“Öz Hakiki” Facebook uygulamaları geliyor
Facebook, bir süredir internette haberleri dolaşan 3. parti geliştiriciler için Verified App (Doğrulanmış Uygulama) programının detaylarını duyurdu.
Bu programa göre sayıları 48000’i aşan uygulama geliştiricilerinin, uygulamalarını Doğrulanmış Uygulama haline çevirebilmek için önce Facebook’a başvurmaları gerekiyor. Facebook uygulamalarına onay verirse, geliştiricilere bir rozet, Uygulama dizininde özel yerleşim ve kullanıcılarla daha fazla bağlantı limiti, haberler feed’inde daha fazla listelenme ve bir miktar bedava reklam kredisi verilecek.
Kontrolden geçebilmek için bazı kriterler belirtilmiş. Bu kriterler 3 ana grupta toplanıyor: Uygulamanın “anlamlı”, “güvenilir” ve “iyi tasarlanmış” olması.
Buraya kadar her şey güzel görünüyor. Ancak konunun bir de diğer boyutu var. Facebook’un onay vermediği “onaylanabilir” uygulamalar, kontrolden geçememiş bozuk uygulamalarla karışmış olacaklar. Bu bir anlamda, bu uygulamalara kimsenin elini sürmek istemeyebileceği anlamına geliyor. Facebook’un “güvenilir” onayı vermediği bir uygulamaya niye güvenesiniz ki?
Techcrunch’tan Michael Arrington, bu durumu “Doğrulanmamış bir uygulamanın kullanılması için çabalayan bir geliştirici, hekimlik diploması olmadan doktorluk yapmaya çalışan bir insana benzeyecek.” şeklinde özetliyor.
Bir şekilde bu programın kriterlerini sağlamak mümkün olabilir elbette. Uygulamanızın tasarımını güzelleştirebilir, Facebook’un güvenini kazanmak için gerekli olan adımları takip edebilir, anlamlı Facebook uygulamaları hazırlayabilirsiniz.
Böylece Facebook, uygulamanızı onayla… Hayır hemen problemi çözdüğünüzü sanmayın, bunlar onay almanız için yeterli olmuyor.
“Peki başka ne gerekiyor?” diyorsunuz sanırım. Söyleyelim: Para gerekiyor. Yani, “Öz Hakiki Facebook uygulaması”na sahip olabilmek için 375 doları gözden çıkarmanız icab ediyor.
Üzgünüz, “rozet”i takabilmek için bu ücreti ödemeniz gerekiyor.
Hepsi bu kadar mı? Hayır değil. Bu ödemeyi her yıl yapmanız gerekiyor. Çünkü Facebook Verified App onayı, ancak 1 yıl için geçerli oluyor.
Ücreti ödemezseniz, rozetlerini geri alıyorlar.
Aslına bakarsanız Apple da buna benzer bir şey yapıyor, iPhone uygulamalarından para kazanmak isteyen geliştiricilerin gelirlerinden pay alıyor. Ancak Apple, bu payı satın alınan uygulama başına “kesiyor”, geliştiriciler kazandıkça ödüyorlar.
Facebook ise, bir yandan ücretsiz uygulamalar istiyor, bir yandan da bu uygulamalardan para kazanmaya çalışıyor.
Arrington’ın sorduğu soruyu biz de soralım: Sahi, “anlamlı” olmayan, “güvenilir” olmayan ve “iyi tasarlanmış” olmayan bir uygulamanın Facebook’ta ne işi var?
Anlaşılan Palo Alto’da birilerinin gerçekten paraya ihtiyacı var.