İskoçya Neden Büyük Britanya’da Kaldı?
Bildiğiniz gibi İskoçlar dün referanduma gitti. Bağımsızlık için oy kullanılan bu referandum gece tamamlandı ve bu sabah itibariyle resmi / resmi olmayan sonuçlara göre %55 hayır oyu ile coğunluk devam dedi.
Peki İskoçlar böyle tarihi gibi görülen bir fırsatı neden değerlendirmedi?
William Wallace’tan beri bağımsızlık İskoçlar için hep bir kızıl elma olmuş. Ama bir taraftan da dünya eskisi gibi değil.
Eskiden bir ülkede insanlar geçinip gidiyorsa mesele yoktu. Teknik imkanlar ihtiyaçlar sınırlı ve her ülkenin kendine göreydi. Ama şimdi ortak bir kültür oluşuyor. En küçük ülke vatandaşları bile kendilerini büyük devletlerde yaşayanlarla kıyaslıyor ve aynısını talep ediyor.
Global dünyada sınırlar gümrük gelirinden başka bir anlam ifade etmiyor. Bağımsızlık da ancak kendi kültürünü yaşayamayanların tutkusu. İskoçların ise özellikle birlikte geçen yıllar sonunda kültürel olarak Britişlerden çok az farkları var. En azından uzaktan bakanların farkedemeyeceği kadar.
Ama gençler ve bağımsızlık savunucuları bu süreçte oldukça heyecanlıydı. Yıllar sonrası tam bağımsızlık hayalleri kuruyorlardı. Olmadı. Olamazdı da. Yeni dünyada yeni ticari ortaklar bulurken İngiltere’nin gölgesinden kurtulamaz. Bunun BM’si, NATO’su, AB’si var. Bütün bunlar hayır oylarına etki etmiş olabilir.
Aslında işin başına dönersek, zalim kraliyet yönetimi İskoçları savaşa sürüklemiş ve sonunda bağımsızlık hedefiyle çıkılan yol baş savunucularının idamı ile kazanılmış haklarla yetinmeye dönmüştü. O zaman bölgeye ilgili görüşleri neyse merkezi yönetimin şimdi de aynı. Değişmeyen bir diğer şey de İskoçların merkezi yönetime bakışı: Kahrolsunlar ama var olsunlar!
Hayırın etkileri ve referandum gerçekleri
Katılım %84’te kaldı. Yaklaşık 3,6 milyon oy kullanıldı.
İskoçya’nın hayır demesiyle Pound yükselişe geçti.
British Pound rises as Scotland rejects independence in referendum http://t.co/quSHD7Jubi #Indyref pic.twitter.com/nVfocaMVS1
— The Wall Street Journal (@WSJ) September 19, 2014
İllere göre dağılım şu şekilde oldu:
Sosyal medya geyiği
Scotland updates its Facebook. pic.twitter.com/geohy37B8q
— Jamie Jones (@JamieDMJ) September 19, 2014