Benjamin Franklin Etkisi ile Kendinizi Sevdirin

Birinin sizden hoşlanmasını istediğiniz zaman ne yaparsınız? İltifat mı edersiniz? Ona bir akşam yemeği mi ısmarlarsınız? Birini kazanmanın en iyi yollarından bir tanesi, ondan bir iyilik istemektir. Bu, Benjamin Franklin Etkisi denilen bir olayla işe yarıyor.

Bir İyilik İsteyebilir miyim?

Eylemlerimiz nasıl oluşur? Belli bir şeyler yapmak isteriz ve yaparız  değil mi? Aslında eylemlerimizin bu şekilde belli bir süreçten geçtiğini düşünmemize rağmen genelde bu biraz daha farklıdır: Kendimizi bir şeyler yaparken görürüz ve sonra niçin bunu yaptığımızı meşrulaştıracak bir sebep buluruz. Benjamin Franklin etkisi işte psikolojinin bu yönüyle oynayarak diğer insanların sizi bunca zamanfır beğendiklerini zannetmelerini sağlar.

Etkiye ismini veren kurucu babası biraz sert bir politik rakip ile karşılaştığında bunu kullanmıştır. Çünkü rakibinin beğenisini kazanmak gelecekte kendisi için yararlı olabilirdi. Bir yandan ona kendini sevdirmeli, bir yandan da bunu yaparken ona karşı küçük düşüyor gibi görünmemeliydi. Franklin ona kütüphanesinden nadir bir kitabını ödünç almak istediğini yazdı. Rakibi kitabı yolladı, ardından Franklin bir hafta sonra bir teşekkürler notuyla kitabı geri yolladı. İki adamın bir sonraki karşılaşmalarında, rakibi Franklin’e yaklaştı ve ilk defa onunla şahsen konuştu. Bundan sonra ikisi bir ömür dost kaldılar.

İyi Bir Sebep için Kullanın

Franklin otobiyografisinde, “Size bir kez iyilik yapmış biri, ikinci kere yapmaya; sizin mecbur olduğunuz kişiden daha fazla hazır olacaktır.” demiştir. Kitap ödünç alma oyununda, rakibi kendisini Franklin’e bir iyilik yaparken gördü ve eylemini rasyonalize etti: Yalnızca sevdiğin bir insana iyilik yaparsın, demek ki Franklin’i bunca zamandır seviyordum.

Bir dahaki sefere henüz size ısınamamış bir iş arkadaşınıza kendinizi sevdirmek için bu yolu deneyin. Ona yardım etmek için uğraşmayı unutun. Onun yerine ondan bir şey isteyin. İhtiyacınız olan numara bu olabilir.

Kaynak: Brain Pickings

Busra Ayaz

#Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi #Edebiyat #Şiir #Felsefe

Sevebilirsin...