Yalancı Nasıl Ayırt Edilir?

Yalancı Nasıl Ayırt Edilir?

Sizi bir defalığına yüz üstü bırakan biri ile diğer insanları düzenli olarak çıkar sağlama alışkanlıkları için kullanan birinin arasındaki farkı ayırt edebilmek çok kolay değil.

Danışmanlık sitesi Barking Up the Wrong Tree‘de yer aldığı gibi, bazı insanlar hayatınıza hiçbir şekilde dahil edemeyeceğiniz kadar “zararlı”dırlar. Ancak size yanlış yapan herkesi “zararlı” olarak etiketlerseniz, arkadaşlarınızı hızlı bir şekilde kaybetmeye başlarsınız. Bunun yerine yaptıkları kötü hareketlerin karakterlerinin bir parçası olup olmadığını ayırt edebilmek için, “3 Kuralı”nı uygulayın.

Bir kişiden duyduğunuz ilk yalan sizi hayal kırıklığına uğrattığında, bunun sadece basit bir hata olabileceğini düşünün. Fakat eğer bu defalarca oluyorsa, bu bir davranış kalıbıdır. Harvard psikoloğu Martha Stout bunu şöyle açıklıyor:

“Bir yalan, tutulmamış bir söz, ya da yalnız tek bir sorumluluğun ihmali yanlış anlama olarak sayılabilir. İkincisi ciddi bir hata olarak kabul edilebilir. Ama üç, bir yalancıyla uğraştığınızı gösterir ve yalancılık vicdansız davranış kalıbının temel taşıdır.”

Tabii burada dikkat etmeniz gereken bazı istisnalar olabilir. Mesela aile üyelerinden birinin ölümünden bir zaman sonra bazı kritik sorumluluklarda hata yaparlarsa, bu anlaşılabilir bir kusurdur. Ama eğer sizi her yüz üstü bıraktıklarında, ölen bir aile bireyi olduğunu söylüyorlarsa, size yalan söylüyor olabileceklerini de değerlendirmelisiniz. Sadece kelimelerine odaklanmak yerine, hareketlerindeki davranış modelini izleyin.

Kaynak: Life Hacker

Sevebilirsin...