Gerçekte Günde Kaç Saat Çalışıyoruz?
Bir çok ofis çalışanı sekiz saatini masa başında geçiriyor. Kahve molaları ve su içme aralarında Netflix’te yeni gösterime girenler hakkında muhabbet ediyorlar, acilen cevaplandırılması gereken mesajlar, mailler ve tabi ki izlenmesi ve ofistekilerle paylaşılması şart olmuş kedi videoları da var. Bu arada işlerin birazı da hallediliyor tabi, vakit kalırsa…
Ancak ortalama olarak işten ne kadar kaytarılıyor? Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun (NBER) uzun çalışma saatlerinin verimli olmadığı yönündeki açıklamalarına göre, bu süre günde en az yarım saat. Çalışanlar ortalama çalışma saatinin en az 34 dakikasında iş dışı faaliyetlerle geçiriyorlar. Araştırmacılar gün boyunca hiçbir şekilde görevini aksatmadığını iddia edenleri (kimi kandırıyorlarsa) listeden çıkardıklarında, her çalışanın günde ortalama 50 dakika oyalandığını görmüşler. Yani eğer siz günde bir saat oyalanıyorsanız, çalışma arkadaşlarınız da farksız olduğundan emin olabilirsiniz.
İnsanların zamanlarını nasıl harcadıkları verisi Amerika Zaman Kullanma Anketi’ndem (ATUS) geliyor. Bu veriler kişilerin günlük raporlarına dayanarak hazırlandıklarından, çok da güvenilir sayılmazlar. Zira insanlar gün boyunca Facebook’ta kaç dakika geçirdiklerini her seferinde not etmiyorlar muhtemelen. Yine de en yakın tahmin bu yönde.
Araştırmalara göre insanların çalışma süresi ne kadar artarsa, işten kaçma oranları da paralel şekilde ilerliyor. Acaba çalışma süresini azaltmak işe yarar mı?
Bazı işletmeler bu fikri icraata geçirdi. Yakın zamanda bazı İsveç şirketleri günlük 6 saat çalışma uygulamasına geçtiler. Böylece çalışma saatleri azalırken çalışanlar iş-hayat dengesini kurma şansı elde ettiler. Sekiz saat boyunca masasında oturan — bu süre boyunca mola verip duran ve kedi videosu izleyen — çalışanlar yerine, bu şirketler, çalışanlarından; daha az saat gelmelerini ve sosyal medya hesaplarını ve kişisel görüşmelerini mümkün olduğunca az tutmalarını istiyor. Bir işadamı BBC’ye şu açıklamada bulundu: “Sekiz saat boyunca işe konsantre olmaları zor. Ancak altı saat, odaklanmak ve işleri daha çabuk bitirmek için yeterli.”
Ne dersiniz, bu konsept bize de gelir mi?