Yeni Anneleri En Çok Kim Eleştiriyor?

Bebeklerini beslenme şekillerinden, akla gelebilecek her detaya kadar, annelerin çocuklarını yetiştirme biçimleri hakkında internet üzerindeki herkes bir şeyler söylüyor. Fakat ABD’de yapılan bir çalışmaya göre, annelerin annelikleriyle ilgili en çok yargılandıkları yerin sandığınız yer olmadığı ortaya çıktı. İnterneti boş verin – asıl eleştiriler evinizin içinden geliyor.

Büyükannelerin Gölgesinden

Haziran 2017’de C.S. Mott Çocuk Hastanesi’nde 5 ve 5 yaşından küçük çocukların anneleriyle düzenlenen bir anketin sonuçları yayınlandı. Anket ebeveynlikle ilgili eleştirileri nasıl algıladıklarını soruyordu ve çalışmaya katılanlar görünen o ki açık konuşmaktan çekinmediler.

Annelerin yüzde 60’ı, ebeveynlik seçimlerinin öyle ya da böyle eleştirildiğini söylüyor. Ama annelerin sadece yüzde 7’si eleştirilerin sosyal medyadan geldiğini belirtiyor. Anneler eleştirilerin çoğunun “fazlasıyla ilgili” yakınlarından geldiğini belirtiyor: Annelerin yüzde 31‘i  eşlerinin ailelerinden eleştiri alırken, yüzde 37’si ise kendi anne ve babalarından eleştiri aldıklarını ifade ediyorlar. Bu doğru: Kendi anne ve babaları, eşlerinin ailelerine göre daha çok eleştiri yapıyor. Belki de klasik kinayeli eleştiriler sadece bir sis perdesidir, kim bilir.

Ama iş insanların neleri eleştirmeyi seçtiklerine gelirse, evet, sonuç beklendiği gibi: Yüzde 70 gibi büyük bir çoğunluk, çocukların disiplinli olması için seçilen yolu yargılıyor. Beslenme de eleştirilerden nasibini alıyor: Annelerin yüzde 52’si de bebeklerini besleme şekilleri konusunda eleştiriliyor. Yüzde 39’u bebeklerini emzirme veya şişeyle besleme konusundaki tercihleri ile ilgili  yargılanıyor.

Elalemi Dinlersen…

Annenin seçimlerinde kusurlar arayan aile fertleri için de ankette tavsiyeler vardı. Aile fertleri, annelerin çocuklarının sağlığı ve güvenliği için daha güncel bilgilere sahip olabileceklerini kabul etmeye istekli olmalılar ve bugüne kadar yapmış olduklarımız, verilebilecek en iyi tavsiye olmayabilir. Ayrıca eleştirilen annelerin yarısı; fazla eleştiren kişilerden uzak durmaya çalıştıklarını ifade ediyorlar. Yani büyükanne tatillerde torunlarını görmek istiyorsa, belki de annelerine daha olumlu bir tonda konuşmayı deneyebilir.

Yine de eleştirilen annelerin yüzde 42’si eleştirilerin onları seçimleri konusunda güvensiz hissettirdiğini söylüyor. Çocuk yetiştirmek, her adımınızı yargılayacak birileri olmasa bile zor. İşlere burnunu sokmak anneleri huzursuz yapabilir ve bu kimse için iyi olmaz. Yazarlar, “Annede anksiyete, uzamış veya belirti vermişse, hem anne hem çocuk için problemdir ve anksiyeteyle mücadele eden bir anne için, görünüşte masum gözüken bir yorum potansiyel olarak zararlı olabilir” diyorlar.

Aile fertlerinin niyetleri iyi olabilir fakat fazla eleştiri yarardan çok zarar getirir.

Sevebilirsin...