Protezli hayvanlar
Kazalar… Beklenmedik zamanlarda her insanın başına gelebilen, kısa sürede ortaya çıkmalarına rağmen, hayat boyu izler bırakan üzücü olaylar.
Kazalar, yalnızca insanların başına gelmiyor elbette. Canlı – cansız, yer yüzünde bulunan her şeyin başına kazalar gelebiliyor. Canlıların farkı, bu kazaların sonuçlarıyla hayata devam etmelerinin gerekebiliyor oluşu.
Kazaların ardından, rehabilitasyon sürecinde, kazazedelerin “normale daha yakın” yaşayabilmelerine yardımcı olabilecek önlemler alınıyor. Eğer bir uzuv yitirildiyse, mümkünse yerine bir protez takılabiliyor.
İnsanların sakatlanmasına sebep olanlar, kasıtlı yapmış olmasalar bile, cezaya çarptırılıyorlar. Ancak hayvanların sakatlanmasına sebep olanlar, çoğunlukla kasıtlı yapmış olmalarına rağmen, cezasız kalıyorlar.
Aradaki fark bu.
Bu fark, eline silah alıp sokağa çıkanların “seri katil” olarak adlandırılmasına sebep olurken, avcılığı bir “spor” dalı (!) olarak gösteriyor.
National Geographic, uğradıkları hunhar saldırılar sonucunda sakat kalan ve protez takılan bazı hayvanların, hayatlarına nasıl devam ettiklerini anlatan bir yazı kaleme almış.
İsterseniz, protezleriyle yaşamaya devam eden 3 kazazedenin hikayesini anlatalım sizlere…
1. Beauty (Kel Kartal)
Tabiatta özgürce dolaşan hayvanların en büyük düşmanları kimler? Evet, doğru söylüyorsunuz, avcılar.
Geçim aracı olarak avcılık yapanları bir tarafa ayırırsak, avcılık nasıl anlamlandırılabilir? Sayıları her geçen gün azalan, dünyamızın süsleri bu zavallı canlıların, “spor” adı altında öldürülmesine hangi insan onay verebilir?
Beauty isimli kartalın hayatı, kaçak avlanan bir avcıyla karşılaştığında değişmiş. Mayıs 2008’de protez gagasına kavuşmadan önce, tam 3 yıl gagasız yaşamak zorunda kalmış.
Kurtarma ekibi, hayvanı ilk gördüklerinde ümitlerini yitirmişler. Zira yalnız geçirdiği 3 yıl içinde gagası düzelmeyen Beauty, dışarıdan destek görmeden beslenemeyecek durumdaymış.
Ancak Idaho’daki işçiler, 2007’de Beauty’yi almışlar ve bölgelerinde yaşayan mühendislerin de yardımıyla, gerçeğine benzeyen titanyum bir gaga üretmeyi başarmışlar. Böylece Beauty, desteğe gerek kalmadan yeniden yemek yiyebilmeye ve su içebilmeye başlamış.
Kurtarma merkezinin web sitesinde bugün, Beauty’nin “insanoğlunun kabalığının ve hırsının bir sembolü olduğu” yazıyor.
Sizce de haklı değiller mi?
2. Winter (Yunus Balığı)
Winter isimli yunus balığının acı dolu hikayesi, mutlu sonla bitmiş: Lateksten yapılmış bir protezle.
2005 yılında 3 aylık olan bir Atlantik şişe burunlu yunusu Winter, Florida’nın Cape Canaveral bölgesi yakınında bir balıkçı ağına yakalanmış. İyileşme sürecinde, Clearwater Deniz Akvaryumu’nda hareket edebilmesini sağlayan en önemli organı olan kuyruğunu ve iki omurunu kaybetmiş.
İki yıl sonra, protez malzemeleri üreten bir şirketin başkanı olan Kevin Carroll, Winter’a bir kuyruk üretmek için gönüllü olmuş. Temmuz 2007’de protez, jelden yapılmış bir kısımla hayvana tutturulmuş.
Eğitmenlerin desteğiyle, protez kuyruğunu nasıl kullanabileceğini öğrenen Winter, şimdi akvaryumda yaşamaya devam ediyor.
3. Chhouk (Asya Fili)
Chhouk isimli takma ayaklı bir Asya Fili, kendisinden yaşça büyük bir fille Kamboçya’daki Phnom Tamao Vahşi Yaşam Koruma Merkezi’nde dinleniyor.
2007 yılında daha bebekken ormanda bulunan Chhouk’un ayağının bir avcının kapanından ileri düzeyde enfeksiyon kaptığı anlaşılmış.
Fil, 26 saatlik zorlu bir yolculuktan sonra kurtarma merkezine ulaştırılmış. Bacağın biçimlendirilmesi ve protezin takılması sırasında, sakinleştirici kullanmaya gerek kalmamış. Şalgam ve bolca muz, fili sakinleştirmeye yetmiş.
İlerleyen aylarda protezin tekrar ayarlanması gerekecek. Ancak, uzmanlar zor kısmın geride kaldığını düşünüyorlar.