Şu “başlık” dedikleri…

Blog yazarlarının çoğunun yazar eğitimi almadıklarını, edebi geçmişe sahip olmadıklarını biliyoruz. Bu yüzden, başlık kulanımlarınıza biraz dikkat etmeniz bile, bu alanda sizi fersah fersah ileriye götürebilir. Bu yazıda, size nasıl başlıklar kullanılması gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

Satmak için mi, değil mi?

Site sahibi, sizden elindeki içeriğin siteye girilmesini istediyse kendisine sormalısınız: Bu içerik sitenin fonksiyonelliğini arttırmaya mı yönelik, yoksa sitenin ürünlerini veya servislerini satmaya mı?

Eğer elinizdeki yazı, sitenin başka bir yerindeki yazının özeti niteliğini taşıyorsa, kısa bir açıklama ve yazıya uygun bir başlık içermelidir. Böylece ziyaretçinin aradığı şeye daha kolay ulaşmasını sağlarsınız.

Online satış sanatı

Offline veya Online bir ürün veya servis satmak istiyorsanız, ikna edici konuşmalısınız. Fakat pazarlamadaki geleneksel yaklaşım (Ürünüm bu, şu sebeple almalısın), online satışlara uygun değildir. Bir ürün seçmek isteyen ziyaretçilerini, hedeflerini kendi kendilerine bulmayı severler. Onlara gerekli bilgileri sağlamalı, fakat değişik ürünleri görmesi için fırsat tanımalısınız.

Bu sebeple online satış siteleri, özenle hazırlanmış teşvik edici yazılarla süslendiklerinde çok iş yaparlar. 37signals.com bu kategoriye giren başarılı bir örnektir. Direkt pazarlamaya çalışmayan bir yaklaşım, ziyaretçinin kontrolü tamamen ele geçirmesini sağlayan bir arayüz…

Fakat sitenin ürününü pazarlama amacı yumuşatılsa bile, ziyaretçinin siteden ayrılmaması için ikna edici, “Benim de böyle bir şeyim olmalı!” dedirtecek cümlelere şiddetle ihtiyaç duyulur.

Ürün sattıracak başlıklar

Başlıklar, meşgul kullanıcıların sitenizin içeriğini tartması için bir ölçü olabilecekleri gibi, tasarımcıların siteye gerekli havayı vermeleri için de ipuçları sağlarlar.

Uygun bir başlık, ziyaretçiyi heyecanlandırır. Dikkatlerini çeker ve sayfadaki ürünün araştırmaya değer olduğuna inandırır.

Aşağıda başlıkları yazarken kullanılabilecek geleneksel teknikler yer alıyor. Bu teknikleri, müşterinizin verdiği yazılar siteye gereken havayı veremiyorsa veya müşteriniz sizden yazıları bir gözden geçirmenizi istediyse gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Gerçekleri Söyleyin

Ziyaretçileriniz bilgiye kolay ulaşmayı her zaman severler. Eğer ziyaretçinizin bilgiye açlığını doyurursanız, daha çok hit alırsınız.

Sigara dumanının %85’i görünmezdir.

“Nasıl” ifadesini kullanın

İnsanlar genellikle internete, bilgileri hızlı ve kolay bulmak için girerler. Nasıl, .. için 10 yol, … için 50 ipucu gibi başlıklar, her zaman ziyaretçilerin ilgisini çekerler.

Nasıl şirketimdeki en başarılı insan olurum?

Alıntı Kullanın

Kendinizi ispatlamak için yalnızca 3 saniyeniz olduğunda, ziyaretçilerinizin güvenini kazanmak kolay değildir. Bu yüzden “onay mesajları”nın kullanıldığı başlıkların potansiyeli vardır. Güvenilir kişilerin onaylamaları (testimonial), size bu imkanı sunar.

“Bu seviyede gördüğüm en iyi materyal” Profesör C. Banks, Milford Üniversitesi

Popülerliğinizden bahsedin

İnsanların güvenini kazanmanın bir diğer yolu da, ürününüzü veya servisini kullanan diğer kullanıcıların çokluğundan behsetmektir.

Bir milyonun üzerinde insan x ürününü kullanıyor!

Ürün garantisi verin

Sattığınız ürün veya servis bozulabilir. Ziyaretçilerinize, böyle bir durumla karşılaşmaları halinde kendileri için neler yapabileceğinizi anlatırsanız, beğenilirsiniz. En ucuz fiyat garantisi, 2 yıl tamir garantisi, kalite kontrol garantisi gibi.

Bir ihtiyaç bulun, sonra çözümünü gösterin

Ürününüzün çözümünü kolaylaştırdığı bir problemden bahsedin ve bu problemi nasıl çözebileceğinizi anlatın.

Herkes duşların küvetlerden daha yararlı olduğunu bilir. Öyleyse neden bulaşık makinalarınızı küvete benzetiyorsunuz?

Ürününüzün Özgün Satış Noktası (USP)’na odaklanın

USP, ürün hakkında herhangi bir bilgi olabilir (Satış geçmişi, sloganı veya orijini gibi).

Orijinal Türk lokumu

Ürününüzün bir özelliği de olabilir:

Farklı renkler (TV reklamı)

… veya kazanca yönelik bir özelliği belirtilebilir (Diğer ürünlerden farklı olan özellik):

Bu defter, sizi derslerinize bağlayacak.

Haber verin

Başlığınızın çok daha dikkat çekici olmasını istiyorsanız, gazetelerin başlık formatını kullanabilirsiniz. Eğer yazı içeriği konu hakkındaki araştırmaları içeriyorsa veya piyasa buir konudaki açıklamanızı bekliyorsa, böyle başlıklar biçilmiş kaftandır:

Yeni ürünümüz tüketici kalite ödülünü kazandı

Yeni bir şeyleri duyurun

Yeni kelimesi, reklamcılığın en kullanışlı kelimelerinden biridir. Bazen en etkili reklam şekli, ürününüzün ne kadar yeni olduğunu söylemek olabilir:

2008’in arazi aracı piyasalarda

Orijinal bir bakış açısı yakalayın

Hep 3. şahsın ağzından yazmanız gerekmiyor. İyi bir bakış açısı yakalayabilirseniz, ürününüzün hitap edeceği kitleden birinin ağzından da konuşabilirsiniz:

Annecim, bunu ben de yapabilirim! (Bebeklerin klozette oturmasını sağlayan özel bir bebek bezi reklamı)

Cinaslı konuşun

Cinaslı yazarsanız, ziyaretçilerinizin aklında kolay yer tutabilirsiniz.

İnsanın bir cep telefonunun karşısında dilinin tutulması çok ironik!

Yazıyı “gerçekten” kısaltın

İnsanlar ekranlarında %25 daha yavaş okurlar. Bu yüzden paragraflarınızı ve cümlelerinizi kısa tutmaya özen gösterin. Mesaj içeren kelimelerini işaretleyin. Eğer siteniz bir şey sunuyorsa, sunduğunuz şeyin şeffaf ve aşikar olduğundan emin olun. Eğer cevap bekliyorsanız, ziyaretçilerinizin bu beklentinizi anlamalarını sağlayın.

İnsanlar zaman kazanmak için online olurlar

Ziyaretçiler rahatsız bir durumdadırlar. İnternette okudukları zamandan çok, bir şeyler bulmak için vakit harcarlar. Bu yüzden de hedefledikleri şeyi bulduklarında hemen sonuca gitmek isterler. Bu yüzden:

  • Spesifik olun – İlk 5 kelimenizden yazının gidişatı anlaşılsın.
  • Haberlerinizi belirgin tutun, arada kaynamalarına izin vermeyin.
  • Öyle bir yol haritası çıkarın ki, ziyaretçinizin nereye gideceklerini düşünmeleri gerekmesin.

Topluluğa değil, bireye seslenin

Sitenizin ziyaretçilerini iyi inceleyin. İnterneti ne sıklıkla kullandıklarını, sitenizdeki servisten haberleri olup olmadığını iyice anlayın ve içeriğinizi buna göre düzenleyin.

Eğer ziyaretçilerinizi yeterince tanımıyorsanız, önlerine gidebilecekleri bir kaç yol çizin, böylece hedeflerine ulaşabilirler.

Bu yazı Shaun Crowley’nin Who needs headlines? başlıklı yazısından tercüme edilmiştir.

‘Translated with the permission of A List Apart Magazine and the author.’

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

2 Yanıt

  1. 29 Temmuz 2007

    […] yay

  2. 29 Temmuz 2007

    Şu “başlık” dedikleri……

    Reklamın iyisi kötüsü olmaz… İyi bir reklamsa başlıksız olmaz….