Saatiniz Kaç Para Ediyor? (2. Bölüm)
Saatiniz Kaç Para Ediyor? yazı dizisinin 1. Bölümünde, pratik br şekilde zamanınızın gerçek değerini bulabilmenizin yolunu göstermiştik. 2. Bölümde, biraz daha detaya giriyoruz.
2. Bölüm: Tahmini Değer Metotları
Zamanınızın değerini ölçmenin diğer bir yolu da Tahmini Değer Metotları. Bu metotlar, saatlik çalışmanızın size uzun vadede getirisinin hesaplanması yoluna dayanıyor.
Tahmini değer metotları, vaktinizi nasıl değerlendirmeniz gerektiği ile ilgili uygun kararlar vermenize yardımcı olabilir. Firmanız bu yıl hangi projelere odaklanmalı? Zamanın verimsiz kullanım biçimleri nelerdir ve bunlar günlük iş programından nasıl çıkartılabilir?
En basit Tahmini Değer Metodu ile başlayalım:
Büyüme Çarpanı Metodu
Kararlarınızın tahmini değerini hesaplamak için kolay bir yol bulunmakta. Geçen seneki net gelirinizi, makul bir büyüme çarpanı ile çarpın.
Tabii ki uygun bir büyüme çarpanı bulmak gerekiyor. Örneğin, benim firmam geçen seneye göre 2 kat büyüklüğe ulaştı. Bu nedenle büyüme çarpanını 2 olarak belirledim.
Büyüme Çarpanı Metodu, günlük çalışmanızın uzun vadede size ne getireceğini hesaplamak için basit bir yol. Ancak bu metot, zamanı nasıl daha verimli kullanabileceğiniz konusunda yardımcı olamıyor. Bunun için Tahmini Değer Metodu’nu kullanmak gerekiyor.
Tahmini Değer Metodu
Tahmini Değer Metodu, zamanın değerini ölçmek için nihai ve en zor yöntem. Bu metodu en basit şekliyle anlatmaya çalışacağım ancak sanıyorum ki metodu anlamak için en kolay yol Zaman-Değer Tablosu’nun 4. adımındaki hesaplamalara bir göz atmak.
Metodun mantığı şu şekilde:
- Vaktinizi, yerine getirmeniz gereken görevlere göre ayırarak başlayın. Vaktinizi detaylı bir şekilde ayırdıkça hangi alanın daha değerli olduğunu daha iyi ayırt edebilirsiniz.
- Görevleriniz ve geliriniz arasında ilişki kurmanıza yarayacak bir ölçü birimi bulun. Birçok işletme sahibi için bu, işinize ve gelirinize öncülük eden şeyin değerini bilmek anlamına geliyor. Mesela benim işimde bu kısım e-posta aboneleri.
- Tüm görevlerinizin tahmini değerini bulun. Örneğin benim saatte 50 e-posta abonesi kazandıran bir görevim var. Her abonenin firma için değeri 1 dolar olsa, görevimin tahmini değeri saatlik 50 dolar oluyor. Bu şekilde tahmini değer hesaplamayı tüm görevleriniz için tekrarlayın.
- Tüm tahmini değerleri toplayın ve vaktinizin toplam tahmini değerini bulun.
- Metoda başka değişkenler de ekleyebilirsiniz. Tahmini Değer Metotları dilediğiniz kadar karmaşık olabilir. Bazı görevleri yapmanın sizi ne kadar mutlu ettiğini ya da yaptığınız görevden yıllar sonra verim alıp alamayacağınızı hesaba katabilirsiniz.
Tahmini Değer hesaplamaları oldukça kişiselleştirilmiş hesaplamalar olduğu için muhtemelen bir süre boyunca eşitliklerle uğraşarak bu metotların gerçekten işe yaramasını sağlamaya uğraşacaksınız.
Pazarlığa Açık Olmayan Kişisel Zaman
Vaktin değerini hesaplarken karşılaşılan en büyük tehlikelerden biri, vaktinizin değerini artırmak için bir saat daha “verimli” bir şekilde çalışmaya kendinizi ikna etmek. Wall Street Journal’da çıkan bir makaleye göre ise bu pek de mantıklı değil: “Bazı araştırmalar gösteriyor ki; zamanı, maddi bir değere eşitlemek yaşam kalitesini düşürüyor. Stanford Graduate School of Business profesörü Jeffrey Pfeffer’a göreyse zamanın karşılığını sadece dolar olarak görmeye teşvik edilmiş insanlar tahammülsüz ve stresli olabiliyorlar. Daha çok çalışıyorlar ancak gönüllülük ya da müzik dinlemek gibi faydalı aktivitelere daha az zaman ayırıyorlar.”
Kendim için şöyle düşünmüştüm: Boş zamanımı hesaplayacak ve ne kadarını işe ya da kişisel aktivitelere harcadığımı inceleyecektim ancak bu boş zaman için maddi bir değer belirlemeyecektim. Fakat bunun yerine, boş zamanımın hiçbir şekilde tartışmaya açık olmadığını söyledim. Rahatlayabileceğim ve stres atabileceğim boş vaktimin olması, kalan saatler için daha verimli çalışmamı sağladı. Hayatınızı daha iyi ve sağlıklı yaşamanıza yardımcı olan boş zamanınıza, dinlenme zamanınıza ve sakin kafayla, keyif alarak yaptığınız aktivitelere hak ettikleri değeri vermelisiniz.