühendis. Okur, yazmaya çalışır.

Sevebilirsin...