Hedefinize Uygun Ödüller Seçin

Hedefinize Uygun Ödüller Seçin

Hedeflerinizle dolu bir listeniz var ve tüm bir hafta yeni alışkanlığınıza bağlı kaldınız. Aferin size! Bir ödülü hak ettiniz. Belki de, alışkanlıklarınızı bozacak bir ödül vermemelisiniz kendinize.

Hedeflerinize bağlanmanız için kendinizi ödüllendirmeniz oldukça önemli bir teşvik şeklidir. Ancak bu ödül ulaşmak istediğiniz hedefi deyim yerindeyse “baltalayacaksa”, bu durumda teşvik şekliniz hedefe ulaşmanızı engelleyecektir. Mesela bugün diyete başlamak durumundaysanız, bunun için de sağlıklı beslenip, düşük kalorili yiyecekleri tercih edecekseniz, bu hedefinize ulaştığınız için kendinize koca bir kase dondurma ödül vermeniz iyi bir teşvik edici olmayacaktır. Hatta kendiniz için belirlediğiniz bu hedefe ters düşecektir.

Verimlilik üzerine yazdığı bir yazısında Steve Kamb, bilgisayar oyunlarında kullanılan ödül şekillerinin sizi durdurmak yerine mesafe katetmenize yardımcı olmasını, yararlı bir ödüllendirme şekline benzetiyor:

“The Legend of Zelda isimli aksiyon-macera-bulmaca türündeki oyunu oynarken, yeni bir seviyeye geçtiğimde ya da katılımcısı çok olan bir oyuna girdiğimde yeni bir özelliğin kilidini açmayı veya farklı şeyler kazanmayı çok seviyorum. Oyunda kazanılan bu item ile bir sonraki oyunlarda yeni şeyler kazanabiliyor olmak da işin bir diğer eğlenceli kısmı olsa gerek. O halde neden bunun gibi, kendimizi ödüllendirdiğimizde de bu ödül bize yeni şeyler kazandırmasın ? Mesela haftanın 5 günü 10’ar dakikalık bir koşu yapma hedefinizi tamamlarsanız, 3 hafta sonra yeni bir koşu ayakkabısı alabilirsiniz kendinize. Çünkü kendimi bu şekilde görevlendirdiğimde ve bu görevi tamamladığımda, beni cesaretlendirecek bir şey daha kazanmak, beni oluşturduğum hedefe daha hızlı şekilde ulaştırır. Bu hedef için kazandığım ödül, ilerlediğim yolda destekleyicim olacaktır. “

Hedeflerinizi seçerken, bu hedefin kısa bir süreliğine iyi hissettirmesi değil; tüm hayatınıza ve alışkanlıklarınıza yansıması gerektiğini düşünmelisiniz. Kilo vermeyi hedefliyorsanız, sizin için kötü sonuçlar doğuracak nitelikte bir yiyecek için değil, yeni bir kıyafet almak için para harcamalısınız. Projelerinizi hazırlarken daha verimli olmayı planlıyorsanız, ödül olarak koca bir günü film izleyerek geçirmek yerine, kendinizi yeni bir defter ile ödüllendirmeniz daha doğru olacaktır.

Ödüllerinizi seçerken istediğiniz yeni hayata odaklanın, oluşturduğunuz hedeflere değil.

Kaynak: Lifehacker

Sevebilirsin...