Obez mi? Trump’ın Şaibeli Boyu ve Kilosu

Beyaz Saray doktoru Ronny Jackson, salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Başkanı’nın sağlık durumuna ait özet bilgiler verdi. Trump’ın kişisel doktoru Harold Bornstein’ın önceki checkup’ına dair yayınladığı “abartılı” açıklamanın aksine, bu açıklamada yer verilen veriler dikkat çekici düzeyde sıradandı. Biri bana bu numaraları okusa, bahsi geçen hastanın sağlıklı olduğuna kanaat getiririm. Kan testleri ve ileri görüntüleme verileri tamamen objektif ölçümlere dayalı olarak sunulmuştu ve veriler tamamen kabul edilebilir ve sağlıklı sınırlar içindeydi. Ancak sonuçlardan biri şüphe çekecek düzeyde anormaldi: ABD Başkanı’nın vücut kitle indeksi. 6’3″ (1,90 m) boyu ve 239 pound (108,4 kg) ağırlığı ile Trump’ın VKİ’si 29,9 olarak ölçülmüştü. Bu, Vücut Kitle İndeksi’nin en önemli eşik noktasından sadece 0,1 birim düşük: Obezite. Dikkat çekici bir şekilde, ABD Başkanı kendisini obez sınıfına sokacak ağırlıktan sadece 1 pound hafif olmayı başarmıştı. Benzer şekilde, bir inç’in sadece 10’da 1’i kadar kısa olsaydı, yine obez olarak kabul edilecekti.

Teknik olarak, VKİ veya İngilizce kısaltması ile BMI (Body Mass Index), pratik değerlendrimeye imkan sağlamak üzere geliştirilmiş objektif bir ölçümdür. Numaraları yazar, sonucu alırsınız. Ancak manipüle edilebilir. ABD Başkanı teraziye çıkmadan önce bir süre aç kalmış olabilir ve bir yetişkinin ağırlığında gün içinde yaklaşık olarak 2-4 pound’luk bir değişiklik olduğunu hesaba katarsaki olabildiğince hafif olduğu bir anda ölçülmüş ve obez kabul edilmekten sıyrılarak “kilolu” sınıfında kalmış olabilir.

Daha enteresan bir soru ise Trump’ın boyu. ABD Başkanı uzun yıllardır 6’3″‘ü koruduğunu savunuyor. Ancak bunun böyle olmadığının ispatı mümkün olmasa da, en azından soru işaretleri barındırdığı aşikar. 1980’lerin sonundan beri aynı boyda olduğunu ifade ettiği biliniyor. Bu garip, çünkü yetişkinler 30-70 yaş arasında genellikle boylarından bir inç kaybederler. Trump’ın boyunun çıplak ayakla en son ne zaman ölçüldüğü bilinmiyor.

Trump’ın fiziksel sağlık verilerinde, istenen yönde kolayca manipüle edilebilecek tek yönün, böyle önemli ve görüntüye kafasını takmış bir adam için potansiyel olarak utanç verici bir sınırın hemen altında kalması çarpıcı. Eğer Trump aslında obezse, bundan utanmaması gerekir. Bunu kabullenmeli ve başkalarını daha sağlıklı seçimler yapmaları için teşvik etmelidir. Ama korkarım ki,  muhtemelen ekstra dondurma kaşıklarına el uzatmaya devam edecektir.

(Kendi Vücut Kitle İndeksi’nizi merak mı ettiniz? Şişman mıyım? sayfamızdan hemen görebilirsiniz.)


Yazının orijinali, Jeremy Samuel Faust tarafından kaleme alındı. J.S. Faust, bir Acil Tıp Uzman hekimi ve Harvard Tıp Fakültesi eğitmenidir.

Kaynak: Slate

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...