Disiplinli İnsanların 10 Özelliği

Disiplinli İnsanların 10 Özelliği

Disiplin herhalde ülke olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz özelliklerden biri. “Türk gibi başla, Alman gibi sürdür” sözünün ortaya çıkma sebebi de bu ihtiyacımız değil mi? Disiplinin neredeyse her zaman başarıya götürdüğü bir gerçekken, disiplinli insanların ortak özelliklerine bir göz atmanızın faydalı olacağını düşünüyoruz.

1. Hiç kimse her zaman disiplinli değildir

Disiplinli olmak tatmin edicidir, üretkenliği arttırır ve pratikte daha kolaydır. Ama hiç kimse her zaman disiplinli olamaz. Disiplinli insanlar, bu durumun farkındadırlar; disiplinden koptukları anlar için kendilerini affedebilir ve önlerine bakabilirler. Hatadan sonraki bu “ileriye bakma” disiplinli birisi için çok önemlidir ve başarı için gereklidir. Ralph Waldo Emerson’un şu çok etkileyici ifadesindeki gibi; “En büyük başarımız, asla başarısız olmamamız değil, her başarısızlığımızda tekrar ayağa kalkabilmemizdir.”

2. Disiplini olmayanlara göre hayattan daha hoşnutturlar

Yüksek düzeyde iradenin, yüksek düzeyde yaşama tatmini ile bağlantılı olduğu bulunmuştur. Bu yüzden disiplinin tüm heyecan ve eğlenceyi öldürdüğü algısı istatiksel olarak doğru değildir. Disiplini hayatınızın her alanına yaydığınızda, kim olduğunuz hakkında kendinize daha fazla güvendiğinizi hissedersiniz ve gerçekten istediğiniz şeyleri daha fazla elde edersiniz. Bu uzun sürebilir; ancak sonunda, anlık hazlardan daha derin bir tatmin elde etmiş olursunuz.

3. İstediklerinden daha fazlasını alırlar, daha azını değil

Dışarıdan bakıldığında, disiplinli insanların yapmadıkları şeyler dikkat çeker. Aslında odaklanılması gereken, yaptıkları şeylerdir. Disiplin; güvenli bölgenin dışına çıkıp, mevcut durumdan daha iyiye ulaşma arzusundan doğar. Bunu başarmak için, kişi hayattan ne istediğine karar vermeli ve yapmaması gerekenlerden kurtulmalı.

4. Anı yaşarlar, ama daha iyi yaşarlar

Disiplin, büyük bir hedef uğruna çalışmak anlamına gelse de, başarıya götüren yol ufak adımlardan oluştuğu için, her kararın önemli olduğu daha iyi anlaşılır. Böylece hayat daha iyi yaşanır.

5. Sınır çizmekte daha başarılı olurlar

Nihai hedeflerine ulaşmak için çevrelerini belirlerken, bazı insanların kendilerini teşvik ettiklerini, diğerlerinin kendilerine karşı olduğunu fark ederler. Bu tecrübeyle, hayatlarındaki kişilerin, hedeflerine ulaşmalarını nasıl etkilediğini anlamış olurlar. Sınırlarını net olarak çizer, yollarına taş koyacak kişilerden uzak durmayı başarabilirler.

6. Kendilerini daha iyi tanırlar

Teori ve gerçeklik arasında büyük bir fark var. Bir durum karşısında nasıl tavır alacağınızı ne kadar düşünürseniz düşünün, yapana kadar asla emin olamazsınız. Disiplin insanı harekete zorlar ve hedefe doğru atılan her adımda, kişi gerçekte kim olduğu ve neler yapabileceği hakkında çok şey öğrenir.

7. Disiplinin enerji harcattığını bilirler

Uykulu veya aç olunan anlarda, engellerin üstesinden gelmek için gerekli olan iradeyi toparlamak son derece zor gelir. Her kendi kendini kontrol etme eylemi, enerji bankasını biraz daha boşaltır. Enerji tükendiğinde, artık kendinizi kontrol edemez olursunuz. Bu yüzden, disiplinli insanlar sağlıklı beslenmeleri ve gece uykularını iyi almaları gerektiğini bilirler.

8. Yine de eğlenirler

Disiplinli olanların sıkıcı bir hayata sahip pldukları düşünülebilir. Aslında onlar da eğlenme fırsatı bulurlar. Hatta eğlenceden daha fazla keyif almaları da mümkündür, çünkü suçluluk duygusu taşımazlar. Bütün önceliklerini yerine getirmişlerdir ve dinlenmeye hakları olduğunu bilirler.

9. Yaptıklarının zekalarından daha önemli olduğunu bilirler

8. sınıfa giden 140 öğrenci üzerinde yapılan bir araştırmada, disiplinli öğrencilerin “günü kurtaran” öğrencilerden akademik anlamda çok daha başarılı olduklarını göstermiştir. Araştırma, başarı için disiplinin yüksek IQ’dan daha önemli olduğunu ispatlamıştır.

10. Ne kadar tekrar ederlerse, o kadar başarılı olacaklarını bilirler

Disiplin kendi başına bir kültür olduğu için, ne kadar çalışılırsa, o kadar alışılır. Disiplin yolculuğunun başlarında, eski aylak hayatı kişiye çok sevimli görünürken, düzen sahibi olmaya çalışmak kişiyi çok zorlar. Zaman geçtikçe, yeni düzene alışılır ve artık düzensiz davranışlar can sıkıcı gelmeye başlar. Bu yüzden, disiplinli insanlar, disiplinin bir anlık bir seçim değil, bir yaşam tarzı olduğunu iyi bilirler.

Seda Avcı

21 yaşımdayım ve turizm rehberliği mezunuyum.Bir yandan da web tasarım kursuna gidiyorum.Bundan sonra web programlama ve grafik tasarım öğrenmeyi amaçlıyorum.Okuduğum bölümün etkisiyle belki de, mitoloji, arkeoloji, tarih ile ilgilenmeyi ve gezmeyi severim.Gezdiğim yerlerle ilgili bir şeyler yazmak, fotoğraflar çekmek çok keyifli.Fizik ve biyoloji diğer ilgi alanlarımdan.Bunlarla ilgili makaleler okumayı, belgeseller izlemeyi çok severim.

Sevebilirsin...