Daha İyi Uykunun Formülü

Daha İyi Uykunun Formülü

Verimli bir gün geçirmenin yolu, güne güzel başlamak. Güne güzel başlamak içinse, gece iyi dinlenebilmek gerekiyor. Bu yazımızda bahsedeceğimiz 5 parçalı basit formülü uygulayarak daha erken yatabilir, daha kaliteli bir uyku çekebilir ve harika bir güne uyanabilirsiniz.

Craig Ballantyne’in belirlediği “10-3-2-1-0 Formülü” şu basit adımlardan oluşuyor. (Keşke uygulamak da bu kadar basit olsa)

  • Yatmadan 10 saat önce: Kafein almayı bırak.
  • Yatmadan 3 saat önce: Yemek yemeyi bırak.
  • Yatmadan 2 saat önce: Çalışmayı bırak.
  • Yatmadan 1 saat önce: Televizyon, bilgisayar, telefon vs. ekranı kullanmayı bırak.
  • 0: Sabah uyandığında kesinlikle ertele tuşuna basma!

Yatmadan 10 saat önce kafeinli içecekleri kestiğinizde, kan dolaşımınzdaki kafeinin tamamen temizlenmesi için yeterli zamanı elde etmiş oluyorsunuz.

Yine yatmadan 3 saat önce yiyecek alımını keserek, reflüyü engelleyebilirsiniz. Bu da daha rahat bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.

İşkolik insanlar için belki de en zor madde, çalışmayı kesmek bölümü olabilir. Ancak işlerinizle ilgili düşünceleri kafanızdan atmazsanız, rahat uyumanız mümkün olmayacaktır. Üstelik, ailenize, en azından bu kadar zaman ayırabilmelisiniz, değil mi?

Ekran başında zaman geçirmek, uykunuzun gelmesine en büyük engel (ve lütfen çocuklarımızı da uzak tutun).

Telefonunuzun “Ertele” tuşuna bastığınızda, kar ettiğinizi sanıyorsunuz muhtemelen. En azından 5 dakika daha uyuyorsunuz değil mi? İşin doğrusu, uyandığınıza göre uykunuz açıldı bir kere. Şimdi tekrar uykuya dalacak ve uykunuz tam derinleşmeye başlayacakken 5 dakika sonra tekrar uyanacaksınız. Bu uykunun vücudunuza hiç bir yararı olmadığı gibi, uykuya dalarken tekrar uyanmak, güne berbat bir başlangıç yapmanıza yol açıyor.

Uykunuzu alır, zamanında kalkarsanız; akıp giden günlük hayata gün boyu yetişmeye çalışmaktan kurtulursunuz. Sabahlarınızın kontrolü sizdeyse, akşamlarınızı stressiz geçirebilmemiz de mümkün olacaktır.

Kaynak: Early to Rise

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...