Yumurtanın Tazeliği Nasıl Korunur?

Yumurtanın Tazeliği Nasıl Korunur?

Diyelim ki, yumurtalarınızı uzun süre saklamanız gerekecek. Hem de 1-2 hafta değil, aylarca. Mümkün mü? Elbette. Hatta bazı yerlerde sürekli uygulanıyor.

Antartika’daki Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu’nda hava şartları o kadar ağır ki, uçaklar ancak yaz mevsiminde istasyona ulaşabiliyorlar. Yılın geri kalan döneminde, araştırmacılar aylar öncesinden kalan besinlerle idare etmek durumundalar (Tam filmlik, değil mi?).

Yemek dergisi Lucky Peach‘ten Chris Ying, akla gelebilecek bir soruya cevap aramış ve istasyondaki bilim adamlarına, aylarca dayanması gereken yiyeceklerle sabah kahvaltılarını nasıl yaptıklarını sormuş.

Cevap basit: Yumurtalar dikkatle yağlanıyor. Hem de parti yaparak!

Güney Kutbu’nda 11 yıldır görev yapan astrofizikçi Robert Schwarz “Parti” kavramlarını şöyle açıklıyor: “Taze besinler ve mandıra ürünleri uçaktan indirildiğinde, yağlanması gereken binlerce yumurta oluyor. Biz de herkesin yumurta yağladığı bir parti düzenliyoruz.”

Yumurta çevresine sürülen pişirme yağı tabakası, yumurtanın oda sıcaklığında bir yıla kadar tazeliğini korumasını sağlıyor.

Aslında endüstriyel çiftçiliğin uygulanmaya başladığı yıllardan önce de, dünyanın her yerinde aynı yöntem kullanılıyordu. Sonbahar ve kış döneminde tavukların yumurta üretimi ciddi anlamda düştüğü için, yumurtalar kabukları yağlanarak saklanıyordu.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...