Egzersiz Beyni 10 Yaş Genç Tutuyor!

Egzersiz Beyni 10 Yaş Genç Tutuyor!
Yeni çalışmalara göre, düzenli egzersiz yapan orta yaşlıların beyin fonksiyonları 10 yıl kadar daha genç kalıyor.

23 Mart’ta Neurology dergisinde yayınlanan bir çalışmanın sonuçları gösteriyor ki, orta – yoğun egzersizler yapan yetişkinler zihinsel becerilerini beş yıldan fazla sürede sürdürebiliyorlar. Seyrek egzersiz yapan veya hiç egzersiz yapmayanlar içinse durum iç açıcı değil.

Araştırmacılar, ortalamaya göre bu çok aktif olmayan yetişinlerde 10 yıl fazla beyin yaşlanması görüldüğünü söylüyorlar.

Egzersizin ağırlığı, katılımcıların hafıza ve “işlem hızı” – yeni bilgiyi alma ve ona cevap verme kapasitesi – testlerindeki performansları ile bağlantılı bulunmuş.

Başka bir araştırma, bunun sebebine ışık tutuyor belki de: Fiziksel aktivite, beyindeki kan akışını hızlandırıyor ve beyin hücreleri birbirleriyle daha çok iletişime geçiyorlar.

Tabii, egzersiz aynı zamanda yüksek tansiyon, kötü kolesterol seviyesi ve diyabetik gibi damarsal risk faktörlerini düzenlemede de yardımcı oluyor.

Hafıza, dikkat ve diğer zihinsel yetenekleri kapsayan testlere tabi tutulan yaklaşık 900 ileri yaşlı insan (yaş ortalaması 71) araştırma grubu olarak seçilmiş. Testler 5 yıl sonra tekrar edilmiş. Araştırmacıların değişimleri gözlemlemesi ve zihinsel bozukluğu önceden tespit edebilmeleri için, katılımcılar ilk seferlerinde beyin MR (Manyetik Rezonans) taramasına girmişler.

Sonuçta, %10’luk bir grup; tempolu koşu, aerobik ve jimnastik içeren yüksek yoğunluklu egzersizlere düzenli katıldıklarını belirtmişler.

Bu gruptaki kadın ve erkeklerde; diğerlerine – sabit hareketler yapanlar veya daha hafif egzersiz yapanlar – kıyasla yaşa bağlı zihinsel gerilemenin en az beş yıl geç görüldüğü anlaşılmış.

Kısa süreli hafıza testi (Listedeki kelimeleri hatırlama) uygulandığında, daha az aktif olan orta yaşlıların 10 yıl daha yaşlanmış beyin yaşları olduğu görülmüş.

Araştırmacıya göre, sonuçlara bakılacak olursa beyin fonksiyonlarını yerinde tutmak için, sokakta hafif bir yürüyüş yapmak yeterli değil.

“Belli ki, dışarıya çıkarak fiziksel aktiviteler yaptığınızda, siz kanepede otururken gerçekleşmeyen yararlı şeyler gerçekleşiyor.” diye sonlandırıyor araştırmacı.

Sağlıklı beyin fonksiyonlarının bir kaç yıl daha sürdürülebilmesi ihtimali, insanları egzersiz yapmaya yönlendirebilir.

Kaynak: Health Day.

WoW

zamanının çoğunu hukuk fakültesinde geçiriyor.

Sevebilirsin...