Hangi Horoz Önce Öter?

Hangi Horoz Önce Öter?

Bir horozun ötüşü, uyanma saatini gösteren sembolleşmiş bir durumdur. Horozlar sabahın köründe gürültü yapmaya meyillidirler, popüler kültürde bu ötme şekli geçerli bir alarm saati olarak kabul edilir (güvenilmez olmasına rağmen). Peki bir grup horoz hangisinin önce öteceğini nasıl kararlaştırır?

Scientific Reports‘ta yer alan yeni bir makaleye göre bu konu tam olarak ‘egemenlik’ ile alakalı. Bir grup Japon araştırmacı tavukların birlikte yaşadığı bir grupta daima yüksek rütbeli horozun ilk öttüğü, diğer taraftan emrindekilerin biyolojik saatleri onlara ses çıkarmasını söylediği halde onu takip ettiklerine dair sonuca ulaştı.

Bizim bildiğimiz ‘Hiyerarşi’ teriminin ortaya çıkmasında tavuklar sebeptir ve onlar harfi harfine bu düzene uyarlar. Grubun en baskın üyesi yurttaşlarını tartakladığında, alt rütbedekiler cezayı kabul eder.

Horozlar günlük ritimlerine göre sabahın erken saatlerinde ötmeye karşı meyilli olmalarına rağmen, araştırmacılar grupta üst rütbeli olan horozun öne çıktığını ve vücut sıcaklıklarının derecesi günün ötmek isteyecekleri anında olduklarını gösterdiği halde emrinde olan horozların buna itaat ettiklerini gösteriyor.

Araştırmacıların yazısına göre; bu sonuçlar grup halindeki horozlarda şunu gösteriyor; şafak sökümünde üst rütbedeki horoz kıdeme sahip olduğunu ilan ediyor ve emrindeki horozlar üst rütbeli horozun her sabah ilk ötüşü gerçekleştirmesi için bekleme sabrı gösteriyor. Böylelikle yirmi dört saatlik ritimlerini sosyal nedenlerden dolayı uzlaştırmış oluyorlar.

Horozların böyle incelikli bir ruha sahip olduklarını kim bilebilirdi ki?

Sevebilirsin...