Küçük Kararları Fazla Düşünmeyin

Küçük Kararları Fazla Düşünmeyin

Hayatımız karar vermekle geçiyor ve zihnimiz belirli bir sürede birçoğunun üstesinden geliyor. Sona ulaştığımızda ise “karar sürmenajı”na daha çok maruz kalmış oluyoruz. Zihnimizin karar verme ile ilgili kısmı küçük kararlar alırken yorgun düşüyor ve dolayısıyla hata yapmaya daha çok yatkın oluyor.

Bu, yorgun bir cerrahın üzerinizde operasyon yapılmasını istememenizle aynı sebebe dayanıyor. Elbette problem cerrahın sürekli olarak yetersiz kararlar alması değil, sadece yorgun bir cerrah çok karar vermekten yıprandığı için yanlış kararlar almaya daha yatkın olacaktır.

Benzer şekilde zihnen yorgunken market alışverişine gitmeniz de yanlış bir karardır. Almanız gerekmeyen şeyleri torbanıza koyar hale gelirsiniz. Aslında zihnen yorgun kişiden önemli kararlar almasını istemek korkunçtur.

Eğer bazı kararların kontrolünü elimizden bırakmayı düşünürsek, gün içerisinde verilen toplam kararların sayısını aza indirebiliriz. Böylelikle karar sürmenajı azalır ve sürmenaja bağlı eksik karar verme ihtimalimiz düşer.

Küçük Kararları Pratikleştirme Yolları

Küçük rutin kararlarınızı elemek için önceden biraz vakit harcayın.

Kahvaltıda ne yiyeceksiniz? Haberleri hangi kanaldan, siteden takip edeceksiniz? Dişlerinizi hangi saatlerde fırçalayacaksınız? Çok küçük kararları elemek bile işe yarar.

Emin olduğunuz şeyleri yapmak için sıkı bir program belirleyin.

Bulaşık makinesini her akşam yemeğinden sonra doldurup çalıştırır ve yatmadan önce boşaltırsanız, bulaşık makinesini ne zaman çalıştıracağınıza karar vermenize gerek kalmaz. Bu, almanız gereken bir karar olmaktan çıkar. Örnekleri çoğaltmak size kalmış.

Eşyalarınızı organize edin.

Eşyalarınızı nereye koyacağınız belli olursa, üzerinde düşünmenize gerek kalmaz. Üstelik daha sonra en son nereye koyduğunuzu düşünmenize de gerek kalmaz.

Doğru zamanda doğru kararları alabilmek için zihninizin ferah olmasını sağlayın.

Daha küçük ve önemsiz kararlarınızı otomatikleştirerek enerjinizi daha büyük ve önemli kararlar için harcayın. Yine de, bunun her şeyi kökünden değiştirecek bir karar olduğunu düşünmemelisiniz. Rutin kararlarınız için esaslı bir değişim yapmanız gerekmez. Tek yapmanız gereken, bir kaç rötuş. Kısa sürede, kendinizi bir öncekinden daha iyi sonuçlar içerisinde bulabilirsiniz.

Başka hiç bir etkisi olmasa bile, otomatikleştirdiğiniz küçük kararlar değer kaybettirmez ve hayatınızı birazcık da olsa kolaylaştıracaksa neden bu fırsatları değerlendirmeyesiniz?

İnanın ki biz keşfetmeye ve uygulamaya daha çok değeriz.

Kaynak: Lifehacker

WoW

zamanının çoğunu hukuk fakültesinde geçiriyor.

Sevebilirsin...