Koca karı ilacı

İnternet hayatımızı kolaylaştırdı. Online mağazalardan, online sözlüklere kadar uzanan geniş bir yelpazede, bu artık biraz eskimeye başlamış teknolojinin ürünlerinden faydalanıyoruz.

Elbette yarar sağlayabilecek bir şeyin gerçekten yararlı olması için, doğru kullanılması gerekir ki, bunu bir yerlerden okuyup öğrenemezsiniz. Özellikle internet kullanıcılarını uyaran bir sistem ne yazık ki yok.

Bunu fırsat bilen pek çok web sitesi, yararı onaylanmamış ilaçları internet üzerinden satarak müşteri avlıyorlar. Üstelik bu sitelere kananların sayısı, sandığınızın çok daha üzerinde.

Toplumumuzda “koca karı ilacı” diye bilinen (veya kötülenen) ilaçlar vardır. Hafif entel takılan herkes bu ilaçlara laf söyler de, kimse işin temeline inip “Peki bu ilaçlar nasıl ortaya çıkmış?” diye sormaz. Bu ilaçlar bir şirket tarafından üretiliyor olsa, “İşte şirketin biri kötü ürününün reklamını yapıyor” denebilir ama, “Çayırdan çimenden şunu bunu toplayın karıştırın” diyen birisinin bu işten kazancı ne olabilir?

Bu ilaçlar, temelde toplumun geçmişten beri deneme yanılmalarla bulduğu ilaçlardır aslında. Pekçoğu, ehil eller tarafından hazırlandığında “tabii şifa kaynağı” hüviyetini de kazanabilirler. Elbette dikkat edilmesi gereken 2 nokta var:

1) Bu işi ticarete dökmüş insanlar. Çünkü aldatmak için her şeyi yapabilirler.
2) Kulaktan kulağa yayılma sebebiyle eksilmiş, değişmiş tarifler.

Nereden çıktı bu konu? Medyada geçtiğimiz günlerde bir haber yayınlandı. Köklü tıp dergisi The Lancet’te, İngiltere’de internetten satın aldığı ilaç sebebiyle artık hayatı boyunca göz doktorlarının kontrolü altında olmak mecburiyetinde kalan bir kadın örneği verilerek internetten ilaç satın alanlar uyarılmıştı.

Google’da arama yapan doktorlar 37 eurodan 5 miligramlık 1000 tabletin kolayca alınabildiğini görmüşlerdi. Ancak doktorların daha çok dikkatini çeken husus, satışa sunulan bu ilaçların bazılarının kalite garantisinin olmaması ve sahte oluşuydu.

İşin o kadar suyu çıkmıştı ki, internette AIDS ve kuş gribine karşı ilaç satışı yapan sitelere bile rastlamışlardı.

Bunları duyunca aklıma geldi:

Rahatsızlıklarımız için hemen bir doktora görünmemiz ve onun tavsiyelerine uymamız gerektiği bir gerçek de, bir bardak bilmemne suyuna laf söyleyip, paketlenmiş ambalajlanmış “ticari ürünler” olan ilaçların daima işe yarayacağını düşünmek, saflıktan başka bir şey olmasa gerek.

Bu ilaç sitelerinin üst tarafına büyük puntolarla yazmaları lazım:

“Bu sitede her şey var, derde devadan gayrı”

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. cacık dedi ki:

    çok güzel bi hikaye çok sevdim