Özgüvenli İnsanların Yapmadıkları 13 Şey

Özgüvenli İnsanların Yapmadıkları 13 Şey
Özgüveni “gerçekten” yüksek, zihinsel açıdan da güçlü olan insanlar, duygularını, davranışlarını ve başkalarıyla iletişimlerini kontrol altında tutmayı başarabilen insanlardır. İşte, böyle insanların asla yapmadıkları on üç şey…

1. Kendilerine Acımakla Vakit Kaybetmezler

Özgüvenli insanlar, başlarına gelenlere yanmakla veya başkalarının kendilerine yaptıklarına hayıflanmakla vakit kaybetmezler. Bunun yerine, hayattaki rollerinin sorumluluğunu üstlenir ve hayatta her şeyin istedikleri gibi olamayacağını kabullenirler.

2. Gücü Başkalarına Teslim Etmezler

Başkalarının kendilerini kontrol etmelerine ve üzerlerinde tahakküm kurmalarına izin vermezler. “Müdürüm kendimi kötü hissettirdi” gibi cümleler kurmazlar. Duygularının kontrolünü kaybetmezler ve verecekleri karşılıkları tercih etmekte özgür olduklarını bilirler.

3. Değişimden Çekinmezler

Özgüvenli insanlar, değişimden kaçınmaya çalışmazlar. bunun yerine, iyi yönde değişmeyi kabul ederler ve esnek davranmaya isteklidirler. Değişimin kaçınılmaz olduğuna ve uyum sağlayabileceklerine inanırlar.

4. Kontrol Edemedikleri Konularda Enerjilerini Harcamazlar

Özgüveni yüksek ve zihinsel açıdan güçlü insanların, kayıp bagajları veya trafik yoğunluğu hakkında sızlandıklarını nadiren duyarsınız. Bunun yerine hayatlarındaki kontrol edilebilir noktalara odaklanmayı tercih ederler. Bazense bir olay karşısında kontrol edebilecekleri tek şeyin, tutumları olduğunu farkeder ve buna göre davranırlar.

5. Herkesi Mutlu Etmeye Çalışmazlar

Herkesi, her zaman mutlu etmenin imkansız olduğunu bilirler. Hayır demekten veya yeri geldiğinde itiraz etmekten çekinmezler. Kibar ve adil davranmaya çalışırlar ama istediklerini yapamadıklarında karşılarındakilerin bozulmalarıyla başa çıkabilirler.

6. Hesaplanmış Riskleri Almaktan Çekinmezler

Sorumsuzca veya ahmakça riskler almazlar, ama sonuçlarını hesapladıkları riskleri almaktan da çekinmezler. Zihinsel gücü ve özgüveni yüksek insanlar, büyük kararlar almadan önce zamanlarını riskleri ve faydaları tartmakla geçirirler. Bir hareket yapmadan önce, hareketin bütün olumsuz etkilerini belirlemiş olurlar.

7. Geçmişe Takılıp Kalmazlar

Geçmişe takılıp kalmaz ve “keşke”lerle vakit kaybetmezler. Geçmişlerinden ders alırlar, ama yaşadıkları kötü tecrübeleri tekrar tekrar hatırlamakla ve güzel günlerinin hayalini kurmakla ömürlerini tüketmezler. Bunun yerine, bugünlerini doğru yaşar ve yarınları için plan yaparlar.

8. Aynı Hataları Tekrar Tekrar Yapmazlar

Yaptıklarının sorumluluklarını alır ve geçmiş hatalarından ders çıkarmasını bilirler. Sonuçta, aynı hataları tekrar tekrar yapmaktan kurtulurlar. Yola devam eder, bir dahaki sefere daha doğru karar vermeyi başarırlar.

9. Başkalarının Başarılarından Rahatsız Olmazlar

Başkalarının hayattaki başarılarını tebrik edebilir ve onları kutlayabilirler. Onları kıskanmaz veya kendilerini geçtikleri için sinirlenmezler. Başarının çoğunlukla sıkı çalışmakla geldiğini bilerek, kendi başarıları için çalışırlar.

10. Bir Kere Başaramayınca Pes Etmezler

Özgüvenli insanlar, ilk başarısızlıklarında yelkenleri suya indirmez, öyle kolay kolay pes etmezler. Başarısızlığın, büyümek ve gelişmek için önemli bir fırsat olduğunu düşünürler. Doğru sonuca ulaşana kadar çalışmaktan yılmazlar.

11. Yalnız Kalmaktan Korkmazlar

Yalnız kalmayı tolere edebilir, sessizlikten korkmazlar. Düşüncelerinde yalnız kalmak onları asla korkutmaz. Kendi kendilerine kaldıkları dönemleri, üretkenliklerini arttırmakta kullanırlar. Bir başkasına tamamen bağımlı olmayı reddeder, kendi kendilerine kaldıklarında da mutlu olmasını bilirler.

12. Hiçbir Şeyin Garantisinin Olduğunu Düşünmezler

Hayatta hiçbir şeyin kendileri için garanti olduğunu düşünmezler. Mutluluğun, ailelerinin, arkadaşlarının ve sahip oldukları her şeyin geçici olduğunu bilirler. Ellerinden geleni yapar, başlarına gelen olumsuzluklara sabrederler.

13. Hemen Sonuç Beklemezler

Mesele ister sağlık, ister okul, isterse iş hayatı olsun; yaptıkları değişikliklerin hemen sonuç vermesini beklemezler. Gerçek değişimin ancak belirli bir zamanda gerçekleşebileceğini bilir, kısa süreli değişiklikler değil, kalıcı değişimler peşinde koşarlar.

Kaynak: Lifehack.org

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

2 Yanıt

  1. Aybike dedi ki:

    Özgüven konusunda iyi durumda değilim her zaman geçmiş aklımdadır ve durmadan sadece hayal kurarım bunları gerçekleştiremiyorum kalabalıkta olmaktan hoşlanmıyorum insanların gözü sürekli üstümdeymiş de hata yapacakmışım gibi hissettiriyor kendimle çok konuşurum çok iyi konuştuğumu da biliyorum ama dışarda kem küm. Bununla nasıl başa çıkacağımı bilmiyorum

  2. S dedi ki:

    Kafandan herseyi sil hayata pozitif bak