Vahşi Hayatı Kurtaran İnanılmaz Köprüler

Vahşi Hayatı Kurtaran İnanılmaz Köprüler
Vahşi yaşam üst geçitleri, yeşil köprüler ve ekogeçitler; vahşi doğada yaşayan canlıların yolun diğer tarafına güvenlice geçebilmeleri için yolların üzerine inşa edilmiş olan yapılara verilen isimler.

Bu köprüler hayvanlar için yapılıyorlar. Hayvanlar köprünün üzerinden karşıya geçiyorlar ve araçlar da bu köprülerin altından geçiyorlar. Yapıların çoğu 10 metre ile 60 metre arasında bir genişliğe sahipler. Genellikle mümkün olduğunca çok türe uygun bir alan oluşturabilmeleri için toprak, çeşitli otlar ve besin maddeleri barındırıyorlar.

Daha büyük olan yapılar ise toynaklı büyük memelilerden (geyik, Amerikan sığırı vb.), büyük etoburlara (siyah ayı, boz ayı, kurt vb.) kadar birçok büyük hayvanı içeren bir yelpaze için tasarlanmaktalar. Aşağıda, dünyanın en güzel ve en ilginç vahşi yaşam üst geçitlerindan bazılarının fotoğraflarını görebilirsiniz.

Vahşi yaşam üst geçidi - 1

Vahşi yaşam üst geçidi, Banff Ulusal Parkı, Alberta, Kanada. Banff Ulusal Parkı’nda şu anda 6’sı üst geçit, 35’i alt geçit olmak üzere toplam 41 vahşi yaşam geçidi bulunuyor ve bu geçitler vahşi doğa canlılarının kalabalık Trans-Kanada anayolunu güvenli bir biçimde geçmelerini sağlıyorlar. 1996 yılında denetlemeler başladığından bu yana 11 tür büyük memeli canlı (ayılar ve dağ aslanları dahil) bu geçitleri 200.000 defadan fazla kullandılar.

Vahşi yaşam üst geçidi - 2

Ecoduct, Hollanda. Hollanda, vahşi yaşam geçitleri için peyzaj çalışmaları ağı oluşturan ilk ülkelerden biriydi.

Vahşi yaşam üst geçidi - 3

A50 Otoyolu üzerinde yer alan Ecoduct De Woeste Hoeve. Hollanda şu anda 600’den fazla etkileyici görünümde vahşi yaşam geçidine (alt geçit ve ekogeçitler de dahil) sahip ve bu geçitler yaban domuzu, kızıl geyik, karaca ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Avrupa porsuğu gibi canlıların popülasyonlarını korumak için kullanılıyor.

Vahşi yaşam üst geçidi - 4

Banff Ulusal Parkı, Alberta, Kanada.

Vahşi yaşam üst geçidi - 5

“Hayvan Köprüsü”, Montana, ABD.

Vahşi yaşam üst geçidi - 6

Ecoduct, Fransa.

Vahşi yaşam üst geçidi - 7

Boeblingen, Almanya yakınlarındaki Yeşil Köprü.

Vahşi yaşam üst geçidi - 8

Kırmızı yengeçler, göç sırasında kendileri için hazırlanan yoldan geçiyorlar. (Christmas Adası Ulusal Parkı, Avustralya)

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. Abdullah dedi ki:

    Hepsi sanat eseri gibi. Ölmeden önce görmek isterim.