Yağmur Yağma Olasılığı Nedir?

Küçük bir sınav: Piknik yapmayı planlıyorsunuz ve hava durumu tahminleri yağmur olasılığının yüzde 60 olduğunu söylüyor. Pikniğinizde yağmur yağma olasılığı nedir? Eğer bilmiyorsanız, yalnız değilsiniz. Yağmur olasılığı, düşündüğünüzden çok daha karışık bir kavram.

2015 yılında, The Washington Post, okuyucularının hava durumu bilgisi hakkında bir kamuoyu yoklaması yaptı. Hava durumu tahminleri yüzde 60 ihtimalle yağmur yağacağını söylüyorsa, bir çok okuyucu bunun bölgenin yüzde 60’ında yağmur yağacağı anlamına geldiğine inanıyordu. Bu yaygın bir inanç, ancak sadece yarısı doğru. Gerçekte, yağmur yağma ihtimali veya yağış olasılığı (YO), tahmincinin kendine güvenini hesaba katan bir formüle dayanır. Bu formül aşağıdaki gibidir:

YO= Kapsam x Kendine Güven

Çok basit bir örnekle, eğer tahminci belirli bir alanın yüzde 40’ına ölçülebilir yağmur yağacağına yüzde 100 emin olursa, YO yüzde 40’tır. Tabi ki, bilimde neredeyse hiç bir zaman yüzde 100 güven söz konusu değildir, bu nedenle de formül genellikle daha karmaşıktır. Ya bir tahminci yağmur yağacağından yüzde 50 eminse ve yağmur yağarsa alanın yüzde 80’in yağmur alacağını bekliyorsa? Yüzde 80’in yüzde 50’si yüzde 40’tır, bu nedenle YO yüzde 40’tır.

Kulağa karışık geliyor olabilir,  bunun nedeni hava durumunun olasılıklara dayanmasıdır ve olasılıklar sıklıkla karmaşık matematik işlemleri gerektirir. İyi haber şu ki sıradan bir insanın her hava tahminini okuduğunda kağıt ve kalem çıkarmasına gerek yok. Ulusal Hava Durumu Servisi’ne göre, eğer yüzde 40 yağmur ihtimali görüyorsanız, “bölgedeki herhangi bir noktada yüzde 40 olasılıkla yağmur yağma ihtimali vardır.”

Kaynak: Curiosity

Cansu Saçak

Sosyal Bilimci. Hikaye toplayacısı. Feminizme gönül vermiş hayvan hakları savunucusu.

Sevebilirsin...