Online Oyuncuların Lügatı
Online Gaming sektörünün geliştiği şu yıllarda İngilizceyi de boza boza bir Online Oyuncu lügatı hasıl oldu. Bu lügat bu insanların vasıtasıyla MSN Messenger ve diğer anlık ileti programlarındaki yapılan konuşmalara da sıçradı ve günümüzde bu tayfa sokakta bile etraftan geçen insanların anlam veremediği kelimeleri kullanarak birbiriyle iletişim kuruyor.
İsterseniz gelin de bu arkadaşların ne dediklerini daha doğrusu ne demeye çalıştıklarını bir görelim: 🙂
Lol: Açılımı “Laughing out loud” olan bu kavram bu günlerde “Lots of Laughs” anlamına da gelmekte. Manası sesli bir şekilde gülmek olan bu kelime öbeği günümüzde Msn konuşmalarında ve online oyun konuşmalarında bol bol kullanılmakta ve anlamını yitirmekte. Hatta şöyleleri bile var: “Naber lol? :D”
Rofl: Açılımı “Rolling On the Floor Laughing” olan bu tabir aklımıza yerde yuvarlana yuvarlana kahkahalara boğulmuş bir tipi getirir. Bu ifadeyi kullanıcılar genelde çok komik bir durum olduğunda yazarlar. Lol”un başına gelenler Rofl”in de başına gelmiştir ve bu da adeta bir bağlaç gibi kullanılmaktadır 🙂
Omg: Açılımı “Oh My God!” olan ve “Aman Allah”ım!” anlamına gelen bu ifade artık o kadar çok kullanılmaktadır ki manasından uzaklaşmıştır. Örneğin Counter-Strike oynanırken bir şahıs bomba atarak iki kişiyi öldürdüğü andan 0.5 saniye sonra bu ibareyi görmek işten bile değildir.
Lag: Oyunda veri alışverişi sırasında gecikme anlamına gelen bu kelime, oyunun yavaşlaması veya kısa süreli donması halinde haykırılır. Aynı zamanda Lag”e sebep olan şahısa da “Lagger” sıfatı yakıştırılır, alay edilir ve çıkmaması halinde diyalog hakarete bile varabilir. Lag olduğunda oyun bir süre donar ve kaybedilen veriler lag bittiğinde hızlıca geçiverir. Online oyuncunun sabrı yıpranmıştır ve “Laggggggggg” diye haykırır. 🙂
Noob: “Newbie” kelimesinde türemiş daha doğrusu yozlaştırılmış olan bu kelime, bir oyunu bir süredir oynayan, fakat “hala” berbat oynayan kişi anlamına gelir. Ama bu kelime de son zamanlarda içerdiği anlamdan uzaklaşmıştır, genellikle bir hakaret olarak kullanılır. Yani bir kişinin oyun tarzı beğenilmiyorsa “noob” sıfatının gelmesi yakındır 🙂 “Noob” kelimesi şu şekillerde de karşınıza çıkabilir: “n00b”, “nub”, “nııb”, “n00blet”, “noobcake”, “nubcaek”, “n00bz0r”.
Newb: “Newbie” kelimesinin kısaltması olan bu kelime Noob”un aksine hakaret anlamı taşımaz ama bir kişinin tecrübesiz daha doğrusu “çömez” olduğunu ifade etmekten de çekinmez 🙂 Bu kelime daha çok oyuna yeni başlamış olan kişiler için kullanılır.
Lamer: İlk çıktığı zamanlarda “Önemli bir iş yaptığını sanan ama saçma işlerle uğraşan kişi” anlamına gelen bu kelime daha sonradan Noob ve Newbie karması bir kelimeye dönüşmüş ve Türk Online oyuncusunun dilinin en oynak yerine yerleşmiştir. Ahenkli bir laf olması da bunda önemli bir etkendir.
Own: Türkçe”si “Sahip olmak” anlamına gelen bu kelime bilgisayarın yeni olduğu zamanlarda ilk olarak kullanılmıştı. O zamanlarda bir kişi diğer bir kişinin bilgisayarına girmeyi başardığı zaman çoğunlukla bilgisayar üzerinde tam kontrol sağlayabilirdi ve bu durum “own etmek” olarak tabir edilmişti. Şimdi ise bir oyunda bir kişi üzerinde ezici bir konuma gelmek anlamına geliyor.
Pwn: “Own” ifadesinden bir yazım hatası (Q klavyede “O””nun solunda “P” harfi yer almaktadır) olarak türeyen bu kelime kökenini ezici bir şekilde kullanımdan etmiş ve yerini almıştır. Ayrıca “pwn3d” haliyle de sıkça kullanılan bu kelimeyi sokakta bile duyabilirsiniz. Mesela, bilgisayardan nasıl olduysa kalkmayı başaran online oyuncular sokakta futbol oynarken biri diğerine gol atar, gol atan oyuncu “Pwned” diye haykırır ve gülüşürler 🙂
Wtf?: Bir saçmalık hasıl olduğunda haykırılan bu ibare genelde arkasından “noob” veya duruma göre beraberinde “lol” getirir.
Über: Almanca kökenli olan ve Türkçe”de “üstünde” anlamına gelen bu kelime internet ağzıyla “elit” veya “süper” anlamına gelmektedir. Kullanım sahası şöyledir: Bir oyuncu diğerine sohbet ederken şöyle der, “Dün 3 adamı aynı anda indirdim!”. Karşısındaki oyuncu ise “Übersin!” diye cevap verebilir. Türkçe”deki katliama dikkatinizi çekerim. 🙂
1337: Kökeni 31337 olan bu rakam aslında “Leet” anlamına gelir bu kelime ise İngilizce”deki “Elite” yani “seçkin” anlamına gelir. Günümüzde sıkça kullanılan “1337 language” ise şöyle olmaktadır: “N4b3r d0s7tu// n4s1ls1n?”
Hax!: Oyunda herhangi bir hile şüphesine mahal verecek bir durum olduğunda madur tarafın direk haykıracağı kelime. “Hack” sözcüğünden yola çıkarak türetilmiştir.
Sux: Bir şeyin, bir davranışın, bir hareketin kötü olduğunu kaba bir şekilde ifade edilmesidir. Mesela Ultima Online adlı oyunda şöyle kullanıldığı görmüştür: Locus adlı server kısa süreli kapanır. Bir çok Locus oyuncusu komşu server olan Quann”da karakter yapıp oyunun içinde “Quann Sux!, Locus Rulaz!!!” diye bağrışırlar 🙂
Rox: “Rocks” ve “Rulaz” ile aynı anlama gelen bu kelime bir şeyin iyi olduğu ve beğenildiği anlamına gelir 🙂
GG: “Good Game” anlamına gelen bu kelime grubu bir oyunun sonunda veya başında söylenir. “BG” yani “Bad Game” ile zıtlık içerirler ve kullanım sahaları aşşağıdaki gibidir:
- GG oyun başı: İyi şanslar, iyi olan kazansın.
- GG oyun sonu: kazanan taraf: İyi oyundu güzel bir galibiyet.
- GG oyun sonu: kaybeden taraf: İyi oyundu feci ezdiniz bizi. 🙁
- BG oyun başı: Kötü şanslar. (Bu genelde nadiren söylenir ve 99% şaka içeriklidir.)
- BG oyun sonu: kazanan taraf: Hiç de eğlenmedik, çok zayıfsınız öğrenin öyle gelin.
- BG oyun sonu: kaybeden taraf: Hiç güzel bir oyun olmadı, yüksek ihtimal hile yaptınız veya takım arkadaşlarım kötüydü.
Loser: Türkçe karşılığı “ezik” olan bu kelime genelde diğer bir oyuncu üzerinde baskı kurmak için söylenir. Örneğin, bir oyuncu der ki, “Hadi iyi olan kazansın.” Öte yandan diğeri sert çıkışır ve der ki: “Bana karşı hiç şansın yok ezik!”
Bu yazıyı yazdıktan sonra şöyle bir bakıyorum ve bu kelimeleri kullanarak ne kadar eğlendiğimi görüyorum, tek sorun bazen insanların kendilerini çok kaptırıp hayatın her alanında böyle konuşmaları. 🙂
hehe hoşgeldin, @Heptagon-Baklava – bir de şey var. online oyun oynuyorsunuzdur, hatta knight online oynama gafletinde bulunmuşsunuzdur. Oyunda birisiyle tanışırsınız adam danimarkalıdır. Yanınıza gelir ve party teklifinde bulunur. Konuşma ingilizce devam ederken birden danimarkalı arkadaşınız az önce bir Türk’ ten öğrendiği cümleciği size sarfeder ve siz de dumur olursunuz. “Hadi kasalım…” 🙂 – Online oyun dünyasına katkılarından dolayı bu Türk arkadaşlarımızı da tebrik edyoruz…
Güzel olmuş tebrikler kardeşim.Online oyunların son derece içinde biri olarak bu lugata çok yakınım gerçekten açıklayıcı olmuş :)).Knight Online denen illet oyunu bende oynadım hemde epeyce bir süre.Şiddetle başlamamanızı tavsiye ediyorum.Aşırı derecede bağımlılık yapıyor 🙂
Bir internet kafede sanırım biraz da mizahi yaklaşarak knight online oyununun adını”kınayt onlayn” olarak değiştirmişlerdi..Baya hoşuma gitmişti yeri gelmişken söyliyeyim dedim..
Yazımı çarpıtmayın, yukarda Knight Online bir kere bile geçmiyor 🙂 Ama yeri gelmişken ben de söyleyeyim, Knight Online oynanmasını tasvip etmediğim, şu alemdeki en saçma ama bir o kadar başarıyla kendini oynatmış bir oyundur. Şöyle ki malum oyun; Diablo’nun eşya için yaratık avcılığı yapma ve “Level” atlama kısmını ve Ultima Online’daki karakter sistemini kullanmış ama çok yetersiz. Çünkü bu oyun bir RPG(Role Playing Games) ama ben kimsenin rol yaptığını daha doğrusu rolün farkında bile olduğunu görmüyorum. Afedersiniz; “Partiye Bafçı aranıyor!” cümlesinde ben rol görmüyorum.
bende başka bir yaklaşım açısından bakayım bari..
Age of Empires II (özellikle The conquerors) ‘yi zone dan oynamak istediğinizde 11, 1 ,2 gibi sayılarla oyuncuların birbirleyle anlaştığını göreceksiniz.
açıklayım efem
11: Gülme Efekti
1 : Evet
2 : Hayır
14: Hazır oyunu başlat
bütün sayıların açıklamasını yapmayayım dedim yoksa 40 a kadar yaz dur demi ama 🙂
Knight online oynayan arkadaşlarımızın sıkça kullandığı sözcükler… İnternet cafelerde bu tarz oyunların yasaklanacagını duydum ne derece dogrudur bilmem ama bir an önce yapılmalı. Biz yandık okul çagındaki kardeşlerimiz yanmasın…
haklsın sirmad