Güvenli Yolculuk için Dikkat Etmeniz Gereken 2 Şey

Hepimiz tatile giden ve başlarına kötü şeyler gelen insanlar hakkında talihsiz tatil hikayeleri duymuşuzdur.

Örneğin, yakın zamanda İzlanda vatandaşlarının, kendilerini riske atarak ülkenin engebeli arazisine hazırlıksız gelen turistlerden usandıkları haberlerde yer buldu.

Kazalardan bazıları temelde şanssızlık şeklinde özetlenebilir. Ancak sıklıkla, biraz detaylı planlama ile kolaylıkla önlenebileceklerini görürüz.

Eğer yalnız seyahat ediyorsanız, planladığınız şeyi özellikle dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Böylece yardım isteyemeyeceğiniz bir yerde mahsur kalmaktan veya yaralanmalardan korunmuş olursunuz. Ancak ister yalnız seyahat ediyor olun, ister biriyle ya da bir grupla, yola koyulmadan önce araştırmanız gereken iki ana alan vardır:

1. Yerel Çevre ve Faaliyetlere Hazırlanma

Gezinizle ilgili etkinlikleri planlamanız ve zihninizdeki plana göre, bazı güvenlik analizleri yapmanız gerekebilir. Öncesinde inceleme yapmanız önerilen bir kaç yaygın etkinlik:

  • Yürüyüş: Eğer doğaya kafa tutmayı planlıyorsanız, karşılaşacağınız koşullara hazırlıklı olun. Uygun ayakkabı ve kıyafetleri giyin, yanınızda su getirin ve nasıl geri döneceğinizi öğrenin.
  • Piknik ve kamp: Başka bir ülkeye yapacağınız ilk yolculukta, kamp yapmaya veya pikniğe gitmeyin. Ne getireceğiniz, yiyeceğinizi ve diğer kokulu ürünleri (vahşi hayvanları çekebilecek) nasıl uygun biçimde depolayacağınız ve acil tıbbi bir durumda ne yapacağınız hakkında tecrübe sahibi olmalısınız. Ayrıca vaktinden önce rezervasyon yaptırmanız veya izinler için başvurmanız gerekebilir.
  • Rehberli geziler: Tur şirketinizin yasal olduğundan ve sizden fazla para almayacağından ya da zamanınızı boşa harcamayacağından emin olmak için Yelp ve TripAdvisor gibi bağımsız sitelerin yorumlarını okuyun. Eğer bir kişiyle çalışmak isterseniz, ona referanslarını sorun ya da arkadaşlarınızdan tavsiye alın.

Sizin veya grubunuzun diğer üyelerinin planladığınız gezintiye, uzun ve çetin yürüyüşe veya diğer açık hava aktivitelerine fiziksel olarak yeterli olup olmadığı konusunda dürüst olmalısınız. Yorumlar, etkinliklerin ya da mekanların el kitapları ve yerel blog yazarları tüm bu detayları bulmak için iyi bir kaynak olabilir.

2. Ziyaret Ettiğiniz Yerlerin Arka Planı

Gezi notlarınızdaki yer veya mekanlar hakkında da bir kaç şey  bilmelisiniz.

Kaçınmanız gereken semtler var mı?

Nerede kalacağınıza karar verirken, gezmeyi planladığınız her yeri araştırmanın yanı sıra; konaklama yerinizi ve  aynı zamanda kalacağınız semtide araştırmanız gerekecektir.

TripAdvisor, reddit gibi forumlar (ziyaret edeceğiniz şehrin alt başlığına bakın) ve Yelp; o  bölgede kalmanın nasıl bir şey olacağına dair size tüm görüşleri sağlar. Mümkünse, hangi bölgelerin en tehlikeli olduğunu görmek için suç haritalarına göz atabilirsiniz.

Eğer ihtiyacınız olursa diye, bir şehir haritasında kaçınılması gereken yerleri işaretleyin (ya da daha iyisi, tüm geziniz için özel bir Google haritası oluşturun), böylece sıkıntılı bir bölgeye girmeden serbestçe dolaşmanız mümkün olabilir.

Hangi dolandırıcılık çeşitleri yaygın?

Kimse dolandırılmayı istemez, bu yüzden dikkat edilmesi gereken şeyleri ve kaçınılması gerekenleri bilmelisiniz, bu yankesicilik gibi adi bir suç olsa bile…

Bazı yerlerde daha önce duymamış olabileceğiniz bölgesel dolandırırıcılıklar vardır. Örneğin, fotoğrafınızı çekmeyi teklif eden biri, sizden bunun için ya para talep eder ya da kameranızı/fotoğraf makinenizi çalar.

Nasıl dolaşmalısınız?

Toplu taşıma araçlarını kullanmayı planlıyorsanız, nasıl çalıştığını öğrenin, böylece kullanırken kendinize güvenebilirsiniz.

Bir şeylerin ters gitmesi durumunda kullanabileceğiniz kaynaklarınız var mı? Bir şey olursa nereye döneceğinizi bilerek yolculuğunuzu mahvolmaktan kurtarabilirsiniz.

Acil bir durumda tıbbi yardım bulma ve çalınan pasaportun değiştirilmesine kadar her konuda yardım sağlayabileceğinden, en yakınınızdaki elçiliğin nerede olduğunu bilmeniz önemli bir çözümdür.

Güvenlik, seyahat etmenin en eğlenceli kısmı değil, ancak gidişinizden önce biraz araştırma yaparak – yerliler üzerinde bir yük olmaktan kaçınırken – işler daha sorunsuz bir şekilde ilerleyecek ve seyahatiniz sırasında huzur bulacaksınız.

Kaynak: Lifehacker

Sevebilirsin...