Kemikler Ne Kadar Güce Dayanabilir?

Bir doktor, tıbbi araştırmacı veya profesyonel güreşçi olmadığınız sürece, bu sizin aklınıza gelmeyecek türde bir sorudur: Bir kemiği kırmak için ne kadar güç gerekir? Meraklanmayın, Amy Shira-Teitel bugünün DNews (Daily News) yazısında bu konuya değiniyor.

Kısa bir cevap alma niyetindeyseniz, normal bir insan femurunu (uyluk kemiğini) kırmak için yaklaşık 4.000 newton gerekir. Ancak genel olarak sabit bir cevap yoktur,  çünkü gerekli kuvvet miktarı kemiğin kendisine, vücuttaki konumuna ve saldırı açısına bağlıdır.

Kemikler inanılmaz derecede güçlüdür. Aynı boyutlardaki bir çelik parçası, kemikten 4 ya da 5 kat daha ağır gelir. Bununla beraber, bir inç küp (16,387064 cm3) kemik, yaklaşık 8.626 kilogramlık bir yüke dayanabilir. Bu ise 5 standart kamyonet kadar ağırlık demektir. Bu dayanıklılığı ile, betondan 4 kat daha güçlüdür.

Femur, yani uyluk kemiği, vücuttaki en zor kırılan kemiktir. En büyük ve en kalın kemiktir, aynı zamanda tüm bacak kasları tarafından korunmaktadır. Köprücük kemiği, tam tersine nispeten küçüktür ve cildin yüzeyine yakındır. Bu nedenle en yaygın kırılan kemiklerden biridir.

Bir boksörün yumruğu, yaklaşık olarak 5.000 newton güç oluşturur. Bir tekme ise, 9.000 newton’ı aşabilir. Bu ise yaklaşık olarak 1 tonluk kuvvete eşdeğerdir. 3.300 newton gücünde hızlı bir yumruk, %25 ihtimalle kaburgaları kırar. Femuru kırmak için ise, söylediğimiz gibi, yaklaşık 4.000 newton gerekir. Yüze alınan bir yumruk, 1 saniyede başı 0’dan 43.000 rpm’e kadar ulaşan bir hızla çevirmeyi başarabilirse, kişinin %25 ihtimalle bilincini kaybedeceği öngörülür. Boksörlerin boyun kaslarını geliştirmeye önem vermelerinin bir sebebi de bu harekete engel olabilmektir.

Uygulanan kuvvetin miktarına ek olarak, darbe açısı, belirli bir kemiğin kırılıp kırılmayacağını belirleyen faktörlerden biridir. Kemiklerinizin yoğun dış tabakası, kolajen ve kalsiyum fosfat sütunlarından oluşmuştur; sanki demet yapılmış dallar gibi. Bu sütunlar dikey olarak çalışırlar ve sıkıştırma kuvvetlerini absorbe etmede iyidirler. Zıpladığımız zaman, bacak kemiklerimiz bu sayede hasar görmekten kurtulurlar.

Bununla birlikte yanlardan gelen kuvvetler veya kesme kuvvetleri, her türlü uzun kemik için sorundur. Rahatsız edici olsa da, yine dal örneğini ele alacak olursak: Bir demet dalın ikiye bölündüğünü hayal edin.

Bütün bunlara ilaveten, kemiklerin yoğunluğu ve dayanıklılığı, yaş, beslenme ve yaşam biçimine bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Kalsiyumun güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olduğu doğrudur. Ne yazık ki kemik yoğunluğunun en yüksek seviyesinin 30 yaş civarında olduğu da doğrudur. Ondan sonrası yokuş aşağı gider…

 

Kaynak: Seeker, Live Science

Sevebilirsin...