Sıcak İçecekler Gerçekten Serinletir mi?

Sıcak İçecekler Gerçekten Serinletir mi?

Hava çok sıcakken, bir bardak buz gibi sudan daha cezbedici çok az şey vardır. Ancak anneannem tam tersini iddia ediyor. Ona göre sıcak havada serinlemenin en iyi yolu sıcak bir çay içmek!

Bu fikri muhtemelen daha önce duymuşsunuzdur. Peki bu asılsız bir rivayet mi, yoksa gerçeklik payı var mı? Serinlemek için buzdolabına mı yönelmek gerek, yoksa su ısıtıcısına mı?

Mantıklı olan soğuk su içmektir. Buz gibi bir suyun içilmesiyle vücut sıcaklığının düşmesi ve bir süreliğine serinlemeniz gerekir. Öyle de olur: Soğuk su doğal olarak vücuttaki organların sıcaklığını düşürür.

Her ne kadar bazı insanlar vücudun soğuk uyaranlara karşı vücut sıcaklığını artırarak tepki verdiğini iddia etse de bunu doğrulayan gerçek bir kanıt yok.

Ancak Ottawa Üniversitesi’ndeki araştırmaya göre sıcak içeceklerin serinlettiğini ispatlamak da çok kolay değil. Yine de bir çalışmada, az miktardaki sıcak bir içeceğin bile yüksek miktarda terlemeye neden olduğu ve vücut sıcaklığının çok da artmadığı ortaya çıkmış. Terlemek de serinlemeyi sağladığı için, sıcak içeceğin soğuk içecekten daha iyi bir şekilde serinlemeyi sağladığını söyleyebiliriz.

Tabii ki burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Evet, sıcak içecekler serinletiyor, ancak soğuk içecekler gibi aniden serinletmenin aksine, sıcak bir içecek içtiğinizde serinlediğinizi hissedebilmeniz için terinizin buharlaşmasını beklemeniz gerekiyor. Dahası, bu şekilde serinleyebilmek için bazı şartları sağlamalısınız. Eğer hava nemliyse, zaten fazlasıyla terliyorsanız ya da teri çekmeyen bir giysi giymişseniz üzgünüz; sıcak bir şeyler içmek sizi sadece daha da hararetlendirecek.

Bu olaya son noktayı ise Farmakoloji profesörü Peter McNaughton koymuş. McNaughton’ın araştırmalarına göre, boğazımızdaki ve dilimizdeki TRPV1 reseptörleri, vücut sıcaklığına bakmaksızın sıcak uyaranlara terleme ile karşılık veriyor. Acılı yemekler yediğimizde terlememize neden olan da yine aynı reseptörler.

Dolayısıyla her ne kadar mantıksız gelse de, sıcak bir içecek içmek gerçekten serinletebilir. Demek ki anneannem haklıymış: Çay gerçekten de harareti alıyor!

Kaynak: Mental Floss

Sevebilirsin...