Kalaşnikov Pat ve Fantastik Firarları

Kalaşnikov Pat ve Fantastik Firarları
1986 yılından beri Fransız cezaevlerinden toplamda 11 helikopter destekli kaçış vakası yaşanmış. Bunların 3 tanesini ise aynı adam gerçekleştirmiş: Kalaşnikov Pat!

Pascal Payet veya daha sık kullanılan ismiyle Kalashnikov Pat, Fransa’nın en azılı suçlularından biridir. Daha önce iki kere hapis yatar, ancak onu dünyaya tanıtan 1997’deki suçudur. Banque de France’ın para yüklü zırhlı aracına saldırır ve bu esnada bir güvenlik personelini tam 14 defa kurşunlayarak öldürür. Silahlı soygun ve cinayetten tutuklanarak Fransa’nın güneybatısında bulunan Luyness Hapishanesi’ne gönderilir.

İlk Kaçış: Tarih 12 Ekim 2001. Cezaevinin egzersiz avlusunun üstünde bir helikopter belirir ve aşağıya sarkıtılan halat merdivenle Payet ve bir diğer mahkum tırmandıktan sonra helikopter tekrar yükseklik kazanır. Bu firar, Fransız otoritelerinde bir şok etkisine yol açmış, dünya basınında da manşetlere yükselmiştir.

İkinci Kaçış: 2003 yılının Mayıs ayı. Payet hala firaridir. Yanına bir kaç kişiyi daha alır, bir helikopteri kaçırır ve tutuklu bulunduğu hapishanede kalan arkadaşlarını kaçırmak için geri döner.

Bu sefer başka bir  engel vardır: Payet’nin dillere destan olan kaçışından sonra, egzersiz avlusunun üzeri çelik bir tente ile örtülmüştür.

Ancak Payet buna da hazırlıklıdır: Adamlarından ikisi helikopterden komando tarzı aşağıya sarkıp tentede bir delik açar ve oradan merdiven sarkıtırlar. Üçü de Payet’nin suç ortağı olan mahkumlar helikoptere tırmanırlar. Helikopter hemen yakındak bir stadyuma iniş yaptıktan sonra, orada bekleyen otomobillerle kayıplara karışırlar.

Kaçırılan bu üç mahkum, 3 hafta sonra yeniden yakalanmalarına rağmen, Payet bir kaç ay daha saklanmayı başarır.

Sonunda yakalanır ve 2005 yılında Güneydoğu Fransa’da bulunan Grasse Hapishanesi’nde 30 yıl daha hapis cezasına çarptırılır.

Hapishanede boş durmaz. Kah açlık grevine başlar, kah hapishane şartlarından şikayet eden yazılar karalar. Şikayetlerinin sebebi, 30 ayda tam 7 kere hapishane değiştirmesidir. Ancak Fransız adaleti onu resmi bir “détenu particulièrement surveillé”, yani “sıkı gözetim altındaki mahkum” ilan etmiştir, 6 aydan daha uzun bir süre aynı hapishanede kalmasına izin vermezler.

Ama hikaye burada bitmez.

Üçüncü Kaçış: 2007, 14 Temmuz. Payet tekrar kaçar. Tahmin edin ne ile? Bastille Günü kutlamalarının karışık ortamından yararlanılarak Cannes yakınındaki bir tatil beldesinden kaçırılan helikopter, yarım saat sonra Grasse Hapishanesi’nin çatısına iner. Bu sefer helikopterden inen 3 silahlı adam muhafızları geçer, Payet’nin hücresine ulaşmayı başarırlar. Payet’yi de alıp tekrar havalanırlar. Kısa bir süre sonra yerel bir hastahanenin pistine inerler ve gözden kaybolmayı başarırlar.

İki ay sonra İspanya’da yakalanıp Fransa’ya iade edilen Payet, şu an bir Fransız hapishanesinde uzunca sürmesi beklenen hapishane günlerini yaşıyor. Peki hangi hapishanede?

Fransız yetkililer, bu sefer bu bilgiyi açıklamayı reddediyorlar.

Sevebilirsin...