Bebekler Bile Zamanın Farkında

Sadece bir anlığına zamanın var olmadığını düşünün. Alarmların, yemek zamanlarının ve son teslim tarihlerinin yerine, hayatınızın iki bez değişimi arasında akıp giden dev bir bulanıklık süreci olduğunu düşünün. Evet doğru, yeni doğmuş bir bebekken zaman sizin için aslında buydu. Yapılan araştırmalar, insanların tam bir zaman algısıyla doğmadığını, fakat şüphesiz beyinlerimizin doğuştan zaman algısına hazır olduğunu göstermektedir.  Aslında, 1 aylık bebeklerde bile ilkel zaman algısı  görülmektedir. (Sadece bir ay süren plansız-programsız keyif!)

Saniyeleri Saymak

1972 yılında yapılan bir araştırmada bebeklerin “basit zamansal aralıkları” algılayabildikleri bulunmuştur. Peki bu tam olarak ne demek? Araştırmacılar bir grup 1 aylık bebeği bir odaya alıp her 20 saniyede ışığı kapatırlar. En son ki 20 saniyelik periyot da ışığı açık bırakırlar fakat bebeklerin göz bebekleri hala açıktır, bu da gösteriyor ki beyinleri ışık değişimlerini algılamaktadır.

Bir çok yönden, zamanı algılama kabiliyeti tıpkı yürümeyi öğrenmeye benzer-önce emeklersin, sonra sendeleyerek yürür, daha sonra tam anlamıyla yürürsün ve en sonunda dans etmek ve futbol oynamak gibi bir çok şey yapabilirsin. Örneğin, 2010 da yapılan bir çalışmada 6 aylık bebekler 2 saniye ve 4 saniye arasındaki farkı ayırt edebilmektedir. (1:2 oranında) 10 aylıklar ise, 10 ve 15 saniye farkı  gibi 2:3 oranında değişen aralıkları tanımlayabilmektedir. İlginçtir ki, bu kabiliyet 8 ve daha büyük yaşlara gelene kadar önemli bir şekilde gelişmemekte.

Minik Zaman Atlaması

Eğer arka koltuktan gelen “Henüz gelmedik mi?” çığlığını duymuşsanız, büyük ihtimalle 3 yada 4 yaşındaki çocuğunuzun zamanı nasıl bu kadar kötü tahmin ettiğini düşünmüşsünüzdür. Pekala, The Science Of Us göre, araştırmacılar çocuğunuzun zaman algısının yalnızca örtülü olduğunu ve henüz belirgin bir zaman kararı geliştirmediklerini düşünüyorlar. Yani, yolculuk esnasında her bir kaç dakikada bir onlara atıştırmalık verirseniz, bir kaç dakika sonra başka bir atıştırmalık daha alacaklarını düşünürler. Fakat onlara büyük annelerinin evlerine 15 dakika kaldığını söylerseniz, bunu kavramayacaklardır. Başka bir deyişle, hayatlarının kafa karıştırıcı bir dönemindeler… (Belki de sizin için de sinir bozucu bir dönem bu)

Kaynak: Curiosity

Resul Çevik

Malıçlı bir mühendis. Okur, yazmaya çalışır.

Sevebilirsin...