Bu bağlantı nereye gidiyor?

Bu bağlantı nereye gidiyor?

İnternet adreslerini kısaltmaya yarayan web servislerinden bir kaç örnek vermemiz istense, herhalde çok da zorluk çekmeyiz.

Gerçekten de TinyURL benzeri internet adresi kısaltma sitelerinin sayısı oldukça fazla. Bunun en temel sebebi olarak, son yıllarda bu alanda ihtiyacın gerçekten artmasını gösterebiliriz. Geçtiğimiz yıllarda, bir web sayfasının adresi genellikle aşağıdaki gibi oluyordu:

http://www.opereysin.com/?p=1088

Yukarıda verdiğimiz örnekteki gibi, internet adresleri gerçekten çok kısa oluyorlardı. Yazının ID’si ve bir kaç ek parametre ile adres bitiveriyordu.

Ancak kullanıcı dostu (user-friendly) ve tabii ki -asıl önemlisi-arama motoru dostu olmadıkları için kendilerinden bir kaç yıl önce yüz çevirildi. Bunların yerine aşağıdaki gibi adreslerle karşılaşır olduk:

http://www.opereysin.com/net-hafiyesi/1088-bu-baglanti-nereye-gidiyor/

Sözü fazla uzatmaya gerek yok. Sanırım nereye varmak istediğimizi açıklamaya bu iki örnek yetiyor. Birinci örneğimiz 32 karakterden oluşurken, ikinci örneğimiz 70 karakterden oluşuyor. Twitter gibi servisler, yazabileceğiniz karakter sayısına sınırlama getiriyor, uzun bağlantılar bazı web sitelerinin tasarımlarını dağıtabiliyor.

Hasılı herkes, bağlantıların kısa olmasını az biraz istiyor.

Peki adresleri uzatmamızın bir yararı yok mu?

Adreslerin geçirdiği bu değişimin elbette pek çok yararı var. Bir kere kullanıcının nereye gittiğinden haberdar olmasını sağlıyorlar. Mesela ilk örneğimizde, adresten anlaşılabilecek tek şey “Opereysin.com’daki 1088 numaralı yazıya gideceğiniz” bilgisi iken; ikinci adresten, Opereysin.com’un Net Hafiyesi kategorisi altındaki Bu bağlantı nereye gidiyor? yazısına gidileceği kolayca anlaşılabiliyor.

Son kullanıcı için webdeki yazıların kaç numarada bulunduğunun ne önemi var, değil mi?

İşte TinyURL benzeri servisler burada devreye giriyor, bağlantıları kısaltıveriyorlar. Mesela bu yazımıza http://is.gd/2A3J adresinden ulaşılabiliyor, Twitter hesabına bu bağlantıyı ekleyenlerin yanına fazladan 53 karakter kalıyor.

Ancak bu servislerin de bir sıkıntısı var: Bizi eski günlere götürüyorlar! Kısaltılmış bir bağlantının nereye gittiğini anlamak için tıklamamız gerekiyor, ki bu her zaman istediğimiz bir şey olmuyor.

LongURL sitesi ve Firefox eklentisi bu noktada imdadımıza yetişiyor. LongURL.org adresindeki site, 13 farklı web sitesine ait kısaltılmış bağlantıların gittikleri web sayfalarını tespit ediyor.

Web sayfasındaki hizmet bununla sınırlıyken, Firefox eklentisi çok daha cazip bir fırsat sunuyor: Mouse ile kısaltılmış bağlantıların üzerine geldiğinizde, açılan bilgi kutusunda bağlantının yönleneceği web sayfasının linki görünüyor.

Böylece sayfanın ne olduğu, baştan anlaşılmış oluyor.

Üstelik eklenti, ancak kısaltılmış bir bağlantının üzerine gelindiğinde devreye giriyor, kullanıcıları gereksiz kota harcamalarından koruyor.

Hasılı az yakıyor, güzel yol tutuyor.

Bize de denemesi ve tavsiye etmesi kalıyor.

LongURL Web sitesi

LongURL Mobile Expander Firefox eklentisi

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...