Her Yılınız, Bir Öncekinden Daha Enteresan Olsun

Rutine girmek kolaydır, hatta rutini monotonluğa çevimek de. Eğer dikkatli olmazsak, hayatlarımız zamanla hep aynı şeyi yaşıyormuşuz gibi hissettirebilir.

Gözle görülür gelişimi ve ivmeyi deneyimlemek için, tekrar etmenin yaşamın kaçınılmaz bir yönü olduğunda şüphe yok. Fakat günlük rutininizin, aylık ya da yıllık olanla aynı olması gerekmiyor.

Bir kaç gün önce, bu yıl deneyimlediğim bütün ilginç şeylerin bir listesini yapmaya karar verdim.

  • Ünlü bir yazarın/konuşmacının ev sahipliği yaptığı bir etkinliğe katıldım
  • İlk kitabımı yayınladım
  • Kolombiya’daki arkadaşımı ziyaret ettim
  • Talk Show’a katıldım (2. kez)
  • Snowboard etkinliğine katıldım

Eğer siz de böyle bir liste yaparsanız; şaşırmış, belki biraz dehşete kapılmış, ama en azından bir yıl boyunca yaşamınıza ne gibi anlamlı şeyler kattığınızın farkına varmış olacaksınız.

İnanıyorum ki, insanlar sürekli büyümek ve gelişmek için var. Ancak hayat oyununda oldukça ilginç bir çelişki mevcut. Bizler, yaşlandıkça kendimizi ifade etme konusunda daha az istekli olmaya, daha az risk almaya ve hayat tecrübelerimizi kısa tutmaya meyilliyiz.

Yaşlanmayı, içe kapanmak için bir gerekçe olarak görmek yerine, bir genişleme fırsatı olarak görmeliyiz. Hayatımızın her yılını bir öncekinden daha ilginç hale getirmeliyiz.

Yeni bir şey deneyin

Bu makaleye ilham kaynağı olan şeyin bir bölümü, son dönemde snowboarda olan ilgim oldu. Son 7 yıldır, amatörce snowboard ile uğraşırken, hırslı bir sörfçü oldum. Fakat bu yıl kitabımdan aldığım avansımın bir bölümüyle snowboard satın aldım. Sörf tahtası sporları (board sports) repertuarımı genişletmek istedim ve sanıyorum ki uçurtma sörfünü de kavramam çok uzun sürmeyecek.

Yeni bir şey denemek söz konusu olduğunda kişisel tercihim fiziksel aktivitedir, ancak sizin öyle olmak zorunda değil. Hemen hemen her birimizin aklının bir köşesinde hep yapmak istediği şeyler durur. Ve genellikte bunları yapmamak için mazeretler üretiriz ki, tamamen deli saçmasıdır. Hayatınızın ufuklarını genişletmeye büyük bir öncelik verirseniz, kaçınılmaz olarak genişler.

“Evet” deyin

Temel önceliklerimizle uyumlu olmayan her şeye hayır dediğimizde, merak ettiğimiz, hayatlarımıza anlam katan ve sınırlarını keşfetmek zorunda hissettiğimiz şeylere evet diyebilmenin yolunu açarız. Birkaç hafta önce bir arkadaşım kışı Tahoe Gölü’nde geçirmek isteyip istemediğimi sordu. Evet dedim ve bir sezonluk geçiş satın aldım. Fakat her nedense konut durumu hallolmadı ve bu sezonluk geçişte takılıp kaldım.

Sigortam olduğu için, paramı iade almayı düşündüm biraz. Verdiğim paraya değmesi için Tahoe Gölü’nde 5 gün geçirmem lazımdı. Paramı iade almanın mı yoksa 5 günlük kayak seyahatinin mi hayatıma daha fazla anlam katacağını düşünmek kolaydı.  Hatta birkaç organizatör arkadaşımla temasa geçtim ve bir çeşit kayak ve snowboard etkinliği yapmakla ilgilenip ilgilenemeyeceklerini sordum.

Bir şekilde, içtenlikle evet demeye zorlandığımızı hissettiğimiz şeylere evet dediğimiz zaman, ruhumuzun tutkularının dışavurumları beslenir.

Daha az kıyaslayın, daha fazlasını yapın ve günlerinizin çoğunu hayatınıza anlam katan aktivitelere harcayın.  

Neil Gaiman’ın bir zamanlar söylediği gibi; “Burada olduğunuz için, dünyayı daha ilgi çekici bırakın.”  Ve, hayatınızın her yılı bir öncekinden daha enteresan olsun.

(Editör: Meral Okudan)

Kaynak: Srinivas Rao, The Mission

Sevebilirsin...