Seyahat Çantanızı Hafifletmenin 5 Yolu

Seyahat Çantanızı Hafifletmenin 5 Yolu

Seyahat, daha önce görmediğiniz bir yeri keşfederken elde ettiğiniz deneyimdir, ister New York sokaklarında gezin, ister Machu Picchu’ya tırmanın… Ancak yükünüz ağır ise kendinizi pek rahat veya özgür hissedemeyebilirsiniz. Eğer siz de seyahate çıkarken çantasını çok fazla dolduranlardansanız, birazdan vereceğimiz tavsiyelere kulak vermeniz yararınıza olabilir. İyi bir planlama ile ihtiyaç duyacağınız her şeyi tek bir çantaya sığdırabileceğinizi garanti ediyoruz!

1. Her 5 Gün İçin Altınıza 2 Parça Giysi Alın

Pantolonlar çantanızda kayda değer miktarda yer kaplarlar. Ancak muhtemelen haftanın her günü için yeni bir pantolona ihtiyaç duymazsınız. Altınıza giymek için her 5 güne 2 giysi taşımanız hem yerden tasarruf etmenizi, hem de uzun ve kısa atlık seçeneğine sahip olmanızı sağlar. Çeşitli oldukları ve çok göze batmadıkları sürece en sevdiğiniz iki altlığınızla seyahatinizi tamamlayabilirsiniz.

O halde hesabımıza göre, 10 günlük bir gezi için yalnızca 4 parça (2 parça casual, 2 parça klasik gibi) altlık gerekiyor. Çamaşır makinesi kullanma şansınız varsa bu sayıyı düşürebilirsiniz bile.

Seyahat İçin 80 – 20 Kuralı

Pareto İlkesi’ne göre sonuçların yüzde 80’i, nedenlerin yüzde 20’sinden kaynaklanır. İş hayatı için örnek verirsek, başarının yüzde 80’i, emeklerin yüzde 20’sinden kaynaklanır; gelirlerin yüzde 80’i, müşterilerin yüzde 20’sinden elde edilir. Bu ilkeyi kullanıp yüzde 20’lik kısma odaklanarak verimliliğimizi artırabiliriz.

Pek mantıklı görünmeyebilir ancak Pareto İlkesi, seyahat çantası düzenleme için de uygulanabilir. Taşıdığınız eşyaların yüzde 20’si, ihtiyaçlarınızın yüzde 80’ini karşılayabilir. Şöyle düşünün: yanınızda getirdiğiniz yedek şarj aletini kaç kez kullanacaksınız? Ya da planladığınız akşam yemeği için gerçekten ayrı bir çift ayakkabıya ihtiyacınız var mı?

5-4-3-2-1 Kuralı

Eğer çantanıza koymanız gerekenler listenizi bir türlü küçültemiyorsanız, son yıllarda popülerleşen 5-4-3-2-1 kuralını deneyebilirsiniz. Bu kurala göre ihtiyacınız olan eşyalar şunlar:

  • 5 adet üst giysi
  • 4 adet alt giysi
  • 3 parça aksesuar
  • 2 çift ayakkabı (1 çift kullanışlı ayakkabı ve 1 çift şık ayakkabı)
  • 1 rüzgarlık

Gideceğiniz yere bağlı olarak bu kuralı esnetebilirsiniz. Sıcak bir bölgeye giderken, aksesuarlardan biri plajda giymek için ince bir bluz olarak seçilebilir.

Doğal Olun

Çantayı hafifletirken uyulması gereken en önemli kurallardan birisi de çeşitlilik. Eğer götüreceğiniz tüm giysileri birbirleri ile uyumlu olarak giyebilmek istiyorsanız, doğal bir renk paleti seçmelisiniz.

Ana giysileriniz için siyah ya da kömür grisi gibi koyu renkler seçmeniz tavsiye edilir. >ira kolayca diğer giysilerinize uyum sağlayabilirler ve turist olduğunuzu da çok belli etmemiş olursunuz. Ancak sıcak iklimi olan bir bölgeye gidecekseniz, birbiriyle çok uyumlu olan krem ya da mavi gibi doğal ve açık renkleri tercih edebilirsiniz.

Renklerden tamamen vazgeçmeniz gerekmiyor elbette. Renkli aksesuarlar ile bu açığı kapatabilirsiniz.

Asla 2 Haftadan Fazla Yetecek Eşya Hazırlamayın

Seyahatiniz 1 ay sürecek olsa bile sadece 2 hafta yetecek miktarda eşyaya ihtiyacınız olacaktır. Seyahat sitesi Fox Nomad’in söylediği gibi, çantanızı hayatınızın geri kalanı için hazırlamıyorsunuz: “Seyahate çıkmadan önce hazırlayacağınız çanta mutlak, asla değişmeyen bir çanta değil ve çantanızı iyi hazırlayamazsanız bir felaketle karşılaşmayacaksınız.”

Uzaklarda kimselerin olmadığı bir yere kampa gitmediğiniz sürece etrafı gezerek bulabileceğiniz satış noktalarından yeni bir diş macunu temin edebilir, unuttuğunuz güneş gözlüğünüzün yerine yenisini alabilir ya da tekrar giymek üzere giysilerinizi yıkayabilirsiniz (Ve kamp yapıyorsanız muhtemelen kimse elbiselerinizin biraz kirlendiğini umursamayacak ya da fark etmeyecektir).

Kaynak: Mental Floss.

Sevebilirsin...