Bilgisayar oyunlarından öğrendiklerimiz 2

Bilgisayar oyunlarından öğrendiklerimiz 2
“Bilgisayar oyunlarından öğrendiklerimiz” yazımız, okurlarımız tarafından çok beğenildi. Bu beğeninin verdiği heyecanla bilgisayar oyunlarından öğrendiğimiz diğer kuralları listeledik. Bu yazımızda 45 kural yer alıyor. Bazı kurallar için resimler de ekledik.

31. Biraz beklediğinizde, öldürdüğünüz karakterler ortadan kaybolurlar.

32. Çarpışma mıntıkalarındaki patlayıcılar, özel koruma kutularının içinde değil, her yerde görebileceğiniz varillerin içinde tutulurlar. Yüksek eğitimli düşmanlarımız, bizimle savaşırken her nedense bu kutuların yanından ayrılmayı akıl edemezler.

33. 2. Dünya Savaşı’nda kullanılan askeri terimlerin arasında; “lol”, “n00b”, “loser” gibi ifadeler vardır. Modern anti terörist SWAT timleri de aynı jargonu kullanırlar.

34. Ateş ederken geri geri tüm hızınızla yürüseniz bile asla tökezlemezsiniz. Eh o kadar da olsun değil mi?

35. Genel olarak düşündüğünüzde, rakibinizden daha çok mermiye/yumruğa dayanabildiğinizi fark edersiniz.

36. Hayatta ilgi çekici cümleler kurmanız gerekmez. İki kelimelik emir cümleleriyle amacınıza ulaşabilirsiniz.

37. İyi tarafta yer alıyor olmanız, oyunu kazanacağınız anlamına gelmez.

38. Yeterince çaylağı yendiğinizde, ninjalarla karşılaşabilecek güce, bilgeliğe ve beceriye kavuşursunuz.

39. Yiyecek, en ciddi yaraları bile hemen iyileştirebilir.

40. Modern askeri eğitim, düşmanınızı yenmenin en kolay yolunun, karşısına çıkıp delicesine ateş etmek olduğunu öğretir. Sesler çıkararak yerinizi belli etmek de işe yarayabilir.

41. Eğer örme bir duvarda rengi değişik bir tuğla görürseniz, duvara yaklaşıp o tuğlaya dokunmaya çalışın. Muhtemelen açılacak bir kapı, sizi silah ve mühimmatla dolu bir odaya çıkaracaktır.

42. Bazen insanları öldürdüğünüzde, yiyecek veya paraya, yahut mermilere dönüşürler (!).

43. Bir yere daha önce gitmişseniz, aynı yere bir anda tekrar ışınlanabilirsiniz.

44. Bir saniyeden kısa bir sürede ilk yardım malzemelerini kendinize uygulayabilir, yaralarınızı iyileştirebilir ve sağlığınızı arttırabilirsiniz.

45. Fenerlerin enerjisi sadece bir dakika dayanır. Fakat neyse ki biraz zaman geçince yeniden şarj olurlar.

46. Eğer bir kalenin içinde sevgilinizi arıyorsanız, boşuna ümitlenmeyin, muhtemelen başka bir kaleye hapsedilmiştir.

47. Ticarette yeterince iyiyseniz, dünya üzerindeki her dükkan, fiyatlarını sizin için indirebilir.

48. Ağzınızı bile açmadan, maceralarla dolu, mutlu bir hayata ve birkaç arkadaşa sahip olabilirsiniz.

49. Bir asma kiliti vurarak açabilirsiniz, ancak aynı yöntem tahta kapıların kilitlerini açmada, her nedense, işe yaramaz.

50. İletişim kolaydır. Yalnızca 2 ya da 3 muhtemel cevabı düşünür, en fazla ödülü verileceğini düşündüğünüz cevabı seçersiniz.

Kurbağalar suda ölürler.

52. Dünyanın her yanı keşfedilmeyi bekleyen harabelerle “kaynar”. Bunların bir yerlerinde de mutlaka hazineler vardır. Şaşırtıcı olan, sizden önce kimsenin bunları araştırmayı akıl edememiş olmasıdır.

53. Eğlence parklarının, hayvanat bahçelerinin veya hastanelerin yöneticileri (evet bu siz oluyorsunuz) büyük bir kancayla ziyaretçilerini tutup kaldırabilir, göle atarak boğabilirler. Bu hareketlerinden ötürü ceza da almazlar.

54. Kafadan vurulmak basit bir problemdir. Ancak gitmemeniz gereken bir yere gitmeniz, aniden ölmenize yol açabilir (!).

55. Yere roket fırlatmak harika bir fikirdir, çünkü böyle yaparak havaya zıplayabileceğiniz gibi, şanslı gününüzdeyseniz değişik eşyalar da kazanabilirsiniz.

56. Gerçekten büyük bir savaşı kazandıysanız, az önce yendiğiniz rakibinizin daha güçlü robot versiyonunun bir köşeye gizlenip sizi beklemediğinden emin olana kadar sevinmemelisiniz.

57. “Ninjalar”, “Gizli Ajanlar” ve “Kılık değiştirmiş Uzaylılar” gibi, en sık karşınıza çıkacak insan gruplarından biridir.

#58 - Örnek Resim

58. Kapsamlı askeri eğitim, bir ipe tırmanıp inmek, yerde sürünmek ve belli bir mesafeden bir kaç atış yapmakla tamamlanabilir.

59. Naziler/Uzaylı istilacılar (!) çevrelerinde daima düşmanlarının kendilerini iyileştirebilmelerine yarayacak tıbbi malzemeler bulundururlar. Kendi askerlerine bu malzemelere “ASLA” dokunmamaları konusunda emir verilmiştir.

60. Boyunuzun iki katına kadar zıplayabilirsiniz, ancak suya düşmeniz ölümünüze yol açabilir.

61. Yabancı birisinin evine izin almadan girebilir, evdeki yiyecekleri ve malzemeleri alıp geri çıkabilirsiniz.

62. Çoğu polis, katilin sessizce kaçıp gitmesine izin verir (!). Ancak 100 polis böyle yaptıktan sonra gerçekten katili yakalamaya çalışmaya başlarlar.

63. Bir yarışı kaybetseniz bile, kazanmak için rakiplerinizle tekrar tekrar yarışabilirsiniz. Asla mızıkçılık yapmazlar.

64. Hafıza kaybı, dünyayı kurtarabilecek insanların başına gelen bir problemdir (!). Hafızalarını kaybedenler, eçmişleriyle yüzleşmek için dünyayı kurtarırlar.

65. Arabanızın takla atması ve ters dönmesi önemli değildir. Biraz beklerseniz, yolun ortasında yeniden “çıkacaktır”. Hatta böyle bir durumda birkaç saniye diğer arabaların içinden geçebilirsiniz.

66. Havaya zıplamışken, bir kere daha zıplayabilirsiniz (!).

67. Eğitimli askerler bazen 2 metre önlerindeyken sizi vuramazlar. Bazense 500 metre öteden kafanızdan vurabilirler.

68. Boyunuzdan daha uzun bir kılıcı, tek elinizle taşıyabilirsiniz.

69. Dünyanın en büyük devletini de kursanız, ülkenizin nüfusu 200’ü geçemez. İyi bir idareci olmanın yolu, zaman zaman halkınızdan bazılarını feda edebilmekten geçer (!).

70. Gemilerinizin boyu, şehir merkeziniz kadardır. Süvarilerinizin boyu, kurulu haldeki mancınıklarınızın yarısı kadardır.

71. Bütün okçularınız, aynı uzaklığa ok atabilirler. Bazıları diğerlerinden daha başarılı olamaz.

#72 - Örnek resim72. Gerillaysanız, düşmana ait patlamış bir askeri aracın üzerinden geçen araçlarınız, ekstra özellikler kazanırlar.

73. Yine gerillaysanız, yere kazacağınız deliklerden, dünyanın öbür tarafına, düşman hatlarının gerisine yol bulabilirsiniz.

74. “Cheese steak jimmy’s”, “robin hood”, “rock on” gibi sözcük kalıpları, krize düşmüş her ülke yöneticisinin can simididir.

75. Teröristler kısa ve zayıf yapıda olurlar. Özel kuvvetlere mensup askerler ise, tam aksine, iri yapılı, izbandut gibi adamlar olurlar. Anneleri onları balla börekle beslemiştir.

Bilgisayar oyunlarından öğrendiklerimiz 1

Bu yazının hazırlanmasında 101 things we’ve learned from videogames yazısından yararlanılmıştır.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...