Temanızdan silebileceğiniz 12 etiket
Sitenizde WordPress yazılımını kullanmaya karar verdikten sonra, muhtemelen ilk yapacağınız şey, kaliteli ücretsiz temalar aramak olacaktır. Genellikle bu noktada fazla sıkıntı çıkmaz, çünkü binlerce ücretsiz WordPress teması vardır ve hemen her konuya “gidebilecek” bir tema bulunabilir.
İnternette bulduğunuz ücretsiz temalar, “kolayca kurulabilecek” şekilde hazırlanırlar. Web sitenizin adresini, açıklamasını (description), besleme URL’sini ve aklınıza gelebilecek sitenize özel hemen her şeyi kolayca bulabilir ve yayına hazırlanabilirler.
Buraya kadar her şey güzeldir. Ancak kolayca atladığımız nokta, temaların bu işi yapabilmek için PHP fonksiyonlarından yararlandıkları gerçeğidir. Örnek olarak, web sitenizin adını verebiliriz. Bu bilgi dinamik bir bilgi değildir, bu sebeple her sayfa yüklenişinde database’den çekilmesi gerekmemektedir.
Ancak WordPress temalarında bulunan “bloginfo(‘name’);” fonksiyonu, “tam olarak” bu işi yapar. Sayfalarınızın her yüklenişinde, database’den sitenizin adını ister. Yeniden ve yeniden…
Anlık ziyaretçi sayısı binleri bulan bir web siteniz yoksa, bu tip yanlışlıkları önemsemeyebilirsiniz. Ancak sitenizin performansını her zaman önemseyen biriyseniz ve yanlışlıkların alışkanlığınız haline gelmesini istemiyorsanız, bu etiketleri gönül rahatlığıyla temanızdan silebilirsiniz.
Hemen hatırlatmakta fayda var: Bu değişiklikleri yapmaya girişmeden önce, en azından standart HTML bilgisine sahip olmanız gerekecektir. Daha önce hiç tarayıcınızın ekranına sağ tıklayıp “Kaynağı görüntüle” dememişseniz, WordPress kaynak kodlarıyla oynamamanız daha yerinde olacaktır.
Web sitenizin sayfalarına girdikten sonra “Kaynağı görüntüle”ye tıklayıp, aşağıdaki etiketlerin sitenizdeki karşılıklarını öğrenebilirsiniz.
1) <?php language_attributes(); ?> fonksiyonu, header.php‘de yer alır. Muhtemelen dir=”ltr” lang=”tr-TR” benzeri olacaktır.
2) <?php bloginfo(‘html_type’); ?> fonksiyonu, header.php‘de yer alır. text/html olabilir.
3) <?php bloginfo(‘charset’); ?> fonksiyonu, header.php‘de yer alır. UTF-8 olabilir. “wp-admin/options-reading.php” adresindeki Encoding for pages and feeds boşluğuna yazacağınız bilgi, bu fonksiyon tarafından çağırılır.
4) <?php bloginfo(‘name’); ?> fonksiyonu, temanın değişik yerlerinde yer alır.
5) <meta name=”generator” content=”WordPress <?php bloginfo(‘version’); ?>” /> <!– leave this for stats –> fonksiyonu, header.php‘de yer alır. Google Analytics gibi bir ek istatistik sitesinden yararlanıyorsanız, bu bilginin sayfanızda yer alması size ek bir fayda sağlamayacaktır. Ayrıca WordPress’in eski bir versiyonunu kullanıyorsanız, hackerların bundan haberdar olmasını istemezsiniz.
6) <?php bloginfo(‘stylesheet_url’); ?> fonksiyonu, header.php‘de yer alır.
7) <?php bloginfo(‘rss2_url’); ?> fonksiyonu, header.php, sidebar.php vefooter.php‘de yer alır. Bir kere sildikten sonra, feed değişikliklerinizde bu adresleri yenilemeyi unutmamalısınız.
8 ) <?php bloginfo(‘pingback_url’); ?> fonksiyonu, header.php‘de yer alır.
9) <?php bloginfo(‘stylesheet_directory’); ?> fonksiyonu, temanın değişik yerlerinde yer alır.
10) <?php bloginfo(‘description’); ?>fonksiyonu, temanın değişik yerlerinde yer alır. Sitenizin slogan bilgisidir.
11) <?php bloginfo(‘comments_rss2_url’); ?> fonksiyonu, sidebar.php ve footer.php‘de yer alır.
12) <!– <?php echo get_num_queries(); ?> queries. <?php timer_stop(1); ?> seconds. –> yazısı, footer.php‘de yer alır. Sayfa yüklenene kadar kaç tane sorgu yapıldığını ve sayfanın kaç saniyede oluşturulduğunu gösteren bu HTML açıklaması çoğumuzun bir işine yaramayacaktır. Silebilirsiniz.