Evden çalışmanın 5 temel kuralı

Evden çalışmanın 5 temel kuralı

Evden çalışmak, diğer adıyla home-office, belki de en çok hür olmak ve rahat olduğun yerde kimseye bağlı olmadan çalışmak anlamına geldiği düşünülerek özenilen bir durum. Ama evden çalışmaya başlanıldığında eğer bu işin kuralları bilinmiyorsa zamanla düzen bozulmaya ve kâr beklerken zarar etmeye başlanabiliyor. İşte bunu önüne geçmek için öğrenilmesi ve uyulması gereken 5 kural:

Evden çalışmanın 5 temel kuralı 

Belirli Bir Çalışma Alanı Oluşturun.

…ve orada kalın. Bu belirli alan, belirli bir oda ya da odanın bir kısmı olabilir. Her neresi olursa olsun, orayı çalışma yeri olarak tasarlayın. Ev ve iş alanınızın beraber olması hoş bir fikir gibi gelebilir. Ama sırf bunun için bu iki yerin iç içe geçmesi gerekmez.

Eğer çalışma yerinizi evin içinde sürekli olarak değiştirirseniz, garip bir şeyler olabilir. Eviniz ev hissi vermemeye başlar. Bu durum, evden çalışmayı bırakmanın en yaygın sebeplerindendir: “Ev, ev olmaktan çıkmıştı”. Eğer ev ve çalışma alanınızı birbirine karıştırırsanız olacağı budur.

Evden çalışmanın 5 temel kuralı 

İşinizi yutulabilir lokmalara bölün

Yükseklerden atmayın. Bir adımda büyük lokmaları kovalamayın. Bu durum pek çok kişini başına ilk başlarda gelir. Sabit ve istikrarlı bir faaliyet yerine farklı farklı projelerde kısa süreli çalışmalar yapılabilir. Kişi de bunun sebebini pek anlayamaz.

Kalabalık bir yerde çalışırken farklı davranırsınız. Herkes kendi işinde çalışırken ortamda sanki bir enerji sahası oluşur ve bu alan sizin normaldekinden çok daha fazla çalışabilmeniz için yeterli bir iştiyak sağlar. Evde, tek başınıza çalışırken durum pek de öyle olmaz. Bu sebeple kendinizi teşvik edecek, üretkenliğinizi artıracak teknik ve yöntemler öğrenip geliştirmelisiniz.

Evden çalışmanın 5 temel kuralı 

Ev dışında da çalışın

Bir çay bahçesi, bir kafe ya da paylaşılmış ofislerde… Evden çalışırken, evin dışında çalışma fikri, işin ana mantığına ters gibi gelebilir. Ama sadece başlarda… İlerleyen zamanlarda fark edeceksiniz ki evden çalışıyorsunuz diye sürekli orada durmanız gerekmiyor. Basitçe eviniz aynı zamanda ofisiniz ve istediğiniz zaman dışarı çıkmakta hürsünüz.

Elbette ki; bu bahsettiğimiz her evden çalışma durumunda geçerli olamaz. Ama sizin ihtiyacınız olan şey sadece bir dizüstü ve internet bağlantısıysa bunu çok rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Yoğun iş sürecinde kendinizi rahatlatarak çalışmalarınızı sürdürmeniz size mutluluk katacaktır.

Evden çalışmanın 5 temel kuralı 

Dışarı çıkın!

Sürekli evde işlerinizle uğraşmak sizi sosyallikten uzaklaştırabilir. Bu yüzden dışarıya daha sık çıkmalısınız. Normal iş yerindeki çalışma rutininde sosyal ilişkilere ayrılan bir dilim vardır. Evde çalışıldığında ise böyle bir dilim yoktur. Bunun yanında soysal ihtiyaçlarınız devam etmektedir.

Bu sıkıntıyı önlemenin birinci yolu; arkadaşlarınız, eş-dost ve akrabalarınızla daha sık görüşmektir. Sonra pikniğe gitmek, ailenizle beraber vakit geçirmek… Bunlar asla vakit kaybı gelmesin. İnsan olarak sosyal varlıklarız ve başka insanlara muhtacız. Bu görüşme ve vakit geçirmelerle hem etrafınızdaki insanları ve kendiniz mutlu etmiş hem de çalışmalar boyunda artık dumura uğramış beyninizi tazeleme fırsatı yakalamış olursunuz. Kısacası evden çalışmak soysal ilişkileriniz için bir engel değildir, olmamalıdır da.

Evden çalışmanın 5 temel kuralı 

Her gün kayıt tutun

Günlük tutmak keyifli bir hobidir. Ama bahsettiğimiz, şahsi his ve düşüncelerinizin değil tamamen işinizi kayıt altına almak. Uğraştığınız her projenin detaylı kaydını tutun ve her zaman en son kaldığını yerden vakit kaybetmeden devam edebilecek durumda olun. Sadece üretim hızlandırıcı değil aynı zamanda üretkenlik artırıcı olarak faydası size geri döner. Ama bu daha çok sorumluluk sahasına giriyor.

Evden çalışırken siz, kendi kendinizin patronu oluyorsunuz. Patronluk da kolay bir iş değil. Ekibiniz hakkındaki bütün bilgileri ve projelerinizdeki her gelişmeyi kayıt altına almak durumundasınız. Bir patronun yapması gereken bir iş bu. Evdeyken bu görev size düşüyor. Aksi takdirde kendinizi, bitmemiş projeler ve yarım kalmış fikirler arasında kaybolmuş bulursunuz.

Bu yazı LifeHack’in The 5 Fundemental Rules for Working from Home başlıklı yazısından tercüme edilmiştir.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...