Neden Telefonumu Uçak Moduna Almalıyım?

Birçoğumuz uçakla yaptığımız seyahatlerde Wi-Fi bağlantısına daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Bu ihtiyacın sebepleri arasında tabi ki sosyal medya sistemlerine ve internete olan bağlılığımız da var. Elimizde akıllı telefonlarımız varken çoğu zaman nerede ve ne yapıyor olduğumuzun bir önemi olmuyor, sosyal medya ve internetle olan güzide bağımız hiiç kopmasın istiyoruz. Mesela Facebook’ta güncel gönderilere göz gezdiriyoruz, Twitter’da Dünya gündemini takip ediyoruz, Pinterest’ten veya online müzik ve film sağlayan uygulamalardan iki dakika ayrı kalınca kendimizi eksik hissedecek derecede özlem duyabiliyoruz 🙂

Peki bir çok etkileyici uçak içi teknolojik geliştirmeler varken cep telefonları neden sadece uçak modunda kullanılabiliyor?

Varsayımlara göre mobil frekanslar uçakların sistemlerine etki edebiliyor ve bu frekanslar uçağın teknik donanımına ciddi hasar verebiliyor. Burası belki biraz abartılı, ama telefon sinyallerinin radyo frekanslarına doğrudan etki ettiği bilinir bir gerçek. Çok sık rastlanılmasa da bu durum, “Condé Nast Traveller” isimli  seyahat ve yaşam stili dergisinde yer alan bir yazıda özetlendiği gibi, “Bozuk CD’nin çıkardığı ses cızırtısı” şeklinde özetlenmiş. CD’den müzik dinlerken, çizik olduğunda anlaşılmayan kısımların ne kadar eksik kaldığını da biliyorsunuzdur. Belki ufak, ama uçuş esnasında pilot ve kulenin (hava trafik kontrol birimi) iletişiminin bir an bile kesilmesine tahammül yok. Ya çok önem arz eden bir konu “araya kaynarsa”?

Aslında havayolu şirketleri isterlerse, bu durumun bir istisnası olabilir. Wi-Fi bağlantısı aynı zamanda sesli aramalar yapmak içinde kullanılabiliyorken, çoğu havayolu şirketi Wi-Fi bağlantısını sinyaller, parazit veya frekanslar yüzünden değil, insan hakları ve nezaket kuralları konusunda ortaya çıkabilecek pürüzler sebebiyle yasakladı. Kimse 3 saat boyunca seyahat etmek zorunda kalacağı kişilerin yükses sesle Skype görüşmesi yapmasını istemez herhalde.

Bu yazıyı okuduktan sonra, teknik olarak mümkün olabilse de, oturduğunuz pencere kenarındaki koltukta telefon görüşmesi yapmayacağınıza eminiz 🙂

Sevebilirsin...