rel=’nofollow’ nedir, ne işe yarar?

2005’in Ocak ayında, Google rel=”nofollow”u takip etmeye başlayacağını açıkladı. Tabi bu Google’a mahkum bütün siteleri sevince gark etti. Peki nedir bu rel=”nofollow”, yenilir mi içilir mi? “Önemli bi’ şey olsa biz de bilirdik.” edebiyatı yapmamak için, bu kodun ne işe yaradığına bir göz atalım isterseniz.

Bildiğiniz gibi Google, başka sitelerden sitenize verilen linklere göre Page Rank’inizi ayarlıyor. Elbetteki Page Rank bundan başka pekçok şeyden etkileniyor ama genel olarak sitenize ne kadar çok link verilirse, Google’ın sitenize verdiği değer de o ölçüde artıyor diyebiliriz. Bu elbette mantıklı bir fikir, çünkü bir sitenin size link vermesi, bir manada size ziyaretçi kazandırmasıdır ve kimse bunu babasının hayrı için yapmaz.

Google bu noktada diyor ki “Sitenize verilen linkler sitenizin kredisini arttır, ancak abuk sitelerden link verilirse biz bunu umursamıyoruz.”

Cümlenin birinci bölümü tamam da, 2. bölümü ne demek? Google’ın warez siteleri gibi zararlı içerik sunan siteleri engellediğini biliyoruz. Ama eğer Google bu sitelerden link alan başka sitelerin de puanını kırsaydı, ciddi bir haksızlık yapılmış olacaktı.

Peki neden? Çünkü sitenizden hangi siteye link verileceğine siz karar verirsiniz (Bir istisnası var, aaz sonraa!). Ama sitenize kimin link vereceğine siz karar veremezsiniz. Google bu kararıyla, birkaç manyağın kafayı size takıp sitenizin puanını düşürmesine engel oluyor.

Küçük bir istisna var dedik. Bu istisna, sitenize giren ziyaretçilerin spam yapıyor olmasıdır. Eğer yorum ekleme bölümünüzü veya forumunuzu yeterince sıkı kontrol etmiyorsanız, İngilizce veya Türkçe yüzlerce spam mesajını bir anda sayfalarınızı doldurmuş halde bulabilirsiniz. Bunları temizlemek zaten başlı başına bir problem olacaktır da, işin daha kötü bir noktası var: Tam o esnada Google sayfalarınızı indeksler ve bu spam sitelerini de fark ederse ne olacak?

Öyle ya, Google algoritmasına göre, kendi sitenizden başka bir siteye verdiğiniz linkler, sizin sorumluluğunuz altında. Eğer sizin sayfalarınızdan spam yapılıyorsa, bunun ceremesini de siz çekersiniz.

İşte Google, bu sıkıntının üstesinden gelmeye yarayan bir açıklama yaptı 2005 Ocak ayında. Açıklamanın özeti şu: “Emin olmadığınız linklerin içine rel=’nofollow’ yerleştirirseniz, bu linkleri sayfanızdan verilen linkler olarak kabul etmeyeceğiz.”

Bu şekilde sayfalarından çıkan linklere küçük bir ekleme yapan site sahipleri, kafalarını kurcalayan veya kurcalaması gereken bir dertten de kurtulmuş oldular.

Nasıl Kullanırım?

Diyelim ki bir blog siteniz var ve kafayı sitenize takan bir eczacılık sitesi var (Biraz ziyaretçisi bol bir siteyseniz mutlaka vardır.). Yolladıkları spam mesajı da şu şekilde olsun:

Visit my <a href="http://www.example.com/">discount pharmaceuticals</a> site.

Onu şu şekilde değiştiriyoruz:

Visit my <a href="http://www.example.com/" rel="nofollow">discount pharmaceuticals</a> site.

Nerede Kullanayım?

Google, kullanıcılara link ekleme imkanı sağlanan her yerde bu kodu kullanmamızı tavsiye ediyor. İşi abartıp yorum ekleme sayfanıza verdiğiniz linklerde de bunu kullanmanıza gerek yok.

Blog scriptleri bunu destekliyor mu?

Çoğunlukla evet. Blog scriptleri genelde yorum okuma sayfalarındaki linklerde rel=”nofollow” kullanıyorlar. Bu sebeple eğer hazır bir script kullanıyorsanız, muhtemelen bir değişiklik yapmanız gerekmeyecektir.

Bu özelliği denemek için, sitenize eklenen yorumlardan, link içeren birinin kaynak kodlarına bakın. Eğer link içinde bahsettiğimiz kod geçiyorsa, script bu özelliği destekliyor demektir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...