Antidepresanlar Deniz Hayatına Nasıl Zarar Veriyor?

Eski ilaçlarınızı tuvalete atıp sifonu çekmemeniz gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Bunun çevre için kötü olduğunu da duymuş olabilirsiniz, fakat çok az insan bunun neden bu kadar kötü olduğunu biliyor gibi gözükmekte.

İşte size ilaçlarınızı — özellikle antidepresanlar — tuvalete atmamanız için bir sebep;çünkü onlar okyanusa girip vahşi hayatı etkileyebilirler.

Portland State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar Oregon kıyı yengeçleri gibi yabani hayvanları tuvalete atılıp okyanusa giren antidepresanlar nasıl etkiliyor diye araştırdılar ve deneyleri fluoksetinin bu yengeçler üzerinde dramatik bir etkisi olduğunu açığa çıkardı.

Yazarlar, Prozac’ın ana maddesi olan fluoksetini Oregon kıyı yengeçlerinin ya da Hemigrapsus oregonensis‘lerin yaşadığı bir su laboratuvarına soktular.

Normalde, yengeçler gece avcılarıdır,yırtıcı hayvanlar göründüğünde yüzleşmekten kaçınırlar ve bir tortuda saklanırlar.

İlaca maruz bırakıldıktan sonra yengeçler dramatik bir davranış değişikliği sergilediler. Yırtıcılardan uzak durmak yerine laboratuvar çalışmasında daha büyük kırmızı kaya yengeçleri çatışmaya girerek erken ölüm riskini arttırdı. Ayrıca gün boyunca daha aktif hale geldiler ve diğer yengeçlere karşı saldırganlık göstererek kavgalara giriştiler.

Bu yılın başlarında yayınlanan bir USGS çalışması,atık su arıtma tesislerinin akıntı yönünde yaşayan balıkların beyinlerinde antidepresan buldu. Çalışmanın yazarları, kıyı bölgesindeki nüfusun artmasıyla konunun daha da kötüye gidebileceğinin uyarısında bulundu. Ayrıca başka ilaçların bir araya gelmesinin davranışı nasıl değiştireceği bilinmiyor. Şimdilik bir probleme —depresyona— olan çözümümüz bir sürü ekolojik geri tepmeye sebep olabilir gibi gözüküyor.

Kaynak: Mental Floss

Sevebilirsin...