Korkudan Ölmek Mümkün mü?

Korkudan Ölmek Mümkün mü?

Perili köşkleri ziyaret edenler ya da roller coaster’a binenler, başkalarına sık sık bu deneyimleri sırasında “korkudan öldüklerini” anlatırlar.

Elbette bu deneyimlerini anlatabildiklerine göre, ölmemişler. Ama akla şu soru geliyor ister istemez: Korkudan ölmek mümkün mü?

Cevap,

evet. Çok korktuğunuz için ölmeniz mümkündür, fakat bu tür ölümlere çok az rastlanır.

ASAP Science‘a göre, insanlar bir şeyden korktuklarında, vücutları Savaş veya Kaç tepkisi verir. Adrenalin sarf edilir, kalp atışları hızlanır, kaslara daha çok kan iletilir. Peki ya sonuç? Çok korkmuş olan kişi, geçici süreliğine de olsa daha hızlı ve daha güçlü bir hale gelir.(Savaş veya Kaç‘ın diğer etkileri ise göz bebeklerinin genişlemesi ve sindirim sisteminin yavaşlamasının tetiklenmesidir.)

2009 yılında Sinir hastalıkları uzmanı Martin A. Samuels, popüler bilim dergisi olan Scientific American‘da şöyle yazmıştı: “Bütün bunlar, bir dövüşü kazanma veya mesela saldırgan bir jaguardan kaçma şansını arttırır. Bu sürecin yardımı olacağını anlıyoruz. Fakat sorun şu ki, bunun sınırlı avantajı var. Sinir sisteminize bu şekilde yüklenmenin bir de dezavantajı var”

Normal bir Savaş veya kaç tepkisinde etkiler geçicidir ve kalbiniz bununla başa çıkabilir. Fakat yüksek dozlarda adrenalin sizin için iyi olmaz. Aslında bu toksik etkilidir.

Vücudun salgıladığı fazladan adrenalin, kalp-kası hücrelerindeki reseptörlere çarpar ve hücre zarlarındaki kalsiyum kanallarını açar. Böylece kalsiyum iyonları kalp hücrelerine akın eder ve bu durum kalp kaslarının büzülmesine neden olur. Eğer adrenalin büyük çapta ve çok yoğun salgılanırsa, kalsiyum hücrelere akmaya devam eder ve kaslar rahatlayamaz.

“Kalp hızını düzenleyen sistem adrenalinle dolduğunda, organ, öyle ritmlere girebilir ki” demişti Samuels, “Yaşamla uyumlu olmaz. Bu ritmlerden biri ortaya çıkarsa, ölüm gerçekleşebilir.”

Samuels, Ventriküler Fibrilasyon durumunu kastediyor. Amerikan Kalp Birliği’ne göre Ventriküler Fibrilasyon, en ciddi kardiyak ritm bozukluğudur. Kalbin karıncıkları kasılmak yerine titreşirler ve tam kasılamadıklarından kan akışı olmaz. Sonunda kalp durur. Korkma sonucu ölümlerin en muhtemel sebebi budur.

John Hopkins Hastanesi’nden Kardiyolog Ilan Wittstein de aynı fikirde: “Kalp damarları %50 tıkalı bir hastaya birisi silahını doğrulttuğunda veya bir trafik kazası geçirdiğinde, artan adrenalin düzeyleri bu tıkacı destabilize edebilir. Sonrası tam tıkanıklık.”.

Korkunun, normal bir kalpte ritm bozukluğu eşiğini düşürdüğü bilimsel olarak ispatlanmıştır. Hele kalpte önceden tıkanıklık varsa, korku Ventriküler Fibrilasyon riskini 3 kat arttırmaktadır.

Üstelik sadece aşırı korkmaktan değil, aşırı mutluluktan da ölmek mümkündür. Literatüre geçmemiş olsa da, çok zor bir golf atışını yaptıktan sonra sevinip ölen bir kişi gibi örneklerin olduğu biliniyor.

Kaynak: Mental Floss

Sevebilirsin...