Çocuklar Günde Kaç Saat Ekrana Bakabilir?

Çocuklar Günde Kaç Saat Ekrana Bakabilir?

Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve tabi ki televizyon. Günümüzde ekran karşısında bütün bir ömrü tüketebileceğimiz kadar çok seçenek var. Youtube’daki videoların ayda 6 milyar saatten fazla seyredildiğini düşünmek bile insanı dehşete düşürüyor. Ne yazık ki, bu çocuklar için de geçerli. Üstelik çoğunlukla aileler, biraz da kolayına kaçmak ve çocuklarınını dırdırından kurtulmak için bu cihazların kullanımına izin veriyorlar.

Peki, çocukları ekranların karanlık kollarına teslim etme konusunu abartıyor olabilir miyiz? İsterseniz, sözü uzmanlarına bırakalım:

Geçtiğimiz ay Amerikan Çocuk Hastalıkları Akademisi (AAP) ekran başında geçirilen zamanın ne kadarının fazla olarak kabul edilmesi gerektiği hakkında, aileler için yeni bir kılavuz yayınladı.

Bu kılavuza göre, 2 yaşından küçük çocukların mümkünse hiç ekranla etkileşime geçirilmemesi gerekiyor. 2 yaşın üzerindeki çocuklarda ise, bu süre günde iki saat olarak belirlenmiş. Yani televizyonlarla, bilgisayarlarla, tabletlerle ve akıllı telefonlarla ilişkileri toplamda iki saatle kısıtlı kalmalı. Ayrıca, yatak odalarında televizyon ve İnternete bağlanabilir bir cihaz bulundurmalarına izin verilmemeli.

Kuralların uygulanabilmesi için, ailelere de büyük görev düşüyor. AAP sözcüsü Donald L. Shifrin‘in dediği gibi, aileler de aynı kurallara uymalı:

“Bir restorana gidildiğinde, Aile 3.0’ın üyeleri, baba, anne ve çocuklar, kendi cihazlarıyla meşgul olduklarından birbirlerine vakit ayıramıyorlar. Kim kiminle konuşacak?”

Kılavuzu hazırlayan ekipten Marjorie Hogan, ekran başında fazla vakit geçirmeye bağlı olarak arttığı düşünülen rahatsızlıkları şöyle sıralıyor: “Obezite, kötü okul performansı, agresiflik ve uyku eksikliği”.

AAP ve diğer kuruluşlar onlarca yıldır medya kullanımında aşırıya kaçıldığı ile ilgili kamuoyunu uyarıyorlar, ancak ne yazık ki insanların bu tavsiyeleri dikkate aldığını söylemek zor.

Kaiser Family Foundation‘ın 2010 raporuna göre, 2009 yılında 8 ile 18 yaşları arasındaki çocuklar medya karşısında günde 7.5 saatten daha fazlasını harcamışlar. Üstelik bu çocukların üçte ikisi, aileleri tarafından bir zaman kısıtlaması konmadığını söylemişler.

Bebekler için hazırlanan “eğitim” amaçlı programların cazibesine kapılmak da anlamsız. Bu programları seyretmek, bebeğinizin zekasını arttırmayacak. 2 yaşından küçük çocukların ekran başında geçirdikleri zamanın eğitimsel hiç bir fayda sağlamadığı yapılan çalışmalarda gösterildi. Bebeklerin diğer insanlarla iletişime geçmek, oyun oynamak gibi temel ihtiyaçları için zamanlarının kalmaması da cabası.

Ne dersiniz? Uzmanlar haklı mı?

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...