Gmail standartlara uymuyor mu?

Gmail standartlara uymuyor mu?

Web sitenizin üyelerine veya müşterilerinize toplu mail yollayacaksanız, gösterişli bir mail tasarlamak istersiniz. Ne var ki bu iş, sanıldığından da zordur. Bir web sayfası tasarlarken karşımıza bir kaç farklı standart çıkarken, konu e-mail tasarlamaya gelince her e-mail alıcısının kendi standartlarını uyguladığı gerçeğiyle yüzleşmek durumunda kalırız.

E-maillerinizde CSS kullanmak, zemin resimleri atamak gibi hayalleriniz varsa, bunları bir kenara bırakmalısınız. HTML’le e-mail oluştururken istediğiniz gibi kodlama yapamazsınız. İyi bir sonuç elde edebilmek istiyorsanız, 1990’ların sonlarındaki gibi kodlama yapmalı, bolca tablo kullanmalı, <tr> ve <td>‘leri sandıklarından çıkarmalısınız.

Bu gerçeklere kafasını takan bir grup, Email Standards Project (Email Standartları Projesi) adını verdikleri bir projeyi hayata geçirmişler. Masaüstü ve internet e-mail alıcılarını standart bir teste tabi tutmuş, hangilerinin istenen özellikleri daha fazla sağladığını belirlemiş, tavsiyelerini açıklamışlar.

“Zayıf”tan “Mükemmel”e uzanan listede, Outlook 2007’nin zayıf olarak belirtilmesi sanırım çoğumuza normal görünecektir. Peki Gmail’in de, rakipleri Windows Live Mail ve Yahoo! Mail “Mükemmel” olarak sıralanırken, listede “zayıf” olarak listelenmesi sizi şaşırtabilir mi?

İsterseniz önce Email Standards Project’in sınıflamasını bir tabloda gösterelim. Daha sonraysa Gmail’in projenin belirlediği hangi standartları desteklemediğine bir göz atalım:

Listelemede “Zayıf” olarak belirtilen 4 e-mail alıcısından 2’si (Lotus Notes 8 ve Outlook 2007) masaüstü programları, diğer ikisi (Apple .Mac, Google Gmail) ise web üzerinden çalışan uygulamalar.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Email Standards Project en çok kullanılan e-mail alıcılarının standartlara ne kadar uyduğunu tespit etmek amacıyla onları bir testten geçirdi. Test için özel hazırlanan bir HTML sayfası her e-mail alıcısında ayrı ayrı görüntülendi ve hatalar not edildi.

Aşağıda Proje’nin “model olarak kabul edilebilecek webmail alıcısı” olarak bahsettiği Windows Live Mail ile Google Gmail’in test sayfasını nasıl gösterdikleri yan yana görünüyor:

İki ekran görüntüsü arasında “gerçekten çok fazla” fark bulunduğunu söylemek zor değil. Proje, Gmail’in en azından head içine CSS gömülebilmesine izin vermesini istiyor.

Gmail’e tavsiye niteliğindeki tam rapor şu şekilde:

“Temel tavsiyelerimizden biri, head içine CSS gömülebilmesine izin verilmesi. Gmail satır içi (inline) olmayan CSS’e izin vermiyor. Sonuç olarak listemizdeki hiç bir nesne ve listemize almadığımız diğer nesneler Gmail’de çalışmıyorlar. Gmail head kısmında gömülü stillere izin verse bile ID’leri ve class’ları kaynaktan temizliyor. Google’ın bu problemleri çözmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Gmail şunları desteklemiyor:

Yüksek Öncelikli:

Background-image
Background-position
Color/background-color
Descendant-selectors
Float/clear
Margin
Padding
Değişken link renkleri
Width/height

Kozmetik:

Background-position a:hover
Border (çerçeve)
Font family/size/weight/style
Font-family names with quotes
Font inheritance
Line-height
List-style-image

Karşılaştırmada yer alan Windows Live Mail’in ise bir tane önemli olmayan hatası bulunuyor. Bu hatanın, uygulamanın IE motorunu kullanmasından kaynaklandığı belirtilmiş.

Sonuç

Email Standards Project, Gmail’in standartlar söz konusu olduğundan oldukça geride olduğunu düşünüyor.

Ne dersiniz? Sizce de Gmail gerçekten geride mi kaldı?

Gmail incelemesinin yayınlandığı sayfaya şuradan ulaşabilirsiniz. Email Standards Project gönüllüleri, kendi kendilerine bir standart oluşturmaya çalışmadıklarını, gelecek tavsiyelere açık olduklarını belirtiyorlar.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...