Yabancı Yerde Uyurken Beynimiz Uyanık Kalıyor
İster yatılı misafirliğe giden bir çocuk olsun, isterseniz de iş seyahatında olan bir iş adamı, çoğu insan yabancı bir mekanda uyumaya çalışırken sıkıntı çeker. 2016 Mayıs ayında yayınlanan bir araştırma bu durumun nedenini açıklıyor.
Bu “ilk gece etkisi”ni aslında hepimiz deneyimliyoruz. Uyumayı başarsak bile, uykumuz daha sık bölünüyor, daha yüzeysel oluyor ve normale göre daha az dinlenmiş olarak uyanıyoruz.
Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Brown University‘den bir takım araştırmacı, deneklerin laboratuvarda geçirdikleri ilk gecedeki beyin aktivitelerini uyku çalışması tekniğine göre ölçümlediler. Araştırmacılar özellikle derin uyku veya “yavaş dalga uykusu” olarak adlandırılan derin uyku aşamasında, beynin sol lobunda yer alan Default Mode Network bölümünün, sağ lobdan daha aktif olduğunu buldular. Bu bölüm, normalde hiç bir aktivite yapmadığımız uyanık istirahat anlarında beynin fonksiyon gören bölümü. Endişeli, depresif ve takıntılı bir sesin beynimizde dolanıp durduğu, uykumuzun bir türlü tutmadığı o sürecin sebebi de beynin bu bölümü.
Araştırmacılar, beynin bu aktivitesinin hayatta kalma içgüsünden kaynaklandığını düşünüyorlar. Bu şekilde, henüz “güvende olduğumuzdan” emin olmadığımız yabancı bir mekanda geçirdiğimiz ilk gecede, uyurken bile beynimiz bizi güvende tutuyor.