Misafirperver misiniz?

Tanıştırayım; Hakan… Kendisi amatör bir web geliştiricisi. Şimdilerde çalışmasının karşılığını almaya başladı: Sitesinin trafiği artıyor ve web sitesinden az da olsa para kazanıyor. Hakan durumdan memnun olduğu için çıtayı bir adım yükselterek, ziyaretçi akışını arttırmak istiyor.

Doğru tahmin ettiniz, sitesine forum ekleyecek.

3 web sitesinden 1’inin forum içerikli olduğu şu web aleminde, yeni bir forum kurmak ne kadar zor olabilir ki? O da kendine bu soruyu sorarak hararetle işe girişiyor. Bir kaç ücretsiz forum yazılımı buluyor, bir iki enteresan skin ekliyor.

Forumunu kurduğuna göre, artık yapması gereken tek şey oturup beklemek. O otururken insanlar foruma girecek, yazılar yazacak, birbirleriyle konuşacak, tartışacak. Hitleri cebe indiren Hakan da keyfinden mayışacak.

Aslında pek planladığı gibi olmuyor. Beklediği ziyaretçiler foruma hala gelmiyorlar. Hakan son bir şans olarak arkadaşlarını foruma üye olmaya ve yazı yollamaya ikna etmeye uğraşıyor.

Hadi üyelik kısmını halletmek kolay da, kimse foruma takılıp yazılar göndermiyor. Hasılı Hakan heyecanını paylaşacak birilerini bir türlü bulamıyor.

Ne oldu?

Yeni bir topluluk kurabilecek durumda mısınız?

Bir forum kurmadan önce kendinize sormanız gereken yığınla soru var: İnsanlar topluluğuma niçin katılsınlar? Web sitem yeterince ziyaret ediliyor mu? Forumu kurmaktaki amacım, diğer forumların amaçlarıyla kesişiyor mu? Rakiplerimle boy ölçüşebilecek miktarda meraklım olabilir mi, yoksa küçük bir arkadaş forumunun ötesine geçemeyecek miyim? Hadi forum büyüdü diyelim, kontrolünü elimde tutabilecek miyim?

Aniden yapmanız gereken bir ev ödeviniz olduğunu hatırlayacak veya forum kurmaya yetecek kadar heyecanın içinizden uçup gittiğini göreceksiniz.

Eğer yine de böyle bir çalışmaya girişmeye hazırsanız, aklınızdan çıkarmamanız gereken bir nokta var: Web toplulukları, kolej partileri gibidir. Evinize tanımadığınız yığınla insan çağırırsınız ve evinizde ne yapacaklarından asla emin olamazsınız. Partiyi iyi organize etmemişseniz, insanlar sizinle tanışmaya bile gerek duymadan çekip gideceklerdir. Kontrol sizin elinizdeyse işler dengeli gidebilir, ama kontrolü kaybettiğinizde, bir kaç işsiz ortaya çıkıp evinizi mahvedebilir, insanların huzurunu kaçırabilir, canınızı fena halde sıkabilir.

Zemin etüdü…

Pek çok aktif ve popüler forumun arkasında, güçlü web siteleri vardır: Kaliteli ve özgün içeriği olan, sıklıkla yenilenen büyük siteler. Beğendiğiniz sitelere bağlantı listeleri, başka bir sitenin feed’inden aldığınız haberler sitenizin bu kategoriye girmesini sağlayamaz. Siteniz alanında “1 numara” değilse, öyle olması için çalışmaya başlamanız en iyi seçeneğinizdir. Parti hikayesine geri dönecek olursak, sosyal çevrenizi iyi ayarlayabilirseniz hayaliniz gerçek olur: İlgi çekici bir insan olursunuz ve arkadaşlar kazanırsınız.

İki hareketle web sitesi geliştirebileceğine inananları korkutmayı başardıysam, forum kurma aşamasına geçebiliririz.

Hazırlan ve davetiyeleri gönder

İyi bir partiye hazır olmanız için, evinizi temiz ve düzenli hale getirmeniz gerekir. Siz de forumunuz için aynısını yapın. En azından CSS ayarlarıyla azıcık oynayıp, forum tasarımının web sitenizin diğer bölümleriyle entegre olmasını sağlayın.

Artık insanları davet etmeye başlayabilirsiniz. Web sitenizden forumunuza link verin, arama motorlarına sitenizi tanıtın, diğer web masterlarla link değişimlerine katılın, takıldığınız diğer forumlarda imza bölümünüze bu forumun linkini verin.

Bütün bu aşamaları geçerken can sıkıcı spam yöntemlerine başvurmadıysanız, işe yarar bir geri dönüş alabilirsiniz.

Son olarak ziyaretçileriniz ortamı görmesini zorlaştırmayın, onları zorlu kayıt aşamalarıyla uğraştırmayın. Forumunuz geliştikten sonra çok daha seçici olabilir veya üye olanlardan beğenmediklerinizi geldiği yere geri yollayabilirsiniz. İçeriğinizin görülmesi için de üyelik gerektirmeyin. Kimse içinde ne olduğunu bilmediği bir foruma üye olmak istemeyecektir, emin olun. Ziyaretçiler forum içeriğini görebilirlerse, kendilerini de oraya ait hissetmek isteyeceklerdir.

Bu aşamadan sonra yapmanız gereken tek şey beklemek, değil mi? Aslında değil. İşin asıl önemli olan kısmı başladı bile!

Parti başlasın!

Üyelerle ilk muhabbete başlayabilirsiniz. Düzeyli ve kırıcı olmayan yazışmalar yapın. Yeni üyelerinize hoşgeldin mesajları yollayın, onların da ortama ısınmasını sağlayın. İşler rayına girmeye başladıysa, bir iki arkadaşınızdan size yardımcı olmalarını rica edebilirsiniz.

İlk 50 üyeniz, sitenizin genel tarzını şekillendirecektir. Bu yüzden gidişatın doğru olup olmadığını takip edin. Örneğin eğer içeriğinizin aile dostu olmasını istiyorsanız, millete nelerin yazılabileceğini, nelerin yazılamayacağını hatırlatmanızın vakti gelmiştir. Forumunuz için anlaşılır ve temel kurallar hazırlayarak, bunu herkesin görebileceği bir yere yerleştirmek, insanların sizi daha kolay anlamasını sağlayacaktır. Binlerce kuralı aynı yere sığdırmaya çalışmayın, temel kurallar koyun. Daha sonra bunlara dayanarak icraata geçebilirsiniz.

Hiç bir şey istediğiniz gibi gitmiyorsa, bu işlerin zaman aldığını hatırlamanızda fayda var. Bir forumun istediğiniz hale gelmesi, ayları hatta yılları alabilir. En zor kazanılan üyeler, ilk üyelerdir. Arkası çorap söküğü gibi gelir. Bir süre sonra yeni üye gelmesi için uğraşmanıza da gerek kalmaz. ilk üyelerinize indirimler veya ücretsiz ürünler gibi “teşvik primleri” de verebilirsiniz. Her şeyden önemlisi, attıkları her yazıya cevap vermeye çalışın. Böylece kendilerini ayrıcalıklı hissedeceklerdir.

Tanımadığınız insanlar forumunuzda konu başlıkları açmaya başladıklarında, 2 noktaya çok dikkat etmelisiniz: Forumun insanları ürkütecek kadar dallanıp budaklanmasını engellemeli fakat insanları soğutacak kadar da sert olmamalısınız.

İşler rayına girdiğinde forumunuzu iki parçaya bölün veya yeni bir forum kuracağınızı söyleyin. 2. foruma taşığınız kategorilerin ölüşünü seyredin. Forumunuzda yazıların 10 kategoride yer alması, 20 kategoride yer almasından daha iyidir. İnsanlar ayrılan kısma ilgi göstermeyeceklerdir: Kimse ölü bir forumla uğraşmak istemez, herkes partiye katılmak ister.

Doğaçlama yapmaya hazır olun

Ana forumunuz gelişmeye başladıktan sonra, sitenizdeki trendleri takip etmenizin vakti gelmiştir. Mesela bir oyun forumunuz varsa ve insanlar daha çok RPG tarzıyla ilgili yazıyorlarsa, bu tarz çok hoşunuza gitmese bile, onunla ilgili bir alt forum açın. Üyelerin bazılarının PS 3’le ilgili konuşmaya başladığını fark ederseniz, vakit kaybetmeyin, hemen bir Playstation 3 alt forumu hazırlayın. Bu şekilde gelişmeye devam edin fakat yeni bir bölüm açmadan önce, o bölümü açmanızın konuyla ilgili muhabbeti bitirmeyeceğinden emin olun. Genellikle insanların ilgisini çekecek kadar gelişmiş olan konular rahatlıkla bölünebilirler.

Çıkışları tutun

Forumunuzun gelişmesi için üye sayısının fazla olması yetmiyor. Yazı yollamayan üyelerinizin siteniz için neredeyse hiç işe yaramazlar. Bu yüzden üyelerinizi yazmaya teşvik edin, daha sık yazmaları için değişik yöntemler uygulayın. Sitenizi daha sık yenilemeniz de, forumunuza gelenlerin devamlı olmasını sağlayabilir.

Forumunuzun temel üyeleri belirdikten sonra, onlardan siteniz için yazılar hazırlamalarını isteyebilirsiniz. Eğer yeterince şanslıysanız, siteniz diğerlerinin de gayretiyle foruma paralel olarak gelişmeye devam eder.

Kontrolünüzü kaybetmeyin

Forumunuz büyüdükçe, problemleriniz de büyür. Hackerlar, spam yapanlar ve diğer problem çıkaran zevâtın sitenize ilgisi gün geçtikçe artacaktır. Eğer kontrolü elinizden kaçırırsanız, bu “kötü adamlar”, üyelerinizi kaybetmenize sebep olabilirler.

Forumunuz büyüdüğünde yardımcı moderatörler alın ve daha önce bahsettiğimiz kurallarınızı yeniden düzenleyin. Üye sayısı arttıkça, eski kural listenizde açıklar çıkmaya başlayabilir. Gözden geçirdiğiniz kural listesine moderatörler dahil herkesin uyduğundan emin olun. Üyelerinizi yakından takip ettiğinizde bazılarının diğerlerinden çok daha aktif olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Bunlara moderatörlük yetkisi verin. Size yönetimde yardımcı olmalarının yanında, sık yazan bu insanlar, daha sık yazmaya başlayacaklardır. Kendilerini sitenin sahiplerinden biri olarak görmeleri, bu konuda itici güç olacaktır.

Forumunuz büyümeye devam ederse, benzer sitelerin yönetim sistemlerini inceleyin. İşe yarar ipuçları bulabilirsiniz.

Sınırlarınızı koruyun

Birileri mutlaka forumunuzda kendisiyle dalga geçmeye başlayacaktır. Eğer hazırlıklı yakalanmazsanız, kötü bir ev sahibi olarak görünürsünüz. Sınırlarınızı deneyenlere misal olacak bir kaç hareket yapmaktan kaçınmayın. Eğer sınırınızı katî olarak çizemezseniz, diğer üyeleriniz de kurallarınıza aykırı hareketlerde bulunmaya başlarlar.

Forum yazılımınızı güncel tutun. Patchleri günü gününe yükleyin. Böylece problem çıkaracak elemanların şansını azaltmış olursunuz.

Ve evet. Söylemeye bile gerek yok, database’inizin yedeğini mutlaka alın. İlk başlarda ayda bir yedek alabilirsiniz, ama yazılar sıklaştığında en azından her hafta yedek almalısınız. Kimse yazdıklarının uçup gitmesini istemez.

Eğlenin! Bu sizin partiniz!

İyi bir topluluk, insanların arkadaşlık ilişkilerini sağlamlaştıran, onları birbirine yaklaştıran, bir yerde sıkıntıları çözen gerekli bir oluşumdur. Arkadaşlarınızın da yardımıyla böyle kaliteli bir topluluk kurmayı başardığınızda, artık fazladan yapacağınız çok şey kalmamıştır: İnsanlar size böylesine güzel bir topluluk kurduğunuz için teşekkür ederler.

Hayaliniz de bu değil miydi zaten?

Bu yazı John Gladding’in How to be a great host başlıklı yazısından tercüme edilmiştir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. hasan_firat dedi ki:

    eline koluna emegine saglik tsk