Meyve ve Sebze, Obezite Riskini Azaltıyor

Çok meyve sebze yemek sadece sağlığınız için faydalı olmakla kalmaz, araştırma raporlarına göre ayrıca fazladan alacağınız kiloları da engeller.

İspanyadaki Navarra Üniversitesi ve III. Carlos Sağlık Enstitüsü yazarları bu konudaşöyle söylüyorlar: “Bizim çalışmamız, tarım ürünlerinin obezite riskini ciddi olarak azalttığını gösteriyor. Bu da, mevcut diyet programlarının hayvansal ürünlerden bitkisel ürünlere geçilmesi konusundaki tavsiyeleri ile paralellik gösteriyor. “

Çalışma kapsamında 16.000 sağlıklı, obez olmayan İspanyol yetişkinler, üniversiteden mezun olduktan sonra ortalama 10 yıl boyunca takip edildi. Bu süre boyunca 600 katılımcı obez oldu.

Çalışmanın başladığı gün katılımcılar diyetleri hakkında bilgilendirildi. Katılımcılar sebze, meyve, tahıl, kuruyemiş, zeytinyağı, baklagiller (bezelye, fasulye ve mercimek) ve patates gibi tarım ürünü yedikleri zaman puan kazandılar.

Hayvansal yağ, süt ürünü, yumurta, et, balık ve deniz mahsulü gibi hayvansal gıdalar yendiğinde ise puan kaybettiler.

Bu puanlara göre katılımcılar 5 gruba ayrıldılar. En yüksek skor vejetaryen tarzı diyet yapanların oldu. Araştırmalar Navarra Üniversitesi öğrencisi Julen Sanz öncülüğünde yapıldı.

En az meyve ve sebze yiyenlere karşılık en çok meyve ve sebze yiyenlerde %43 daha az obezite riski görüldü.

İkinci grupta obezite oranları, en çok hayvansal ürün tüketen gruba göre %17 daha az bulundu.

İkinci ve üçüncü en çok meyve ve sebze tüketenlerin grubunda da düşük obezite riski görüldü.

Bu bulgular; cinsiyet, yaş, alkol tüketimi, genetik yatkınlık, atıştırma, uyku süresi ve fiziksel aktivite gibi faktörlerden bağımsızdı.

Yazarların notlarına göre tarım ürünleri tüketimi ve gelişen obezite neden sonuç olarak görülmektense yalnızca ortaklık ilişkisi içerisinde görülebilir.

Kaynak: http://www.webmd.com/diet/news/20170519/more-fruits-and-veggies-can-slash-obesity-odds

Kaynak: WebMD

WoW

zamanının çoğunu hukuk fakültesinde geçiriyor.

Sevebilirsin...