Anlamsız Matematiğin Etkisi

Anlamsız Matematiğin Etkisi

Matematik en başarılı olduğunuz alan değil mi? Boş verin, bunun sizi bilimsel bir makale yazarken engellemesine izin vermeyin. Sadece birkaç karmakarışık görünen matematiksel ifadeyi yazınızın arasına sokuşturuverin. Bu sayede yazınızın basılması şansı artacaktır. Kimmo Ericksson bu sonuca, eleştirmenlerden yazıları anlamsız matematikle ve anlamsız matematik olmadan incelemelerini rica ettikten sonra varmış. Ericksson’ın özetinden:

“Araştırmacıların matematik alanında uzmanlaşmadığı birçok disiplinde, matematiğin kullanımı korkuyla beslenmiş bir saygıyla karşılanıyor. Bunu bir örnekle açıklayabilmek için, daha önce herhangi bir konuda, lisansüstü derecesinde araştırma raporları okumuş 200 kişinin katıldığı bir deney yaptım. Katılımcılara biri evrimsel antropoloji, diğeri ise sosyoloji hakkında yayımlanmış olan iki makalenin özeti verildi. Bu özetler baz alınarak katılımcıların, makalelerin kalitelerini değerlendirmeleri istendi. İki özetten birine, tamamen alakasız başka bir makaleden alınmış bir cümle eklenmiş ve özet manipüle edilmişti. Eklenmiş olan bu cümle ise matematiksel bir denklem içeriyor ve yazının içeriğiyle birlikte düşünüldüğünde aslında hiçbir anlam ifade etmiyordu. İçinde bu anlamsız matematiksel ifadenin bulunduğu özet, katılımcılar tarafından genellikle daha kaliteli olarak değerlendiriliyordu. Ancak bu “anlamsız matematik etkisi”; matematik, fen bilimleri, teknoloji ya da tıp alanlarında lisansı olan katılımcılarda gözlenmiyordu.”

Aşağıdaki linkte Ericksson’ın gazete makalesini okuyabilirsiniz. Yazı benim anlamadığım matematiksel ifadeler içeriyor, harika bir yazı olsa gerek.

Link: http://journal.sjdm.org/12/12810/jdm12810.pdf

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. ömer ilik dedi ki:

    Acaba metin içersine yetleştirilen matematik denklemini bizim anlayamadığımız sekilde metinle ilişki kurdukları içinmi daha çok beğendiler.

    Yoksa gerçekten anlam veremedikleri ve matematiğin kesinliğini bildikleri için mi öyle davrandılar..

    Anlamsız matematik etkisi başkalarını etkilemek için kullanılıyor sanırım.

    Anlamak gerçekten geniş bir konu.

    İnsan anlamadığı içinmi ilgi duyar. Ama sever mi ?
    İnsan anlamadığı zaman kandırılır

    Ve son bir söz Sevmek anlamaktır.