2 Eylül 2006 // {victory}
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 oy) Bir saniye ... Bir saniye ...
Paylaş
Digg
FriendFeed
Technorati
StumbleUpon
Şimdi opereysin.com'da: Taksicinin Cihazı

Dünyanın her yerinde ilkokul çağındaki çocuklara, piramitlerin binlerce kölenin on yıllar boyu süren çalışması ile yapıldığı öğretilir. Hatta şimdi dışarıya çıkıp gördüğünüz ilk yüz kişiye piramitlerin nasıl inşa edildiğini sorsanız, çoğunun vereceği cevap bundan çok da farklı olmaz. Kolay bir açıklamadır ve “5 işçi 10 metre duvarı 3 günde inşa ederse…” tarzı matematik sorularına alışkın olan gençliğimiz için -Orta yaşlardakiler de alışkındır- çok da gerçekçidir. Neticede binlerce kişiyi yeterince korkutarak onlara Japon istiklal marşını tersten okutturabilirsiniz, neden aynı yöntemle 5 milyon kaya bloğu bir plana göre yerleştirilemesin?

Elbette kimse böyle bir projenin kolaylıkla yapıldığını iddia etmiyor. Ama bazı şeylerin sır olarak kalmasındansa, mantıklı yada mantıksız bir açıklama getirip üzerini örtmek herkesin daha çok işine geliyor. Peki bir soru soralım: Eğer bu tez yeterince mantıklıysa, neden araştırmacıların en gözde konularından biri hâlâ ve hâlâ piramitler?

Çünkü kölelerin taşları kilometrelerce ötede söküp piramitlere kadar getirmesi için, iki şeye şiddetle ihtiyaç duyulacaktır ki, bunları gerektikleri kadar (Yazının ilerleyen yerlerinde göreceğiz) bulmak o zamanın şartlarında neredeyse imkansızdır:

  1. Çok fazla zaman
  2. Çok fazla köle

Büyük Keops piramiti, yaklaşık 2.5 milyon kaya bloğundan oluşmuştur. Bu kaya bloklarının çoğu yaklaşık 2 ton ağırlığındadır ve taşınması için en az 60 kişi gerekmektedir.

60 kişiyi duyunca dudağınız uçuklamasın, dahası geliyor. Bu kayaların bazıları 70 ton ağırlığındadır. Üstelik piramidin zemininde değil, yaklaşık 40 metre yüksekte bulunmuştur. Eski Mısırlılar o dönemde henüz vinci üretemediklerinden, böyle bir kaya bloğunu insan gücüyle taşımak zorundadırlar ve 70 tonluk bir bloğu taşımak için -sıkı durun- 2000 kişiden fazlası gerekir.

Firavun kelimesi, bildiğiniz gibi Kıptî (Eski Mısır uygarlığı) hükümdarlarına verilen genel bir isim; Sultan gibi… Firavun Keops’un 20 yıllık hükümdarlığı süresince bu piramidin bitirildiğini düşünecek olursak, tahta çıktığı günden itibaren her gün yaklaşık 400 bloğun yerine yerleştirilmesi gerektiğini anlarız.

Hadi bunların hepsini geçtik diyelim. Yeterli işçiyi ve zamanı bir şekilde buldunuz. Her şey hazır. Peki sizce ellerindeki basit aletlerle, Mısırlılar piramitleri oluşturan kayaları nasıl kestiler? Piramitlere en yakın taş kaynağı, kilometrelerce ötedeydi.

Hatırlarsanız yakın zamanda, kar kuyularından buz kütleleri çıkarıp şehre getiren işçilerle ilgili bir haber medyada yer almıştı. İşçilerin bir tek sıkıntısı vardı: Buzu yanlış kesenler, işe yaramaz küçük parçalar oluşmasına sebep oluyorlardı.

Piramitlerin yapımında kullanıldığı iddia edilen kireçtaşı da, verdiğimiz örnekteki gibi, kesilirken çok çabuk parçalanır. 5 milyon ton kireçtaşı bloğunun kesildiğine inanıldığına göre, geride tonlarca işe yaramaz parça ve yığınla kırık kaya bloğu kalması gerekirdi.

Fakat şu ana kadar bunu gösterebilecek herhangi bir delile rastlanmadı.

Mısırlıların basit aletler kullandığını söylemiştik. Peki sizce sert metallerden yoksun bir medeniyet, nasıl olur da 10 farklı boyutta taşı, boyutlarında en ufak bir oynama olmadan kesmeyi başarır? Taşların tam istenilen boyutta kesilmesi çok önemlidir, çünkü küçük bir kesim hatası bile dikey bağlantılarda geri dönülemeyecek hatalara sebep olabilir.

Acaba bitişik bloklar arasındaki bağlantılar nasıl bu kadar doğru bir şekilde ayarlanabildi? Dikkat buyurun, milyonlarca bloğun arasındaki yatay ve dikey bağlantılarda 2 mm’den fazla sapma yok! Bu kadar blok nasıl oldu da motorlu aletlerin veya elmas kesicilerin yardımı olmadan istenilen seviyeye getirilebildi?

Peki taşların kesilmesinden taşınmasına, akıllarda pek çok soru işareti bırakan “Vur sırtına taşıyıver!” teorisinden siz de şüphelenmeye başlamadınız mı?

Piramitlerle ilgili akıllara takılan bütün sorular, ortaya atılan bir teoriyle cevaplandı. Bu teori, daha önce ortaya atılan fikirlerden oldukça farklıydı. Ne milyonlarca işçiden, ne tahta tahteravallilerden, ne de uzaylılardan bahsediyordu.

Bu teori farklıydı, çünkü kayaların yerinde oluşturulduğunu söylüyordu!

Devam edecek…

Serinin Diğer Yazıları:
Piramitler nasıl inşa edildi? – 2
Piramitler nasıl inşa edildi? – 3

Etiketler:
Bu yazı 02 Eylül 2006 günü, saat 13:02 sıralarında victory tarafından yayınlandı. İlgili olduğu kategori: Edebi Hezeyanlar. Bu yazıya yapılacak yorumlardan haberdar olmak için RSS 2.0 beslemesini kullanabilirsiniz. Yorum yapabilirsiniz, veya kendi sitenizden geri izleme yapabilirsiniz.
“Piramitler nasıl inşa edildi? – 1” için 41 Yorum

Sayfalar: [5] 4 3 2 1 »

Yorum Sıralaması:
Puana Göre | Tarihe Göre

 

 

muratyıldız
24 Mayıs 2010
23:27
Bu yorumu kimse tutmamış.

nasıl mı ozaman bugunku beton harç yapıp kurdular bu kadar basit yani harc yaptılar inşa ettiler hem de kısa zamanda

 

 

çidem
17 Mayıs 2010
10:50
Bu yorumu kimse tutmamış.

çok ilginç

 

 

mervoşş
16 Ocak 2010
21:30
Bu yorumu kimse tutmamış.

Binlerce yıl önce yapılan piramitlerde bugün bile hala binlerce sır yatmaktadır.O tarihlerde piramitleri yapan insanlar herhalde bugün kullandığımız metre kavramını bilmiyorlardı. Ve bütün bunları göz kararıyla yapmaları da imkansız. Bugün bile çok düzenli bir şekilde yapılan gökdelenlerde çok hafif bir sapma söz konusu olabiliyor. Peki o zamanlar bunları yapan insanlar ölçüm için ne kullandılar. Saniye mi? Arşın birimi mi? Mısır endazesi mi? Bilemiyoruz. Şimdi bu piramitlerde, özellikle Gize bölgesindeki büyük piramidin çeşitli oranlarda ölçümlerine bir bakalım. Bunların hepsi bir rastlantı mi? Bu kadar çok rastlant ıda insani düşündürür! süper bilgii yaaa

 

 

vc
3 Aralık 2009
20:00
Bu yorumu kimse tutmamış.

bn şahsen gitttiim

 

 

16 Kasım 2009
11:14
Bu yorumu kimse tutmamış.

bence bu pıramıtler bı dünya harıkası onları arastırırken her zaman zevk almısımdır yanı sonuçta yapan lara SAYGI duymak lazım

 

 

batuhan
11 Ekim 2009
11:56
Bu yorumu kimse tutmamış.

bir cok kölenın oldugu mısırda o piramidler o büyük taslarla deıl kucuk kucuk kaya gıbı setlerle yapılmıs olabilir orada olan toz kasırgası gıbı seyler o boslukları dolduruyor ve cok yıllar sonra bu bır mısır abidesi oluyor

 

 

erhan
30 Ağustos 2009
16:56
Bu yorumu kimse tutmamış.

nasıl oluyoda bunca yıldr ayakta kalıyo inanılmaz bişey ve ozamanki teknoloji bügünkünden daha iyi oldugunu gösteriyor bence hala günümüzde çözülemiyor veya benzeri yapılamıyorsa bu muhteşem birşey zaten içine giren güneş ışıgı bile yılda iki defa girmesi neredeyse imkansız nasıl oluyoda hergün çıkan güneş yanlızca yılda iki defa içeri giriyor muhteşem birşey

 

 

hulya arpacıoğlu
9 Ağustos 2009
17:06
Bu yorumu kimse tutmamış.

siz sanıyorsunuz ki onlar gerımıydıler hayır 7000 yıl once orda oyle bir medeniyet yaşamışki akıllara durgunluk kahire müzesini gezen biri olarak diyorum .

 

 

[...] Eylül 2006 yılında Opereysin’da piramitlerin yapım sürecine dair bir yazı dizisi yayınlandı (Piramitler nasıl inşa edildi? 1 2 3). Oldukça ilgi çekici bu yazı blogcuların dikkatinden de kaçmadı. Hikayenin bundan sonrasını Opereysin’dan dinleyelim: Türk blog camiası bu durumu fark etmekte gecikmedi. Wolkanca ve Ekaraot konuyu bloglarına taşıdılar. Aslında “konuyu” taşımadılar, “yazıyı” taşıdılar. 3 yazıdan oluşan seriyi bloglarında tek yazıda birleştirdiler. Üstelik sayfanın görünen bir yerine Opereysin’dan alındığını belirten bir yazı eklemeyi de düşünmediler. Her nedense 2 sitede de “Bu yazı opereysin.com dan alıntıdır.” yazdı ama, göze batmayacak bir yerde, yazının tam ortasında! [...]

 

 

yavuz
2 Haziran 2007
14:50
Bu yorumu kimse tutmamış.

mükemmel ötesi nediyeyim
insan oğlı bu bence yapmışlardır tamam ozaman şimdiki günümüz teknolojisi olmaya bilir ama yine de insanlık vardı

Sayfalar: [5] 4 3 2 1 »

Fikir Beyan Edin

Opereysin.com üyesiyseniz, yorumunuzun sahipsiz kalmaması için giriş yapabilirsiniz. Üye değilseniz, 1 dakikanızı ayırıp üye olabilirsiniz. Yorumlar, onaydan geçmeden yayınlanmazlar.

Türkçenin doğru kullanıldığı yorumları seviyoruz. (Nasıl yazmalıyım?)
Çesnili olacaksa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> etiketlerini kullanabilirsiniz.

Yorum Ön İzleme > Göndermeden önce bi' bakın.
Kısayollar
2 sütun