Kaplanlarla İlgili 11 Yırtıcı Gerçek

Kaplanlarla İlgili 11 Yırtıcı Gerçek
Kaplan, hayvanlar aleminin belki de en karizmatik canlılarından biri. İşte, yırtıcılığıyla ve yalnız yaşamasıyla ünlenen bu canlıya dair — muhtemelen bilmediğiniz — 11 yırtıcı gerçek.

1. Çizgileri Birbirinden Farklı

Büyük kediler, kürklerini kamuflaj amacıyla kullanırlar. Her kaplanın çizgileri, parmak izlerimiz gibi, belirgin biçimde diğerlerinden farklıdır. Bazı kaplanların turuncu tüyler üzerinde siyaz çizgileri varken, bazılarının siyah üzerine bronz çizgileri, bazılarının beyaz üzerine bronz çizgileri vardır. Albino olanlar ise tamamen beyazdır.

2. Nesli Tükenmekte

İnsanların vahşeti ne yazık ki kaplanları da es geçmedi. Yüzyıllardır, kürkleri ve diğer parçaları için avlanıyorlar. Ağaçların kesilmesi ve tarım alanlarının gemişlemesiyle, yaşam alanları hızla yok oluyor. Mesela Sumatra Kaplanı’nın anavatanı olan Sumatra Adası, ormanlık alanının %50’sini kaybetti bile. Sadece son yüzyılda, kaplan popülasyonunun %97’si ortadan kalktı, üç alt türün nesli tükendi ve on yıl içinde bütün kaplan türlerinin yok olması bekleniyor.

3. Esaretteki Kaplan Sayısı, Tabiattakinden Daha Çok

Tabiatta yaklaşık 3000 kaplanın yaşadığı tahmin ediliyor. ABD’de esarette taşayanların sayısı ise 5000 – 10000 arasında. Bunların %50’si sirklerde, evlerde (evcil hayvan olarak (!)), hayvanat bahçelerinde yaşıyor.

4. Kedi Ailesinin En Büyük Üyesi

İkinci sırada aslan, üçüncü sırada jaguar yer alıyor. Alt türleri arasında en büyüğü olan Siberya kaplanı, 300 kiloya ulaşabilir ve iki katı boyutlarındaki hayvanları öldürebilir.

5. Bölgesine Düşkün

Kaplanlar yalnız yaşarlar ve alanı 10,000 kilometrekareye ulaşabilen bölgelerini kokularıyla işaretler ve sahiplenirler. Bir erkek kaplan, bölgesini diğer erkek kaplanlardan korur, ancak dişi kaplanlara izin verir. Erkek kaplanların bölgeleri her zaman dişilerinkinden büyüktür. Çoğunlukla bir erkek kaplanın bölgesinde, yedi dişi kaplan yaşayabilir.

6. Bir Zamanlar Yedi Alt Türü Vardı

Bir zamanlar; Bengal, Siberya, İndoçin, Güney Çin, Sumatra, Malaya, Hazar, Java, Bali alt türleri yaşıyordu. Bunlardan Hazar, Java ve Bali alt türlerinin nesli tükendi. Güney Çin alt türü tabiatta yaşamıyor. Diğer türlerin ise nesli tükenmek üzere.

7. Ortalama Ömrü 10 – 15 Yıl

Kaplanlar geceleri aktif olan ve yalnızlığı seven hayvanlar. Hayatlarının ilk iki buçuk yılını anneleri ile birlikte geçiriyor, geri kalanında yalnız yaşıyorlar.

8. Bir çok Kültürde Güç ve Cesaretin Simgesi Olarak Görülüyor

Ne yazık ki, bunun zararını görmüşler. Çünkü kaplan avlamak, cesaretin bir göstergesi olarak kabul görmüş. Asya’da, yüksek ücretlerle kaplan avlamaya “hak kazanmak” için insanlar astronomik paralar ödüyorlar. Kaplanlar, bu tip avcıların tercihleri arasında ilk beşte yer alıyorlar. Ek olarak, Çin’in milyarlık nüfusunun en az %60’ının, içinde kaplandan elde edilen maddeler olan ilaçları kullandığı biliniyor. Güneydoğu Asya ülkelerinin ekonomik gelişmişliklerinin artışı, kaplanlardan elde edilen ürünlerin satışlarında patlamaya yol açtı. Uluslararası satışlardan altı milyar dolara ulaşan bir meblağ elde ediliyor.

9. Etobur ama Tarzı Var

Erkek kaplanlar genellikle yalnız avlanır ve beslenirler. Ancak, aileleri varsa, önce dişilerinin ve yavrularının beslenmesine izin verirler. Genellikle menulerinde domuz, geyik, gergedan ve fil yavruları vardır. Günde 21 kilo et tüketebilirler.

10. Yedişer Yavrulayabilir

Yetişkin bir dişi, çoğunlukla iki yılda bir doğum yapar. Ne yazık ki, anneleri yavrularını besleyebilecek sıklıkta avlanabilecek kadar onları yalnız bırakamadığından, yavrularının yalnızca yarısı hayatta kalır. Yedi – sekiz aylık zorlu bir eğitimin ardından, yavrular da annelerinin avına eşlik edebilir hale gelirler.

11. Hayata Tutunmak için Dişlerini Kullanıyor

Çeneleri o kadar güçlüdür ki, bir ısırışta kemikleri kırabilir ve kemik parçalarının da olduğu ağız dolusu eti bir kaç hamlede yutulabilir hale getirirler. Özellikle köpek dişleri çok keskindir ve bir çok sinir sonlanmasına sahiptir. Bu yüzden, saldırı ve avlanma sırasında hamleleri çok hassas ve kesindir. Bir kaplan köpek dişlerini kaybederse, öldürme kabiliyetini kaybeder ve açlıktan ölebilir.

Kaynak: Mental Floss

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...