Google Reader Verileri Nasıl Yedeklenir?

Google Reader Verileri Nasıl Yedeklenir?

Dün Google resmi blogunda yayınlanan bir “Bahar Temizliği” yazısında, Google Reader’ın Temmuz ayı içerisinde kapatılacağı duyuruldu.

Google Reader, RSS kavramını bilmeyen birisi için anlatması zor bir uygulamaydı şüphesiz. Ancak aralarında benim de bulunduğum büyük bir kitle tarafından yoğun olarak kullanılıyordu. Yani bir Wave değildi. Bu yüzden kapatılma sebebi, yeterince ilgi duyulmaması olamaz.

Ancak sebebi ne olursa olsun, gelen yoğun tepkilere rağmen muhtemelen Google geri adım atmayacak.

Kısaca Google Reader, RSS beslemelerini ekleyerek web sitelerini kolayca takip edebileceğiniz bir uygulama(ydı). Bir çok diğer web servisi ve mobil uygulama da Google Reader tabanlı olarak çalıştığı için, Google Reader’ın eksikliğinin hissedileceği şüphesiz.

Sıkı bir Google Reader kullanıcısıyım. Neredeyse tamamı yabancı web sitelerinden oluşan uzun bir üyelik listem var. Bu listede haber siteleri, spor siteleri vb. bulunmamasına rağmen, her gün 100’ün üzerinde yeni yazı birikiyor ve bunları hızlı da olsa temizlemeye çalışıyorum. Aralarından, daha sonra  Opereyşın’da yayınladığımız kaliteli yazılar da çıkıyor.

Dolayısıyla Google Reader kapanıyor diye, RSS takip etmeyi bırakacak değilim. Bir de Google Reader’da BİNLERCE “Yıldızlı Öğe”m (Starred Item) bulunduğunu da hesaba katarsanız, haber sonrasında ne kadar canımın sıkıldığını tahmin edebilirsiniz.

Lafı fazla uzatmadan, Google Reader hesabımıza ait bütün verileri nasıl yedekleyebileceğimizi anlatayım isterseniz. Ben kullandım ve en azından verilerimi kaybetme korkusundan kurtuldum (Google’da bulunan verilerimizin kaybolmayacağından emin olmamız da sosyolojik açıdan ele alınabilecek ayrı bir konu).

Tek yapmamız gereken, benim daha önce varlığından bile haberdar olmadığım, Google Paket Servisi‘ne girmek.

Google hesabımızla giriş yaptığımız bu adreste, Google’a ait bir çok servisteki verilerimiz servislere göre listeleniyor. Verilerimizin tamamını indirmeyi seçebileceğimiz gibi, “Ürün Seçin” başlığından yalnızca Google Reader’ı seçerek yalnızca ona ait verilerimizi de indirebiliyoruz.

Google Reader Verileri Nasıl Yedeklenir?

“Arşiv Oluştur” düğmesine tıkladığımızda, arşivimiz oluşana kadar biraz beklememiz gerekiyor. Beklemek istemezseniz, bitince mail gönderilmesi isteyebilirsiniz. Ancak o kadar uzun sürmediğini ekleyeyim.

Daha sonra zip dosyası halinde verilerinizi indirebileceksiniz. Birden çok servis seçmişseniz, bu servisleri klasörler halinde görüyorsunuz.

Google Reader Verileri Nasıl Yedeklenir?

Google Reader, Reader klasöründe yer alıyor. İçinde Followers, Following, Liked, Notes, Shared, Shared By Followers, Starred ve Subscriptions (Bu .xml formatında, diğerleri ise .json) dosyaları mevcut.

Artık yedeğiniz elinizde. Bunları bir başka RSS okuyucusuna kolayca ekleyebilirsiniz.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...