Bu dünya resmi nasıl üretildi?

Bu dünya resmi nasıl üretildi?
Bu dünya resmi nasıl üretildi?Yanda gördüğünüz etkileyici resim dünyanın gece-gündüz çizgisini uzaydan gösteriyor. Peki bu resim gerçek olabilir mi? NASA’nın Earth Observatory (Dünya Rasathanesi) bölümü, bu sorunun cevabını arıyor. Resmin harika olduğu su götürmez, ancak gerçek olmak için sizce de biraz fazla güzel değil mi?

Bu ayrıntılı yazıda resmi yakından inceleyecek ve gerçeğin ne olduğunu delilleriyle bulmaya çalışacağız.

Bu harikulade resim (Resmin büyük boyutu), güneş ışığının vurduğu son çizgiyi gösteriyor. Güneş ışığının vurduğu son ülkeler -İskandinavya, Fransa, Mali, Fildişi Sahilleri- ve yeni karanlığa gömülen ülkeler -Kuzey Afrika’nın büyük bir bölümü ile İtalya, Türkiye vs.- aynı resimde görülebiliyor. Resmi gördüğünüz anda aklınıza gelmiş olmalı: Bu resim gerçek mi? Öyle ya, böylesine net ve kayda değer bir fotoğrafı yakalayabilmek, en usta fotoğrafçıların bile harcı olmasa gerek.

Resme baktığımızda aklımıza gelen bir yığın sorudan bazıları şunlar: Bu bir fotoğraf mı? Fotoğrafsa uzaydan mı çekilmiş? Resim mi? Boyama mı yapmışlar? Yoksa acaba başarılı bir 3D animatörün inandırıcı bir çalışması mı?

Bu resmi yorumlayabilmek için gerekli ipuçları; okyanusun şeklinde, atmosferin netliğinde, yeryüzü şekillerinin gün ışığındaki ve karanlıktaki görünüşlerinde, ışık çizgisinin bulunduğu coğrafyada ve resmin perspektifinde bulunabilir.

İlk önce okyanusa bakın. Okyanusu yakından incelerseniz, kıta sahanlığı ve Orta Atlantik dağ silsilesiyle birleşen kırılım çizgileri de dahil olmak üzere, deniz tabanının görünür olduğunu fark edeceksiniz. Sahil tecrübelerinizi hatırlayın: Denizin tabanını görebileceğiniz en derin noktasında, derinliği ne kadardır? Görünebilirlik normal bir sahilde genelllikle 1 metreyle sınırlıdır. Karayipler gibi berrak sularda ise yaklaşık 10 metredir. Gerçekte, resimde aydınlık görünen okyanus parçasının ancak % 0,5’i 100 metre derinliktedir. Okyanusların ortalama derinliğinin 4000 metre olduğu göz önüne alınırsa, en hassas kameranın bile, sahile çok yakın bölümler ve istisnai sığlıklar haricinde denizin tabanını göremeyeceği kolayca anlaşılabilir. Işık derin okyanus suyuna yeterince nüfuz edemediğinden batimetri (okyanus derinliği) ölçümleri ancak gemilere yerleştirilen radarlarla, denizaltılarla ve radar altimetreleriyle uzaydan ölçülebilir. Bu bilgi daha sonra bilgisayar tarafından işlenir ve okyanus tabanının şekilleri ancak böyle anlaşılabilir.

Bahama Adaları
Bu resim Uluslararası Uzay İstasyonundan alındı. Bahamaların Beuthera Adası’nı gösteren resmin sol tarafında deniz birkaç adım derinliğinde. Sağ tarafta ise deniz çok derin olduğu için deniz tabanındaki şekiller görülemiyor.

Resimle ilgili ikinci ipucu: Bulutlar nerede? Dünya çok bulutlu bir gezegen ve herhangi bir zamanda dünyanın üçte biri mutlaka bulutlarla kaplıdır. Meteoroloji uydusu tarafından 37000 km yukarıdan çekilmiş Avrupa ve Kuzey Afrika’nın anlık bulut durumunu gösteren bir fotoğrafa bakın, ne demek istediğimizi anlayacaksınız. (METEOSAT)Halbuki bu resimde bulut yok, bu da bize resmin, bölgenin farklı farklı fotoğraflardaki bulutsuz kısımlarının birleşimiyle oluşturulduğunu veya bulutlara rağmen görebilen aletlerle hazırlandığını gösteriyor.

Karanın görünümü, resmin kaynağıyla ilgili daha fazla iz bulmamıza sebep oluyor. Bitkilerin yetiştiği kısımlar yeşil ve çöller sarı. Bu gözlerimizle görebildiğimize veya fotoğraflarda gördüklerimize çok benziyor. Fakat yeşil bitki örtüsü barizce parlıyor. Bitkiler, yaprakları üzerlerine düşen ışığın yaklaşık %95’ini emerler. Bu sebeple uzaydan çekilmiş aydınlık fotoğraflarda, bitki örtüsünün olduğu kısımlar genellikle çok karanlık, hatta neredeyse siyah görünürler. Diğer taraftan, kızılötesine yakın ışık ‘Dalgaboyu kızılötesinden biraz daha uzun olan ve gözlerimiz tarafından görülemeyen ışık-, bitkiler tarafından yoğun olarak yansıtılır. Bitkiler, kızılötesine yakın ışıklarla çekilen fotoğraflarda parlarlar. Meteoroloji uyduları, yaklaşık 20 senedir kızılötesi veya kızılötesine yakın ışıklarla fotoğraflar çekiyorlar. Bu sürede, harika bulutsuz resim birleşimleri oluşturabilmek için yetecek kadar fotoğraf çekildi. Üstelik kızıl ve kızılötesine yakın bilgiler, renkli resimler oluşturabilmek için birleştirilebiliyorlar.

Apollo 17'den Dünya
Bu klasik fotoğraf 7 Aralık 1972’de Apollo 17 ekibi tarafından çekildi. Fotoğrafa dikkatli bakıldığında Sahra Çölü’nün altında kalan bölgenin karanlık olduğu görülüyor. Bunun sebebi, yoğun bitki örtüsünün ışığı yüksek oranlarda emmesidir.

Şimdi ışık çizgisine bakın. Karanlık taraftaki şehir ışıkları, gün ışığı alan şehirlerdekinden daha parlak! Bu tek bir resimle elde edilmiş olamaz, yapay ışıklar güneş ışığının yansımalarından her zaman daha karanlıktır. Bu sebeple kameralar gece çekimlerinde özel filmlere ve kayıt için uzun bekleme sürelerine ihtiyaç duyarlar. Kameralar ve bilimsel aletler, bir seferde sadece sınırlı bir parlaklık aralığını algılayabilirler. Bu yüzden bir fotoğrafta gündüze ve geceye ait detayları eş zamanlı olarak gösterebilmek imkansızdır. Bugün sadece bir uzak çekim aracı, Savunma Meteorolojik Uydu Programı (DMSP) Operasyonel Çizgi Tarayıcısı gece ışıklarının haritasını çıkarabilir. Bilim adamları Ekim 1994’ten Mart 1995’e kadar bu uydudan gelen bilgileri birleştirerek, şehir ışıklarını gösteren bir dünya haritası oluşturabilmişlerdir. Şehir ışıkları görüntüleri, yüzeye ait görüntüler içermezler, bu sebeple gündüz yüzey resimleriyle (Gece görünüşü izlenimi vermek için) birleştirilirler, ancak bu şekilde ‘dünyanın gece tarafı’ fotoğrafları oluşturulur. Daha sonra bu gece tarafı fotoğrafı, gündüz tarafı fotoğrafıyla birleştirilir, bilgisayar destekli bir ayırıcıyla ayrılarak gün ışığı çizgisi oluşturulur.

New York Işıkları
New York şehrinin parlak altın rengi ışıkları, Uluslararası Uzay İstasyonu tarafından çekilen gece fotoğrafında görülüyor.

Dünya küre şeklinde olduğu için, gün ışığı çizgisi uzaydan her zaman yay şeklinde, veya direkt üzerinden bakıldığında düz bir çizgi halinde görülür. Fakat bu fotoğrafta, gün ışığı çizgisi şekil değiştiriyor. Resmin altına yakın kısımda düz olan çizgi, üst kısımlarda eğik. Gün ışığının şekil değiştirmesinin sebebi, dünyanın eğik yüzeyinin düz bir zemine yansıtılmasıdır, haritalardaki gibi.
Bu resmin kaynağına ait son ipucu, resmin çekildiği yer veya resimdeki görüntüyü verebilecek açıdır. Resimde yaklaşık 6500 km’lik bir bölüm görünmektedir. Uzay gemisi ve Uluslararası Uzay İstasyonu 375 km yukarıda uçarlar. Bu yükseklikte bile, bir kameranın elde edebileceği en geniş açıda yaklaşık 1500 km’lik bir alan görülür. Meteoroloji uyduları gibi uydular, 37,000 km yukarıda uçarlar ve dünyanın büyük bir bölümüne ait kapsamlı görüntüler elde ederler, fakat böylesi geniş bir açıdan dünyayı görebilen tek insan grubu, Apollo astronotlarıdır ve aya giderken bu kadar geniş bir alanı görme şansı bulmuşlardır.

Fransa
Fransa’nın Atlantik Okyanusu kıyılarını gösteren bu fotoğraf, uzay mekiği tarafından çekildi. Eğik açıyla çekilen fotoğraf, uzay mekikleri ve Uluslararası Uzay İstasyonu tarafından çekilebilecek en geniş açılı fotoğraflara bir örnek teşkil ediyor.

Bu resmi dikkatle inceledikten sonra, resmin pek çok elemanın bir araya getirilmesiyle; farklı zaman ve yerlerde, çeşitli dalga boylarındaki ışıklarla (hatta sesle) pek çok araçtan elde edilen verilerin toplanmasıyla oluşturulduğunu öğrendik. Bütün bu bilgiler, bir bilgisayarda dünyanın ‘görülemeyecek’ bir fotoğrafını oluşturmak için birleştirilmişti. Bilim adamları genellikle bu tip resimleri -Bu tip resimlere canlandırma denir- karmaşık bilgileri yorumlamak ve kendi bildiklerini diğerleriyle paylaşabilmek için kullanırlar.
Resmin kendisi, Web tabanlı bir araç olan ve farklı perspektiflerden dünya fotoğrafları sunan Dünya ve Ay Gözlemcisi (Earth and Moon Viewer) tarafından üretilmiştir. Dünya gece ve gündüz fotoğraflarıysa The Living Earth tarafından sağlanmıştır.

Yazının İngilizce orjinali: “How on Earth was this image made?” by Robert Simmon (Earth Observatory-NASA)

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

61 Yanıt

  1. mete dedi ki:

    bence olan üstü fotoraflar daha yenilerini de görmek isterim yaptıgı calısmalardan dolayı NASA yı tebrik ederim

  2. furk@n dedi ki:

    çok güzel fotoğraflar ben de böyle dünyayı izlemeyi isterdim.

  3. mustafa dedi ki:

    biraz daha iyi fotoğraflar koysalar iyi olur:).

  4. Heptagon-Baklava dedi ki:

    Malum resim bence teorik olarak aynı açıdan çekilmiş bir kaç resmin detaylarının işlenmesi sonucu yapılmış. Ama her halikarda bu resmin güzelliği konusunda yapacak bir eleştrim yok 🙂

  5. vsrda dedi ki:

    bence çok güzel

  6. serkan dedi ki:

    çok ilgiç ve güzel bir ressim çok beyendim

  7. fulya dedi ki:

    zuahahhah bu ne yaaaaaaaaaa

  8. ece dedi ki:

    resim yinede güzel olmuş sadece olayı gayet net bir şekilde vermişler ben beğendim

  9. prenses dedi ki:

    eh işte idare eder resimler daha değişik olmalı

  10. demet dedi ki:

    selam arkadaşlar ben demet benim dünya hakkında merak ettiğim çok şey vardır o yüzden bu tür sitelere bakarım acaba bana önereceğiniz bir site adı varmı varsa eğer söylerseniz çok sevinirim teşekkür ederim.

  11. bartu dedi ki:

    coook güzel site aamaa birazdaha ayrntılı bilgi olsun uzayla ilgili daha iyi olur

  12. pelin dedi ki:

    bence harika resimler dünyayı böle görmek üstünde yaşamaktan daha güsel

  13. @@@FuRKaN@@@ dedi ki:

    ben dünyanın nasıl bir güzellikte olduğunu çok merak ediyorum o yüzden arştırmaya başladım bazı yerlerde olağan üstü resimler buldum hatta öyle bir site buldum ki diünyanın neresini görmek ve dünyada nerde kamera varsa onlara bakıyordum ama şimdi o adresi unuttum aklıma gelirse mutlaka ama mutlaka giricem dünyayı arştırmak çok güzel birşey @@@FuRKaN@@@furkanozpolat44@hotmail.com

  14. emrah dedi ki:

    daha güzel fotoğraflar olabilir ne bileyim dünyanın 7 kıtasını 7 ayrı karede gösteren bir faotoğraf çok hoş olurdu aslında

  15. cihan abi dedi ki:

    abim uzaylıları bizim dükkana bekleriz

  16. berrin dedi ki:

    ASLINDA BEĞENDİM AMA ÇOK EKSİKLER VAR YANİ ÇOK GÖZ ALICI DEĞİL DAHA İYİ OLABİLİRDİ OLSUN BUDA İDARE EDER BİR RİCAM OLUCAKTI UZAY İLE İLGİLİ DAHA DERİN BİLGİLER VERİRMİSİNİZ AMA EN ÇOK RESİM OLSUN LÜTFEN OK TEŞEKKÜRLER

  17. filiz dedi ki:

    bence çok güzel.gece gündüzü dünya üzerinde böle yakından görmek.ama daha fazla bilgi olsa daha iyi olur.

  18. gözde dedi ki:

    bencede güzel resimler ama daha ayrıntılı ve değişik resimler olabilrdi.daha fazla görüntü fena olmasdı açıkçası.

  19. çiğdem dedi ki:

    bunları yani bu resimleri çok beğendim.tam aradığım resimler bu resimi öğretmen istediği için sizden buldum

  20. NuR@@@ dedi ki:

    Arkadaşlar sitenizi çoook beğendim bir ödevim vardı.Onu yapacaktım, bu
    siteden yararlandım.TEŞEKKÜRLERRR.:)Yalnız daha ayrıntılı olsaymış ; Güneş in Dünya nın Ay ın resimleri daha fazla da olabilirdi.

  21. ceyda dedi ki:

    gerçekten süper resimleri çekenler süper çekmişler

  22. ceyda dedi ki:

    BENİM İÇİN HERŞEY TAMAM AMA YORUMLARI OKUDUM BÖYLE YAZILMALIYDI KOLAYSA SİZ YAPIN NASILMIŞ GÖRELİM

  23. thıry henry dedi ki:

    süper resimler yaaaa. ama olursa birazda güneş ve yıldız resimleri olursa sevinirim.ama resimler süper hadi iyi resim çekmeler

  24. selim dedi ki:

    gerçekten harika bi çalışma hayran kaldım başarılarınızın devamını
    dilerim aydınlattınız bizi

  25. CANANCEVİZ dedi ki:

    MUHTEŞEM

  26. tunahan karakaya dedi ki:

    güzel resimler daha çok ürkütücü bazen bu mavi top un içindemiyim diye düşünce boşluğuna düşüyorum uzay boşluğu gibi oluyo

  27. ceren dedi ki:

    en büyük hayalim coğrafya öğretmeni olmak ve siz beni daha da heveslendiriyorsunuz buna.resimler harika hele ki en baştaki muhteşem.tebriklerrr…..

  28. betül dedi ki:

    gerçekten çok güzel olmuş çalışmalarımız, daha değişik resimler de bekliyorum.başarılarınızın dvamını diliyorum

  29. zeynep dedi ki:

    cok güzel olmuş ve harikulade aferi aferin….

  30. DENİZ dedi ki:

    vay be mükemmel

  31. furkan engin dedi ki:

    ben 10 yaşındayım sitenizdeki resimleri çok beğendim dünyamız geçekten çok güzel.değerini bilmeli……..

  32. esra dedi ki:

    siteniz çok güzel,çok beğendim ama az resim koymuşsunuz.biraz daha koysanız daha iyi olurdu.

  33. bilge dedi ki:

    harika bu resimler fotoğraflar bende dünya güneş ve ay’a tutkunumdur.Küresel ısınmayı araştırıyordum.1 aydan beri ve hala çok detaylı sonuçlar elde edemedim.yakında türkiye Mısır’a dönücek bu da bizim için tehlikeli olucak belki kimse yaşıyamıcak susuz bir hayat nasıl olur tahmin bile edemiyorum.Bu resimler gerçekten muhteşem araştırmalarım devam ediyor.

  34. ALPASLAN KENDİR dedi ki:

    SIKILDIM DİYENLER: ŞU GÜZELLİKLERİN KIYMETİNİ BİLMİYOR,BU DÜNYADANDA ZEVK ALMIYORSANIZ, YAPACAĞINIZ TEK BİR ŞEY KALIYOR GERİYE…!DİĞER GEZEGENLERDE HAYAT ARAYIN….bol şanslar

  35. IŞIL dedi ki:

    bence çok güzel şeyler internette artık pek fazla bilgi bulamıyoruz veya da iyi,hoş ve keyifli siteler yok böye çalışkan arkadaşlarımızla bence Türkiye gurur duymalı…

  36. birsen dedi ki:

    çok ilginç şeyler var çok begendim

  37. Muhammed Kurt dedi ki:

    Ben 11 yaşındayım.Uzay ve fen bilimlerine çok ilgiliyim.Bize böyle bir imkan sağladıkları için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.Sık sık ziyaret edeceğim.

  38. KıvançKurbani dedi ki:

    çok az resimler var ama beğendim biraz daha resim olsaydı tam süper olacaktı.

  39. Muhammed Kurt dedi ki:

    Bu site çok mükemmel.Bence o resim gerçek.Çünkü Dünya’nın her tarafı
    aynı anda Güneş görmüyor.Öyle bir çizgi olmak zorunda.

  40. sevilay dedi ki:

    Küçüklüğümden beri uzaya karşı aşırı derecede meraklı birisiyim. bu ve buna benzer her türlü programları hiç kaçırmam. Sitenizi çok beğendim yanlız çok fazla resim konmamış biraz daha falza resimlere yer verirseniz çok sevinirim.
    Başarılarınız devamını dilerim.

  41. mineçakmak dedi ki:

    dünyavegüneş resimlerinin aydan görünüşünü istedim ama sadece dünyanın resmi geldi ve güneşin aydan görüşünü istiyorm lütfen onu da yayımlarmısınız….

  42. ecesarıgül dedi ki:

    ben 11 yaşındayım fen dersini çok severim bizim dünyamıızn her tarafı aynı anda güneş görseydi her taraf gündüz olurdu ama böyle bi dünyamız olduğu için mutluyum siteye hergün uğrarım artık herkese sağlık sıhhat dilerim küçüklerimizin yanaklarından büyüklerimizin ellerinden öperim

  43. tugrul dedi ki:

    teşekkürler

  44. elçin dedi ki:

    Gerçekten çok beğendim.Fransanın Atlantik okyonusu kıyılarını uzay mekiği,tarafından çekilmiş çok güzel olmuş daha bilgi vermeniz dileğiyle…

  45. selena dedi ki:

    güneşin yanında dünya o kadar küçüktür ki güneş ve yıldızlar dünyadan büyüktür hee ben biliyorum derseniz ben bunu bilmiyenlere söylüyorum bilenler saten biliyodur hele şu büyükler çok dalga geçerler şuna bak daha yeni öğrenmiş diye aslında ben bunu birinci sınıfta öğrendim yaaaaa

  46. ferhat şeremet dedi ki:

    bende uzay mühendisi olmak hayalim sakarya anadolu lisesinde okuyorum ve amacım i.t.ü. yü kazanmak cunku bırtekl orada uzay muhendıslıgı var bu resımler super basarılarınızın devamını dılerım

  47. melisa dedi ki:

    bu güzel dinyayı pisletmeyin pisletenleri uyarın bu güzel dünya ilerdeki nesillerede kalsın!!!

  48. çiğdem koç dedi ki:

    uzay karanlık mı

  49. mahsum dedi ki:

    Ben bu dünyanın nasıl oluştuğunu merak ediyorum. 1600 milyon yıl önce ne olduğunu olmadığını merak ediyorum. Eskiden nasıl bir dünyaydı merak ediyorum

  50. aleyna dedi ki:

    güneş ay dünya resimleri

  51. nurşah dedi ki:

    resimler çok güzel ama biraz daha yakından çekilmiş dünya resimleri olursa dahada güzel olacak hoşçakalın

  52. zafer dedi ki:

    çok güzel

  53. BERKANT/ŞEVVAL dedi ki:

    çok güzel ama resimleri biraz daha çoğalta bilirsiniz teşekkür ederiz

  54. çağrı dedi ki:

    çok güzel bir site mütiş bu siteleri açarak dünyaya hayırlı birşeyler yapmış oluyoruz

  55. DAMLA dedi ki:

    Ben bu sitayi çok beyendim 2.resim bana acayip geldi HERKESE SAĞLIK,MUTLULUK VE BAŞARI DİLERİM

  56. NEŞET dedi ki:

    çok güzel resimleri biraz daha çoğaltırsanız dah agüzel olurr başarılar

  57. atarita castın dedi ki:

    emeği geçenleri tebrik ediyorum.Harika bir şey.Çalışmaların devamını diliyorum

  58. hülya dedi ki:

    aslında güzel.ama daha da etkileyici olabilirdi.sonucta dünya.yani o kadar güzel bir evrende yasıyoruzkı.satır satır yazmakla onu anlatamayız.görsellikte önemli..

  59. crazyscrappy dedi ki:

    Özellikle Bahamaların Beuthera Adası’nı gösteren resim beni çok etkiledi. NASA’ya katkılarından dolayı tesekkür ediyorum

  60. eyüp dedi ki:

    ben bu yerlere gitmeyi tercih ederdim ama nasıl???

  61. doğukan dedi ki:

    ben ce çok güzel eğlencili bol fotoğraflı bi sayfanız var fen dersinde yardımcı ettiğiniz için çok teşekkür ederim ve sayfanızı taktir ediyorum ve tekrar yardımcı olduğunuz için teşekür ederim saygılarımı sunarım…..