Neden Bebekler Sol Kolda Taşınır?

Bir bebeği kucağınıza aldığınızda onu hangi tarafınızda tutuyorsunuz? Eğer kadınların yüzde 70-85’i gibiyseniz, hangi elinizi kullandığınız fark etmeksizin, siz de bebeği sol tarafınızda tutuyorsunuz. Aynı durum birçok memeli türünde de geçerli. Bir 2017 araştırmasının yazarlarına göre, her şey annelerin beyniyle alakalı.

Sola Doğru, Sola Doğru

Eğer çoğu dişi memelinin bebeklerini sol taraflarında taşıdığı gerçeği sizi şaşırttıysa, sıkı durun. Araştırmalar genç kızların da aynı şeyi yaptığını gösteriyor. Fakat erkekler ve erkek çocuklar baba olana dek bunu yapmıyorlar. Nature Ecology & Evolution (Doğa Ekolojisi & Gelişimi) dergisinde yayınlanan bu araştırma sayesinde, sol tarafı tercih edenlerin sadece bebeklere bakanlar olmadığını; bebeklerin de annelerinin sol tarafını tercih ettiklerini artık biliyoruz.

Önceki bir araştırma çocukların, insanların sağ tarafına geçerek kendilerini onların sol taraflarına aldıklarını; fakat söz konusu cansız varlıklar olunca böyle bir tercihte bulunmadıklarını gösteriyor. Tazmanya Üniversitesi araştırmacısı Janeane Ingram ve ekibi bunun diğer memelilerde de geçerli olup olmadığını tespit etmek için işe koyuldular. Atlar, ren geyikleri, antiloplar, öküzler, koyunlar ,deniz atları, üç çeşit balina ve iki çeşit kanguru olmak üzere 11 farklı memeli  türünü incelemek için dünyanın her yerini gezdiler. Türlerin her birindeki bebekler annelerini sol taraflarında tutmayı tercih ettiler. Fakat ortam gerginleştiğinde, anneler sorumluluğu üstlenerek bebekleri kendi sol taraflarına aldılar.

Gözüm Üzerinde

Sol tarafı bu kadar özel kılan şey nedir? Tazmanya Üniversitesi araştırmacılarına göre bunun nedeni sol gözünüzün beyninizin sağ yarısına sinyaller yollamasıdır. “Sağ beynini kullanan” – “sol beynini kullanan” efsanesini bir kenarda bırakırsak, kafanızın içindeki bu süngerimsi organın iki yarısı gerçekten de bazı özel görevleri üstleniyor. Söz konusu sağ yarıküre ise, bu görevler sosyal sinyallerin analizini ve duygusal bilgiyi kapsıyor. Buna örnek olarak bir bebeğin sancıdan veya yırtıcı bir hayvanın aç bakışlarına maruz kalması sebebiyle ağlamasını verebiliriz.

Araştırmacılar “Sol göz-sağ yarıküre sisteminin, sağ göz-sol yarıküre sistemine nazaran pek çok sosyal tepki için daha fazla kesinlik ve hız sağladığını” söylüyorlar. “Bu sebepten, anne, bebeği sol görüş alanında tutarken, bebeğin durumunun ideal kontrolünü sağlayabilir.” Bu da türlerin gelecek nesillerini sürdürebilmelerini sağlayarak bebeği güvende tutar.

Kaynak: Curiosity

Sevebilirsin...